Devojčica iz Italije se ubila zbog izazova na Tik-Toku

Društvene mreže su postale must have ako želimo da budemo deo društvene zajednice pogotovo sada kada je epidemija uzela maha. Danas reč privatno ne postoji, sve je javno i sve možemo da znamo o svakome. Popularnost merimo na vagi lajkova, šerova i pregleda, a i svi smo nekad čuli/čule, da ako se nije zabeležilo na društvenim mrežama – onda se nije ni desilo.

Od imitacija scena iz filmova i serija do raznih izazova, kineska platforma Tik-Tok postala je jedna od vodećih korporacija u online svetu. Sa preko više od 800 miliona korisnika/korisnica ova platforma i dalje nema starosnu granicu 18+.

Ovaj problem je napokon zaineresovao svet.

Naime, desetogodišnja devojčica iz Palerma, Antonela se u sredu zaključala u kupatilo i bade mantilom izvršila samoubistvo, zbog takozvane „igre gušenja“ – izazova na Tik-Toku i drugim društvenim mrežama širom sveta, koji je sve popularniji među mladima.

„TikTok je bio njen svet kao i YouTube. Tako je provodila vreme“, rekao je otac devojčice Angelo Sicomero u subotnjim novinama, Corriere della Sera.

Iako prema pravilima koristici ove mreže ne mogu biti mlađi od 13 godina, kompanija nije sprečila devojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Još u decembru je italijanska služba za zaštitu podataka savetovala TikTok o nizu kršenja, uključujući nedostatak transparentnosti informacija datih korisnicima i automatska podešavanja koja navodno nisu poštovala privatnost.

Danas, nakon samoubistva devojčice oglasila se vlast Italije upozoravajući da na platformi Tik-Tok „nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika“ i osudile lak pristup mreži. Dok državni regulator zahteva da aplikacija blokira neproverene korisničke naloge do 15. februara.

Da je ovaj problem bio prisutan još od nastanka ove društvene mreže 2016. godine, komentariše gradonačalnik Palerma Leoluka Otlando porukom da je sada kasno za diskusiju o odnosu mladih i društvenih mreža „posebno u vreme pandemije, koja je ljude još više gurnula u digitalnu komunikaciju“.

Tik-Tok korporacija je objavila izjavu u svoju korist – „Sigurnost zajednice Tik-Toka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti“.

Zato želimo i mi da apelujemo na VAS Zoomere, budite svesni vaše okoline, ne budite nepromišljeni zbog pregleda i lajkova, stavite svoj život pre bilo koje društvene mreže.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još