Počinje 9. Japansko-srpski festival filma

Od 9. do 15. novembra, ljubitelji filmske umetnosti će imati priliku da posete Japansko-srpski festival filma (JSFF) u Beogradu i u Novom Sadu. Svečano otvaranje održaće se 9. novembra u KC Novi Sad, sa početkom u 18 časova.

Ovogodišnji, deveti po redu Japansko-srpski festival filma, prvi put će trajati sedam dana i posetiti dva srpska grada. Kao deo zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana i projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, JSFF je spremio najbogatiji program do sad.

Što se glavnog, filmskog repertoara tiče, pripremljeno je oko 70 kratkometražnih i dugometražnih filmova. Osim srpskih i japanskih, u okviru međunarodne kategorije biće prikazana i ostvarenja reditelja iz drugih zemalja Istočne Azije i Balkana.

Program će se održavati na pet različith lokacija, dve u Novom Sadu (Kulturni Centar Novog Sada, Kreativni distrikt – Route 66) i tri u Beogradu (Jugoslovenska kinoteka, MTS Dvorana i Dvorana kulturnog centra Beograda).

Ove godine, posetioci festivala će osim filmova moći da uživaju u brojnim drugim sadržajima. U okviru svečanog otvaranja, 9. novembra će u Novom Sadu nastupiti japanska koreografkinja KINO i Noe, suosnivač festivala i frontlejdi benda 101A. Istog dana biće otvorena izložba mlade umetnice Nacumi Jagi, čija dela odlikuju smela upotreba boja i tradicionalni japanski motivi predstavljeni u apstraktnom stilu.

10. novembra biće održan masterklas nagrađivanog japanskog reditelja i scenariste Masatoa Ozave. Centralne teme njegovog rada su društveni problemi, poput zlostavljanja dece, seksualnog nasilja i zavisnosti. Na masterklasu će govoriti o tome zašto je odabrao baš ove teme i na koji način pokušava da kroz umetnost podigne svest o stvarnim problemima o kojima se ne priča.

Ovaj festival se izdvaja od ostalih filmskih događanja u našoj zemlji po tome što se istovremeno odvija i u Tokiju, kao i po tome što najbolji srpski kratkometražni film bira žiri iz Japana i obrnuto. Shodno ovoj neobičnoj kombinaciji kultura, tema ovogodišnjeg festivala je „Kultfrontacija“.

Tematika filmova koji će biti prikazivani je raznovrsna, ali svi u nekoj meri nastoje da prikažu priče marginalizovanih društvenih grupa i izazove današnjice u borbi za ljudska prava. Publika će imati prilike da u kontekstu srpskog i japanskog društva vidi istinu o rodnoj nejednakosti, (ne)prihvaćenosti istopolnih zajednica, siromaštvu u seoskim sredinama, toksičnim radnim okruženjima, i još mnogo toga.

Ceo program možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.

(Ulaz na sve projekcije i događaje u okviru festivalskog programa je besplatan.)

Naslovna fotografija: Japansko-srpski festival filma 2022

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još