Paunović kao gradonačelnik Čačka: Neophodno je sprovesti pravni revanšizam

U četvrtoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“, u ulozi gradonačelnika Čačka našao se Lazar Paunović iz Narodne stranke. U okviru ovog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Gradonačelnik je konferenciju otpočeo svedočenjem o velikim problemima koje je iza sebe ostavila prethodna vlast. Osvrnuo se na budžetske probleme nastale usled finansiranja projekata kojima su popunjavani privatni budžeti ljudi bliskih SNS-u, ali i na urbanističke probleme.

„Počevši od zidanja objekata u oblasti gde se proteže zeleni pojas grada, ili rušenja starih znamenitih zdanja radi pravljenja novih stambenih jedinica, pa sve do toga da su infrastrukturni poduhvati koje je ova vlast preduzimala rađeni tako da već nakon svega godinu do dve dana iziskuju rekonstrukciju ili iznova čitav rad“, naveo je gradonačelnik i najavio da će zavesti urbanistički red.

Već na početku svog govora gradonačelnik je najavio utvrđivanje nepravilnosti rada prethodne vlasti i utvrđivanje njihove krivične i prekršajne odgovornosti, i to nazvao revanšizmom. Više novinarskih pitanja se odnosilo na to šta se pod ovim terminom podrazumeva.

„To je pravni revanšizam, poštovanje zakona i pravosudnih organa. Naprednjaci su činili zlodela prema svima nama, tako što su oštetili naš budžet i sebi napunili džepove. Revanšizam znači da ćemo se potruditi da oni za ta zlodela odgovaraju i da nećemo dozvoliti da oni budu deo nove vlasti“, odgovorio je Paunović i pri tom nije naveo da postoji neka razlika između lustracije i onoga što u Narodnoj stranci nazivaju revanšizmom.

Paunović je obećao da će se njegova uprava potruditi da stvori uslove za povratak mladih u Čačak. „Tokom vlasti SNS-a оkо 5 000 mladih je napustilo naš grad, a mi moramo dati sve od sebe da napravimo takve uslove da se oni vrate, i da mogu od svog znanja i rada lepo i lagodno da žive, blizu svojih porodica i prijatelja a ne negde u belom svetu daleko od svih. Da im grad i država budu najbolji partneri u razvijanju njihovih biznisa, a ne da im gušimo ideje“, rekao je gradonačelnik.

Naprednjaci su činili zlodela prema svima nama, tako što su oštetili naš budžet i sebi napunili džepove. Revanšizam znači da ćemo se potruditi da oni za ta zlodela odgovaraju i da nećemo dozvoliti da oni budu deo nove vlasti

Na pitanje novinarke o preduslovima za povratak mladih, gradonačelnik je istakao obezbeđivanje pristojnih uslova za rad od strane stranih investitora, ali i naglasio da će fokus ipak biti na domaćem preduzetništvu, te da će Grad kroz subvencije i oživljavanje rada već od ranije postojećeg Start Up centra, podržati ideje mladih.

Iako Čačani i Čačanke već dugo iščekuju prostor za pozorište, zatvoreni bazen i fiskulturnu salu u Gimnaziji, gradonačelnik nije naveo konkretne korake koji će biti preduzeti u oblasti kulture i rekreativnog i školskog sporta koji u svom programu, inače, ističe Narodna stranka.

„Prioritet je utvrditi sve nepravilnosti rada bivše vlasti, analizirati i revidirati ili poništavati ugovore koje je potpisivala bivša vlast, u zavisnosti od toga da li su oni svrsishodni ili nisu. Moramo te nepravilnosti da ispravimo da bi nakon toga ostajalo u budžetu više sredstava, pa ćemo moći da planiramo konkretne projekte“, rekao je Paunović.

Gradonačelnik nije naveo ni kakve će biti politike koje se odnose na manjine, osim što je u odgovoru na pitanje novinara o usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama, rekao da se njegov stav ne razlikuje od stava lidera Narodne stranke koji se protivi usvajanju ovog zakona.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik“ sa Lazarom Paunovićem možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još