Panel „BITI MUŠKO“: Na Balkanu vlada toksični maskulinitet

U prostorijama Dorćol Platz-a, dana 15. novembra 2023. godine održana je panel diskusija „BITI MUŠKO – Kako sačuvati svoje mentalno zdravlje?“ u organizaciji Centra E8 i Budi muško kluba. Ova panel diskusija imala je cilj podsticanje muškaraca da neguju promišljanje o sebi samima, kako bi preventivno delovali na usvajanje stereotipne predstave o tome šta znači biti muško.

Moderator ovog panela bio je Dragan Ilić, istaknuti psiholog i poznati novinar; dok su učesnici bili influenseri Vuk Vukašinović i Andrija Stokić, a pored njih i dr Nikola Petrović član Društva psihologa Srbije.

Srednjoškolci su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu, jer su sva mesta za sedenje u Dorćol Platz-u bila popunjena mladim ljudima ovog uzrasta, među kojima su pretežno bili učenici Savremene Gimnazije.

Toksični maskulinitet i zdravlje muškaraca

Jedna od prvih tema koja je pokrenuta na ovoj panel diskusiji, bila je toksični maskulinitet. Doktor Nikola Petrović, inače docent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za toksični maskulinitet kaže da on ide do te mere da muškarci odbijaju da posete lekara da potraže pomoć, jer se to ne radi ako si muškarac. „Ono što vlada ovde na Balkanu, jeste toksični maskulinitet. Na primer, jedna od osobina toksične maskulinosti jeste da se ne ide kod lekara ako si muškarac; i izbegava se do krajnje granice dok ne dođe trenutak da baš moraš. Kod toksične maskulinosti, ne samo da se muškarci neće obratiti lekaru za fizičku pomoć, tek se neće obratiti psihologu ili psihijatru za psihološku pomoć ako im je nešto potrebno. Zato što smo odgajani na način „Nemoj da plačeš, nisi devojčica!”, i onda pošto je zabranjeno iskazivati emocije na tako malom uzrastu, mi naučimo da neke stvari prosto nisu okej; a jedna od tih stvari je traženje pomoći. Zato što bi trebalo da smo mi dovoljno kompetentni i sposobni da sami sve rešimo.

Novembar je inače mesec kada se u svetu podstiču muškarci da vode računa o svom zdravlju. Bilo o fizičkom zdravlju – prvenstveno se misli na kontrole i preventivne preglede zbog problema sa prostatom i testisima. Mlađi muškarci su mnogo pod većim rizikom kada je u pitanju problem raka testisa.

Verovali ili ne dragi momci, psihološka istraživanja pokazuju da kada se probudite, svi muškarci imaju jedan pokret kojim proveravaju da li im je sve na mestu. Imate na internetu uputstva o samopregledu; čim vam nešto bude sumnjivo – trk kod doktora! Ja sam konkretno jutros bio na svom redovnom sistematskom pregledu, i prošao sam tehničku kontrolu.” – izjavio je moderator ovog panela, Dragan Ilić.

Muškost ≠ lišavanje emocija

Jedan od najčešćih stereotipa u društvu jeste da ako si muškarac onda nemaš prava na emocije. Tim povodom, moderator panela Dragan Ilić upitao je učesnike kako je moguće da u današnje vreme muškarci zadrže muškost, a da ih to ne lišava emocija; kao i da li muškarci danas moraju da pribegnu skrivanju ako žele da budu emotivni.

Ono sa čime se najčešće susrećemo, jeste da je ranjivost danas za muškarca zabranjena. Što ume da bude baš komplikovano, jer se naročito u odnosima od nas muškaraca traži da budemo emotivni, a kada pokažemo emocije onda sledi kritika da nismo dovoljno muževni.” – navodi Andrija Stokić, praktičar rada sa traumom i fragmentacijom i dodaje „Teško je danas da budemo dovoljno muževni po nečijim standardima i da u isto vreme budemo u kontaktu sa sobom.

Andrija je takođe naveo da problem neiskazivanja emocija kod muškaraca kreće u porodici, jer postoje određena pravila, uverenja i zabrane koje se tamo kreiraju. „Svi mi dečaci i muškarci, od malih nogu slušamo „Budi muško!”, „Izdrži!”, „Nemoj da plačeš, nisi devojčica!”. Na taj način se očekuje da mi još kao dečaci imamo u sebi odmah već strukturu i kapacitete da budemo muškarci; a mi to nismo jer smo dečaci. Zanemaruje se hronološki proces sazrevanja i građenja kapaciteta, i mi nismo u mogućnosti da ispunimo očekivanja drugih.

Na Andrijinu konstataciju da problem neiskazivanja emocija kod muškaraca kreće u porodici, nadovezao se i dr Petrović i naveo kako očevi mnogo utiču na muškarce i njihovo formiranje. „Očevi su važne figure za sinove, možda ne u prvih nekoliko godina kada su majke centralne figure, ali nakon toga očevi su oni na koje se sinovi ugledaju.” kaže dr Nikola i dodaje da za njega ne postoji odgovor na pitanje šta je pravi muškarac, niti on veruje u taj koncept.

Otuđenost

Jedna od pomenutih tema bila je i karantin. Izolacija u kojoj su se mladi našli tokom dvogodišnje pandemije korona virusa ostavila je ozbiljan trag na mlade. Učesnici panela složili su se oko toga da je pandemija korona virusa „ukrala” neke ključne godine u odrastanju mladih. Vuk Vukašinović, poznati košarkaš i fitness influenser, izolaciju upoređuje sa svojim doživljajima za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine. „Verovatno ste se najviše družili i zezali za vreme izolacije. Ja se sećam tog bombardovanja 99-te, nisam imao još uvek dovoljno svesti da shvatim do kraja šta se dešava u mojoj zemlji i šta se globalno dešava. Isto je sa korona virusom. Verovatno ste dobili više vremena za sebe i za druženje. Ne mislim da se desila otuđenost, jer moramo da razumemo da sada ipak imamo analogno i digitalno postojanje.

Međutim, kako dalje Vuk ističe, digitalno postojanje ili konkretnije Instagram, mogu proizvesti i neke nove probleme. „Instagram je za nekoga 90% celog sveta. Kada dođemo do toga, onda moramo da shvatimo da smo mi ipak fizička bića, a ne digitalna. Mi smo skloni da svaki svoj slobodni trenutak iskoristimo tako što ćemo uzeti telefon, ući duboko u taj svet i više nećemo postojati fizički. Moramo da vratimo svest da smo mi fizička bića, i da treba više da postojimo analogno.” – zaključuje Vuk.

Organizatori ove panel diskusije kažu da je ona najava za kampanju koju će lansirati tokom novembra meseca povodom Svetskog dana muškaraca.

Njom zelimo da omogucimo mladicima i muskarcima prostor da misle o sebi i podstaknemo razvoj njihove emocionalne pismenosti i zrelosti.” – navode organizatori.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još