Koja li je tajna uspešnih TikTok-era?

Kao što već verovatno znate, od 1. novembra ZOOMER se nalazi i na TikTok-u. Moramo priznati da nas je naša draga Sajsi MC sa pričom oko njenog TikTok-a, naterala da se i mi konačno pojavimo na ovoj društvenoj mreži.

Izvor: TikTok/screenshot

Obično smo mi oni koji postavljaju nove trendove, ali što se influenserskog zanata tiče tu su nas već pretekli. I to ni manje ni više nego političari i državne institucije. Verovali ili ne, Goran Vesić a.k.a @sicve011 otvorio je nalog na TikTok-u mnogo pre nas. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije ima svoj nalog na ovoj društvenoj mreži. A od pre nekoliko dana, čak nas je i predsednik Republike Srbije – Aleksandar Vučić počastio svojim prisustvom na TikTok-u.

Moramo priznati da smo malo čak i ljubomorni na Gorana Vesića, jer ima daleko više pratilaca i lajkova od nas na TikTok-u.

Izvor: TikTok/screenshot

Dugogodišnja „praksa“ među političarima i državnim institucijama bila je da kao kanale komunikacije koriste sajt, Twitter (X zapravo, ali nikako da se naviknemo na novi naziv) kao i Instagram. Sa pojavom TikTok-a, kao i migracije ogromnog broja publike na ovu društvenu mrežu – političari i državne institucije su odlučili da prate ovaj trend. Ali ne u formi na koju smo svi do sada navikli kada su oni u pitanju, već su se odlučili za „krindž“ format.

The Founder | Goran Vesić – @sicve011

Dok je bio na poziciji zamenika gradonačelnika grada Beograda, Goran Vesić je uspešno držao rekorde u nekoliko kategorija od kojih dve baš upadaju u oči. Rekorder je za najviše puta izgovoreno ime i prezime „Dragan Đilas“ u jednoj TV emisiji. Takođe, među svojim kolegama političarima apsolutni je rekorder po popularnosti na TikTok-u. Inače, na ovoj platformi prisutan je još od 26. juna 2021. godine.

U čemu je tajna njegovog uspeha na TikTok-u? Možemo da pričamo šta god hoćemo, ali Vesiću se jedna stvar ne može osporiti. Zna da radi posao. Verovatno ćete nakon ove tvrdnje reći da nešto nije u redu sa nama. Ali smo u pravu 1/1. Ako se udubite malo bolje u analizu Vesićevih videa na TikTok-u, shvatićete da smo u pravu. Iako ima puno opskurdnog sadržaja, ima dosta korisnog, informativnog ali i politički angažovanog kontenta.

Vesić je shvatio da će pažnju mlađe publike zadobiti samo ako sa njima krene da priča na istom jeziku. Jasno je adresirao neka pitanja i probleme sa kojima se mlađa populacija suočava, jasno je postavio teme sa kojima može da se „sprda“ i naučio je da se javno šali na svoj račun.

U nastavku smo odabrali TOP 5 Vesićevih TikTok-ova koji pokrivaju sve gore pomenute kategorije. Uživajte u retrospektivi.

Najpopularniji Vesićev video na TikTok-u

MUP Srbije | Nove uniforme i novi PR

Nove uniforme komunalne milicije u Beogradu, očigledno nisu njegov jedini doprinos Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Skoro dve godine nakon „Sićve-a“, MUP Srbije objavio je svoj prvi TikTok 7. marta ove godine.

@mup.gov.rs

Добро дошли на званичан налог Министарства унутрашњих послова Републике Србије! 🇷🇸 #mup #mupsrbije #zandarmerija #bezbednost #sigurnost #ministarstvounutrasnjihposlova #usluzbigradjana #policija

♬ original sound – МУП Србије

Osim odlično izmontiranih video klipova sa dobrim tranzicijama, MUP Srbije ne deli skoro pa nikakav koristan ili edukativni sadržaj. Čak šta više, njihov kontent na TikTok-u već ulazi u „krindž“ kategoriju. Usled nedostatka materijala na njihovom TikTok profilu koji bi mogli da prokomentarišemo, odabrali smo za vas naša TOP 3 videa. Zaključak i komentare donesite sami.

@mup.gov.rs

Оно кад ти смена прође мирно и шеф каже да си слободан за празнике. 👨🏻‍🚒🥳🕺🏻#mup #mupsrbije #vatrogascispasioci👨‍🚒🚒🚨 #vatrogasci #praznici #usluzbigradjana #sigurnost #bezbednost #fyp #foryou #tiktoksrbija

♬ original sound – МУП Србије
@mup.gov.rs

За бахате, безобзирне и насилне возаче нема места на улицама. ❌ Министарство унутрашњих послова законито, одлучно и доследно у борби против сваке врсте угрожавања безбедности грађана. #mupsrbije #mup #bezbednost #sigurnost #policija #policajac #saobracaj #tiktoksrbija #foryou #fyp

♬ son original – Police Nationale
Da li vam je poznat ovaj narandžasti automobil?

Final Boss | @jasamaleksandar

Zdravo, TikTokeri! Ja sam Aleksandar.“ su reči kojima se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predstavio publici na TikTok-u. Predsednik je definitivno zakasnio sa kampanjom na TikTok-u; mada imajući u vidu da se javnosti obratio više od 250 puta od početka 2023. godine, možda mu još i ova društvena mreža nije ni trebala. 😂

Predsednik je do sada bio izuzetno poznat po svojim objavama na Instagramu, gde je sa publikom delio svakojaki sadržaj: počev od toga kako izgleda njegov radni dan, sa kakvim poteškoćama se suočava, da li je spavao u prethodna tri dana i koliko, itd… Pored ovoga, tamo su se mogla pronaći i izvinjenja vinarima iz Malvazije, ali i ekskluzivna predstavljanja novih „izuma“ – poput (ne)novih studentskih kartica.

Što se kontenta na TikTok-u tiče, imajući u vidu da je na toj društvenoj mreži prisutan tek 3 dana i da ima samo tri objavljena videa – nemamo šta preterano da kažemo o tome. Mada, na osnovu samo ova tri objavljena videa, došli smo do zaključka da se šablon po kojem kreira sadržaj za Instagram – ponavlja i na TikTok-u.

Drugi video koji je objavio predsednik Vučić, predstavlja isečak sa press konferencije u Parizu, gde tik iza njega pada reflektor. „Nisam se ni pomerio!“ – izjavio je predsednik tom prilikom. Treći video prikazuje predsednika kao druželjubivog čoveka koji obilazi domove porodica koje su umesto da odu u inostranstvo, ostale u Srbiji.

@jasamaleksandar

Hvala što i svoju snagu i svoju energiju dajete za našu zemlju, jer to je za nas najveća pobeda. #srbija🇷🇸 #srbijanesmedastane #leskovac #jasamaleksandar #aleksandarvucic

♬ original sound – Ja sam Aleksandar

Za kraj, ovoga puta nećemo izvlačiti nikakve zaključke niti komentare, već to prepuštamo isključivo vama, dragi čitaci. Ovom prilikom, jedino što za kraj želimo da uradimo – jeste da poželimo svu sreću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i ogroman uspeh na TikTok-u.

Predsedniče, neka bolji pobedi. Neka zoomer pobedi. 🤩

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još