Organizovano maltretiranje žena u Italiji

Nedavno, u italijanskom parlamentu izglasano je da se omogući grupama „kvalifikovanih za podršku budućim majkama“ pristup ženama koje razmatraju abortus unutar državnih zdravstvenih institucija. Uveden je amandman na već postojeći zakon iz 1978. godine, koji legalizuje abortus i daje ovlašćenje zdravstvenim ustanovama da uključe u klinike i savetovališta neprofitne organizacije sa „iskustvom u pružanju podrške majčinstvu“. Ovaj korak sledi mere koje su već usvojene u pojedinim delovima Italije koje upravljaju desne političke stranke, finansirajući anti-abortus organizacije da infiltriraju klinike i savetovališta.


Giorgia Meloni/Print screen: politico.eu

Vlada premijerke Giorgie Meloni tvrdi da amandman zapravo ne menja ništa, već pojašnjava određene aspekte zakona iz 1978. godine – omogućava aktivistima pristup klinikama gde ranije nisu bili dozvoljeni. Najveća anti-abortus grupa u Italiji, Pro Vita e Famiglia, je jedna od organizacija kojima će biti od sada dozvoljeno da uđu u klinike. Sama grupa apeluje na doktore, koji vrše abortus, da puste zvukove otkucaja srca fetusa ženama, pre nego što izvrše samu proceduru.

Ovo već stoji u samom zakonu, koji nismo menjali“, prenosi Washington Post reči Raffaela Nevi, zakonodavac unutar vladajuće koalicije, „To je cela poenta zbog koje je tako lako odobreno. Ništa se ne menja, samo se radi o promeni.“

Silvia Roggiani/Print screen:milano.repubblica.it

Rekacija opozicije nije ni malo blaga, „Desnica nastavlja da pokazuje svoju nostalgičnu prirodu i patrijahalnu i konzervativnu viziju, svaki put nastojeći da uruši prava žena.“, odgovara Silvia Roggiani, zakonodavac iz opozicije. „Dok se druge zemlje kreću ka napretku u zaštiti rodne ravnopravnosti, Italija ide korak unazad što je sramotno.“

Kako prenosi Euronews, Roggani dodaje, „Sigurno nisu naučeni niti kvalifikovani da bi išli i razgovarali sa ženama o temama za koje već postoje visoko kvalifikovane osobe u savetovalištu.“

Opozicionarka Gilda Sportiello kaže da je prisustvo ovakvih grupa unutar klinika „organizovano maltretiranje sa namerom da izazove osećaj krivice i sramote kod žena.“, prenosi Politico.

Treba napomenuti, žene u Italiji već imaju otežan pristup abortusu jer doktori iz moralnih i religijskih razloga imaju pravo da odbiju da obave proceduru. Prema podacima Ministarstva zdravlja iz 2021. godine, više od 60% ginekologa odbija da izvrši abortus.

Print screen: euronews.com

Ove mere su deo inicijative vlade Giorgie Meloni, koju će finansirati Evropska unija kao vid podrške nakon COVID pandemije. Važno je napomenuti da je Italija bila među zemljama koje su najviše stradale tokom pandemije.

Podsećamo, krajem 2022. godine politička scena Italije doživela je značajnu promenu kada je partija Braća Italije, predvođena Giorgiom Meloni, trijumfovala na parlamentarnim izborima, a Meloni je postala premijerka Italije. Politika same stranke karakteriše konzervativni stav prema socijalnim i kulturnim pitanjima, često naglašavaju nacionalnu identifikaciju i tradicionalne vrednosti. Često podržavaju politiku koja se protivi pravima LGBTIQ+ zajednice i abortusa kao pitanja imigracije, ističući važnost očuvanja tradicionalnih oblika društvenog uređenja.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još