OD PABA DO EKRANA – VODIČ KROZ KVIZOVE SRBIJE

Scena iz edicije “svima se desilo” – neko popodne, cela porodica na okupu, kauč, daljinski, neka klopa, a na TV-u neki od naših najvećih i najpozantijih kvizova. Bilo da je Slagalica, Potera, nekada Milioner ili koji god drugi da vam padne na pamet, sigurna sam da ne postoji osoba koja nije grickala nokte iščekujući pobednika kojeg je nasumično izabrao na samom početku iz ni-on-sam-ne-zna-kog razloga.

Pre nego što počnem, kao i uvek, dajemo definiciju kviza. Kviz je emisija koja u sebi sadrži igre, ima više takmičara ili jednog, to varira od kviza do kviza. Sa druge strane, naziv sam po sebi počeo je da se koristi 1872. godine, kada je upravnik pozorišta u Dablinu dobio opkladu. Ta opklada podrazumevala je da će onaj ko u roku od 24 časa izmisli novu reč koja će se ustaliti u govoru i ući u engleski rečnik dobiti veliku svotu novca. Dali je dobio opkladu tako što je uposlio skitnice da kada padane mrak išaraju ulice Dablina do tada besmislenom rečju kviz.

A sada da se vratimo…

U vreme Jugoslavije (nisam bila i ne znam, ali su mi rekli, pa im verujem… ovo je onaj tip priče “spavao si na klupi i niko te nije dirao”) kada počne kviz – vreme staje. Svi su pred televizorom i gledaju čuvenu Kviskoteku bez treptanja. Svi su gledali čuvenog Olivera Mlakara i obožavali igre koje on vodi – bilo je pitalica, anagrama, opšte kulture, ali i čuvenih asocijacija na koje autorska prava potpisuje Goluža, kao urednik kviza. Možda bismo mogli da kažemo da je Kviskoteka bila neka vrsta starije sestre isto toliko čuvenog kviza Slagalica.

Kad smo kod nje, nemoguće je, a da ne spomenemo Skočka. Imenovao ga je Nikola Nešković, koji je ujedno i osmislio čitav kviz. Mislila sam da se nešto zanimljivije krije iza same maskote, ali izgleda da je Skočko samo Skočko. Ne moram dalje da vam opisujem Slagalicu, jer znam da je svi volimo i iznova gledamo. Mada, moraćemo da se složimo, ništa više nije isto od kada ne počinje čuvenim “Dobro veče” izgovorenim glasom čuvene Milke Canić.

Legendarni Zeka i kviz “Želite li da postanete milioner” mi i dan danas budi euforiju. Takmičar seda u vruću stolicu, odgovara na pitanja, i ide korak po korak do 5.000.000 dinara. Super zvuči, ali ih niko nikada nije osvojio. Čini mi se da je on kasnije diktirao koje će se vrste pomoći pojaviti u drugim kvizovima – pola, pola, zamena pitanja, pomoć publike i pomoć prijatelja. Nikad nisam bila fan tog zivkanja prijatelja, on dok se javi i pita me šta radim, već je prošlo vreme i opet si prepušten sam sebi. Ali bilo kako bilo, kviz je težak, a moramo da uputimo čestitke dvojici momaka koji su osvojili 2.500.000 miliona, što su ujedno i najveće osvojene sume u Srbiji. 

Osim malih ekrana (kako umetnički izlizan izraz za televizor), kvizovi su kroz vreme ušli i u najveselija mesta na svetu, a to su pabovi. Dobro, ima i onih koji su posle par piva plakali pod stolom, ali zadržaćemo se na veselom delu. Dakle, skupite ekipu koja ima baš dobru opštu kulturu ili baš kida neku tematiku, prijavite se za kviz i odete na pivo i proveru znanja. U Beogradu ih ima skoro svakog dana, a sada, dok pišem ovaj tekst, pronalazim informaciju da mi imamo i Kviz asocijaciju. I NE SAMO TO! Postoji Svetsko prvenstvo u kvizovima, kao i Kvizna olimpijada. Otvoreno državno prvenstvo Srbije u kvizingu održava se jedanput godišnje, druge subote u oktobru. I najbolje od svega jeste to što ne postoji limit godina, bitno je da volite kvizove i naravno, da se zabavljate.

Dobro, sad kada smo prešli preko nekih osnova kvizinga, vreme je da pričamo o najnovijem i najmlađem kvizu kod nas, a to je (bubnjevi u pozadini) Kvizni štab kod nas na Zoomeru. Ovo uopšte nije samopromocija, znam. Kako bih ga opisala? Pa… To je kviz koji ima koncept, ali nema pravila. I ne znam ni da li će ih uopšte biti. Samo se dobro zezamo i pitam pitanja koja vas, provereno, niko nikada i nije pitao! Kada se emituje? Ponedeljkom – jer je ponedeljak dan za kvizove! Naša emisija se emituje oko 18h, posle nas taman nastavite sa Slagalicom i onda veče završite sa Poterom. Meni to zvuči kao strava početak nedelje.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još