Nina MARIĆ autorka dokumentarnog filma „TAČKA B“: Nisam ranije razmišljala o diskriminaciji izbeglica, iako sam sebe smatrala vrlo osvešćenom

21. marta, u sklopu prostora „Miljenko Dereta“ održana je promocija kratkometražnog dokumentarnog filma „TAČKA B“ mlade autorke Nine Marić. Film je realizovan u okviru aktivnosti UNFPA Srbija i Fondacije Ana i Vlade Divac kroz projekat Youth for inclusion, equality and trust odnosno “Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje”, u saradnji sa UNDP Srbija, UNESCO i UN Women, a uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.


U uvodnom delu skupa, publika je imala priliku da čuje Jelenu Zelenović (menadžerka programa, UN Fond za izgradnju mira), Borku Jeremić (šefica Predstavništva UNFPA-a u Srbiji), Anu Koeshall (direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac), Stefani Krause (šefica Odeljenja za trajna rešenja u Predstavništvu UNHCR-a u Srbiji) kao i Nataliju Pavlović (Saradnica u odeljenju za ljudske resurse i kulturu, IKEA Srbija).

Nakon uvodnog obraćanja, premijerno je prikazan kratkometražni dokumentarni film „TAČKA B“. Tokom 30 minuta koliko je projekcija filma trajala, publika u prostoru „Miljenko Dereta“ smenjivala je osećanja; od melanholije do radosti, ali zasigurno ovaj film, iako kratkometražni, nikoga u publici nije ostavio ravnodušnim.

Fotografija: Natalija Gavrilović

Nakon projekcije, usledio je gromoglasni aplauz posvećen autorki filma Nini Marić, kao i svima koji učestvovali u stvaranju ovog filma.

Fotografija: Natalija Gavrilović | Nina MARIĆ, autorka filma „TAČKA B“

Za rad na ovom dokumentarnom filmu me inspirisalo predavanje UNHCR-a koje smo imali u okviru omladinskog programa Fondacije Divac, jer mi je otvorilo oči o jednoj diskriminisanoj manjini o kojoj ranije nisam razmišljala, iako sam sebe smatrala veoma osvešćenom osobom.“ – izjavila je autorka filma Nina Marić za ZOOMER.

Autorka takođe dodaje kako je već „duže vreme razmišljala o tome da se oproba u dokumentarizmu“, i da se upravo zato odlučila da njena kampanja u okviru omladinskog programa Fondacije Divac bude dokumentarac na temu kako žive izbeglice, migranti i tražioci azila koji su rešili da ostanu u Srbiji.


Kratkometražni dokumentarni film „TAČKA B“ podseća nas da u Srbiju u proseku godišnje uđe 100.000 migranata, izbeglica i tražilaca azila. Film prati priču Salijua, Natalij i Karuha koji dolaze iz različitih krajeva sveta, ali jedno im je zajedničko – odlučili su da Beograd bude njihova tačka odredišta – njihova TAČKA B.

„TAČKA B“ će uskoro biti dostupna na YouTube-u, kao i na ostalim mrežama.


Naslovna fotografija: Natalija Gavrilović

Film je realizovan u okviru regionalne inicijative „Youth 4 Inclusion, Equality and Trust“ koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i UNFPA Serbia u saradnji sa UNDP Serbia, UNESCO i UN Women Serbia, a uz finansijsku podršku United Nations Peacebuilding generalnog sekretara UN.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još