Ti si ćero tatin sin – uticaj gender reveal žurki na rodne stereotipe

Žurke otkrivanja roda deteta, iliti poznatije – gender reveal parties – postaju sve više rasprostranjene po svetu, i Srbija nije izuzetak. Ovakva vrsta proslave za sobom vuče više problema, od preispitivanja roda kao društvenog koncepta do postavljanja očekivanja na dete koje se još nije ni rodilo. „Na primer, video od Kortni Kardašijan sa otkrivanjem roda deteta ima 37,8 miliona pregleda i 2,8 miliona lajkova na njenom Instagramu, sa posledicom da beba još nije izašla iz materice, a svi ti ljudi su već uključeni u njeno društveno uslovljavanje.” (Sexual Health Alliance)

A kakav efekat ove proslave mogu imati na društvo u Srbiji?

ŠTA SU GENDER REVEAL ŽURKE?

Prema Vikipediji – to je žurka koja se održava tokom trudnoće kako bi se otkrio rod bebe porodici i prijateljima budućih roditelja, a ponekad i samim roditeljima. U srpskim člancima se ovo uvek prevodi kao žurka otkrivanja pola, što je pogrešan prevod reči gender. Razlika je bitna zbog toga što žurke otkrivanja roda sa sobom povlače upravo rodno zasnovane steoreotipe. Česti načini otkrivanja roda su bušenje balona iz kog će izaći roze ili plave konfete, sečenje torte koja unutra ima roze ili plavu boju… uglavnom, nešto nešto roze ili plavo. Dakle, zna se da je roze za devojčicu, a plavo za dečaka.  U suštini, ovo je proslava u čijem se centru nalazi slavlje roda nerođenog deteta. Roda – koji je društveni koncept i podložan promeni, i nerođenog deteta – koje tek treba da oformi i preispita svoj identitet, kom pripada i pitanje roda.

ŠTA NIJE U REDU SA OVIM ŽURKAMA?

Kratak odgovor – ništa nije u redu sa njima. Gender reveal žurke predstavljaju jedan veliki korak unazad kada je u pitanju borba protiv rušenja rodnih stereotipa i roda kao društvenog koncepta. S druge, manje apstraktne strane, gender reveal žurke su u proteklim godinama prouzrokovale brojne nezgode, činile pretnju okolini, a neke su i rezultovale smrću. Iako je neophodno spomenuti nesreće ovih razmera da bi se iz više uglova shvatilo u kolikom rasponu ovaj trend donosi samo štetu i nula koristi, ovde se fokusiramo na aspekat društvene i psihološke štete koje može prouzrokovati, pogotovo na teritoriji Srbije i njene bliske okoline.

GENDER REVEALS U SRBIJI

Kako smo došli do popularizovanja ovih žurki u Srbiji? Gender reveals su postali popularni u Americi ranih 2000-ih, a njihov bum pripisuje se jednoj blogerki čija je žurka postala viralna 2008. Ona je, godinama kasnije, izjavila da joj je žao što je do toga uopšte došlo, jer se uz odrastanje svoje dece susrela sa razbijanjem rodnih stereotipa.

Ne postoji definitivan odgovor na to kako su dospeli do nas, ali nameće se pretpostavka da je ovo jedan od primera svetskih trendova koji se nakon kraćeg ili dužeg vremena prelivaju i kod nas. Ono što jeste za očekivati jeste da srpsko društvo u globalu ne vidi problem sa proslavom otkrivanja roda deteta, budući da smo društvo u kojem su rodno zasnovane uloge i očekivanja i dalje veoma zastupljeni. I tako, imamo žurku koja podražava i slavi rodne stereotipe. Imamo društvo u kom se zna ko je muško a ko žensko. Jedan i jedan daju dva.

foto / JustForMums

Jedna od stvari na kojima počiva problematika ovakvih slavlja jeste činjenica da se u Srbiji i regionu i dalje u nezamerivom broju muško dete očekuje sa srećom i ponosom, dok su ženska deca susretnuta sa razočaranjem, nesrećom i neprihvatanjem. Aasna Sijapati piše za The Gazelle: „Kao neko iz Nepala, gde je otkrivanje pola vašeg nerođenog deteta nezakonito zbog velikog broja slučajeva čedomorstva i polno selektivnog abortusa, ovaj kulturni trend mi se čini nezamislivo zastrašujućim.”

Selektivni abortus nije stran pojam na domaćem tlu, niti iskorenjen u današnjici. S tim u vidu, paralelno sa tradicionalnim uverenjima o priželjkivanju muškog deteta, danas namećemo i proslavu kalupa kom smatramo da dete treba da pripadne od trenutka kada se rodi. Kao da ovo prvo nije predstavljalo, a i dalje predstavlja, problem od kog zavisi bezbednost i život deteta, a nekada i majke. „Zasnivanje jedne od prvih proslava dečjeg života na njihovim genitalijama na ultrazvuku tretira pol i rod kao dostignuće i podriva beskonačan potencijal koji poseduju izvan toga. Takođe doprinosi stvaranju kulture u kojoj je samopoštovanje pojedinca snažno vezano za to koliko dobro se ponašaju u okviru roda u skladu sa očekivanjima društva.” (Aasna Sijapati, The Gazelle).

Summa summarum, žurke otkrivanja roda u svojoj suštini ne sadrže nijedan društveno koristan aspekat. Iako u originalnoj zamisli njihov cilj nije favorizovanje jednog roda, u društvenoj klimi koja oduvek upravo to radi, narativ nefavorizovanja može ostati samo hipotetička zamisao.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još