Nikola Zeljković: Režim nastavlja da nam otima budućnost

Protesti mladih su u jeku, a još jedna mlada osoba sa kojom razgovaramo njihov je neizostavni deo. O važnostima protesta, građanskog aktivizma i političke participacije danas za Zoomer govori Nikola Zeljković.

Šta te je motivisalo da izađeš na proteste? Šta te razlikuje od mladih koji ne znaju zašto se protestuje ispred institucija ovih dana?

Moj motiv za izlazak na proteste je trenutna nezapamćena izborna krađa.  Mi smo glasali za opoziciju, mi smo pobedili. Režim nastavlja da nam otima budućnost, kao što nam je do sada već oteo prošlost i sadašnjost. Mi mu to nećemo dozvoliti. Od mladih koji ne znaju šta se dešava ovih dana na ulicama Beograda me razlikuje to što imam svest i elementarnu političku pismenost. Mladi uopšte ne žele da se informišu, jer je sam pojam „politika” planski omražen od strane režima da bi, uz razne studentske organizaje bliske SNS-u, ubio svaki vid bunta i kritičkog razmišljanja mladih. Ja se svakodnevno informišem o društveno-političkim temama iz raznih izvora, od slobodnih, nezavisnih medija pa do raznih stranica i ljudi na društvenim mrežama.

Kako komentarišeš to što neki mediji već mesecima mlade karakterišu kao strane plaćenike? Šta misliš da je preduslov da neko postane „strani plaćenik“?

Režimski mediji, kao i godinama unazad, pokušavaju da nalepe etikete i crtaju metu na čelu svim neistomišljenicima. Od političara pa do studenata. Svako ko se u bilo kom pogledu protivi diktaturi odmah biva okarakterisan kao „strani plaćenik” i „domaći izdajnik”. Tužna istina je da je zapravo jedini strani faktor i izdajnik upravo bivši predsednik SNS-a Aleksandar Vučić. Onaj koji je svojim glasačima predstavljen kao „patriota”. Danas je najlakše postati „strani plaćenik”, samo treba da imaš mozak i glas. Ja sam godinama „strani plaćenik”, iako nikada nisam video ni te strance, a ni te novce.

Kakvo je tvoje mišljenje o tome što nepoznate osobe na protestu imaju slike iz pasoša/lične karte najglasnijih studenata? Da li se osećaš bezbedno?

Uopšte me ne čudi što režimski mediji, kao i sve institucije, rade sa režimom protiv nas građana. Čudno je samo što su te fotografije iz ličnih karata, koje samo MUP poseduje u boji, odmah dobili pojedini režimski mediji. Da li je moguće da više ni ne kriju to koliko krše zakon i etiku između ostalog. Ja lično se ne plašim ničega jer je na mojoj strani sloboda i istina. Da li se osećam bezbedno? Svakako da ne. Verujem da bilo kada i bilo gde neke stukture u službi režima mogu da nas sve kidnapuju i odvedu negde, mada to se danas zove „hapšenje/privođenje”. Da li smo bezbedni? Ne. Da li se zato plašimo? Apsolutno ne.

Koji je tvoj stav po pitanju navoda da država neće dozvoliti nasilno rušenje ustavnog poretka?

Bivši predsednik SNS-a Aleksandar Vučić odmah je pokrenuo celu svoju propagandnu mašineriju laži i obmana. Pokušava da diskredituje našu borbu za slobodu i svojim spinovima je predstavi kao „rušenje ustavnog poretka”. Ne rušimo mi ništa. On je suspendovao ustav, zakone, sve institucije, nismo mi. Mi se borimo za poštovanje ustava. On je dokazano pokrao izbore. Ne mi.

Na kojoj si se poziciji unutar demonstracija ispred Skupštine grada Beograda nalazio i da li si primetio prisustvo izvesnih ubačenih elemenata, provokatora i tome slično?

Nalazio sam se ispred samog stepeništa Skupštine grada Beograda. Primetio sam ubačene elemente koji su dovedeni tu da izmanipulišu građane i pozovu ih na nasilje, da bi ih nakon toga tukli i hapsili. Izašle su čak i slike i snimci čoveka koji je motkom udarao policajce, ispostavilo se da je to bio „policajac u civilu”. To je generalno uvek tako, režim time ubija bunt naroda.

Šta se dešavalo kada je žandarmerija izašla pred demonstrante nakon tročasovnog uzdržavanja? Kako ste se ti i tvoji saborci osećali i da li ste uspeli da se oduprete policijskom nasilju koje smo videli na društvenim mrežama?

Kordoni su krenuli da trče ka nama iz pravca Narodne skupštine. Mi smo odmah krenuli da bežimo ka ulici Kralja Milana. Mi smo uspeli da pobegnemo do te ulice, ali nekoliko metara iza nas je iskočio novi kordon iz prizemlja Skupštine grada Beograda, i time sprečio prolaz ostalih učesnika skupa i sve ih tukao i pohapsio. U ulici Kralja Milana smo bili zarobljeni između dva kordona i nismo imali gde da pobegnemo. Pronašli smo jedan prolaz kroz zgradu ali tu je bila samo terasa, nije se moglo proći do neke druge ulice. Spasila nas je žena koja nas je pustila u hostel i zaključala nas unutra. Sakrila.

Foto Aleksa Stanković

U ponedeljak su održane blokade i osmi po redu protest studenata i opozicije za izborna prava građana. Na koji način misliš da će se razviti želja mladih za promenama, da li vidiš studente kao nosioce protesta ili je to ipak opozicija?

Verujem da, koliko god mladi sada bili „ušuškani” u svom komforu, da će naša ideja kod njih zaživeti. Ideja slobode, demokratije. Verujem da će shvatiti da je bitno učestvovati u društveno-političkom životu jer mladi imaju moć i pre svega imaju pravo glasa. Zašto ga ne iskoristiti… Kao nosioce protesta vidim i studente i opoziciju. Mi na ulici, oni i u institucijama i na ulici. 

Šta bi poručio našim čitaocima za kraj?

Želim svima da poručim da nikada ne odustaju od borbe i od onoga u šta veruju. Moramo da negujemo naše vrednosti i da dovedemo u Srbiju demokratiju i sistem smenljive vlasti. Samo hrabro. Do pobede, do slobode!

Foto Aleksa Stanković

Fotografije: Nikola Zeljković, privatna arhiva

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još