Nastavak sage zvana Kejt Midlton: Da li je video u kojem saopštava da ima kancer lažan?

Tokom protekle nedelje, bavili smo se princezom od Velsa, Kejt Midlton. U tekstu koji smo objavili tada, hronološki smo poređali sve događaje vezane za Kejt Midlton – od trenutka kada je poslednji put viđena u javnosti 25. decembra 2023. godine, pa sve do 13. marta.

U međuvremenu, na zvaničnim profilima društvenih mreža kraljevske porodice, objavljen je video snimak na kojem Kejt saopštava javnosti da boluje od kancera.

Tačka na sve sumnje vezane za stanje u kojem se nalazi Kejt Midlton bila bi stavljena sa ovim video iskazom, da se na Twitter-u nisu pojavili komentari koji ukazuju na čudne detalje u ovom videu zbog kojih nastaje teorija da je video lažiran.


⚡️ Šta je Kejt uopšte rekla u ovom videu?

Želela sam da iskoristim ovu priliku da vam se lično zahvalim za sve divne poruke podrške i za vaše razumevanje dok sam se oporavljala od operacije. Bili su to neverovatno teški meseci za celu našu porodicu. Ali imala sam fantastičan medicinski tim koji se odlično brinuo o meni na čemu sam veoma zahvalna. U januaru sam bila podvrgnuta velikoj operaciji abdomena u Londonu i tada se smatralo da je moje stanje nekancerozno. Operacija je bila uspešna, međutim, testovi nakon operacije su otkrili da je rak bio prisutan. Moj medicinski tim je stoga savetovao da se podvrgnem preventivnoj hemioterapiji, a sada sam u ranoj fazi tog lečenja.

Ovo je, naravno, bio veliki šok, a Vilijam i ja smo činili sve što smo mogli da ovo procesuiramo i održavamo privatnim zbog naše mlade porodice. Kao što možete zamisliti, za ovo je trebalo vremena. Trebalo mi je vremena da se oporavim od velike operacije da bih započela lečenje. Ali što je najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo Džordžu, Šarlot i Luisu na način koji im odgovara i da ih uverimo da ću biti dobro. Kao što sam im rekla, dobro sam i svakim danom postajem jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da se izlečim u svom umu, telu i duhu. Imati Vilijama pored mene takođe je veliki izvor utehe, kao i ljubavna podrška i ljubaznost koju su mnogi od vas pokazali. To nam oboje znači mnogo.

Nadamo se da ćete razumeti da nam kao porodici sada treba malo vremena, prostora i privatnosti dok završim svoj tretman. Moj rad mi je uvek donosio dubok osećaj radosti i radujem se što ću se vratiti kada krenem dalje. Ali za sada moram da se fokusiram na potpuni oporavak.

U ovom trenutku, takođe mislim na sve one čije je živote uticao rak. Za sve koji se suočavaju sa ovom bolešću u bilo kom obliku, nemojte gubiti veru ili nadu. Niste sami.

Ova četiri pasusa koja vidite iznad, predstavljaju transkript kompletne video izjave Kejt Midlton koja je objavljena na društvenim mrežama. Ukratko rečeno, Kejt se zahvaljuje na podršci koju je dobijala u prethodnom periodu i obaveštava javnost da boluje od kancera kao i da će biti podvrgnuta preventivnoj hemioterapiji.


⚡️ Gde je nestao prsten?

Na ovom tvitu, vidimo kako na nekoliko sekundi kod Kejt nestaje prsten sa njene leve ruke. Pogledajte video iznad još jednom i obratite pažnju na njenu levu ruku (vaše desno).

Jedan od komentara ispod ovog tvita, jeste i objašnjenje kako se ovo desilo, i da se možda ipak ne radi o lažiranom video snimku. Naime, jedan korisnik Twitter-a tvrdi da se ovde radi o takozvanom „motion blur“-u (zamućenje pokreta). Kada se doda previše motion blur-a, prsten se teško primećuje ako se ruka na kojoj se nalazi pomera.


⚡️ Ne priča isto kao Kejt?

Pretežno glavni argument osoba koje tvrde da se radi o lažiranom video obraćanju, jeste to što kada uporedite njene ranije intervjue i ovo obraćanje, videćete po dinamici i načinu govora da nema puno sličnosti. Ovu tvrdnju možda najbolje opisuje tvit ispod.


⚡️ Svaka teorija zavere o Kejt Midlton je fektčekovana na Twitteru

Skoro svaki tvit u kojem neko iznosi sumnju da se radi o lažnom video obraćanju Kejt Midlton, fektčekovan je od „čitalaca“.

Fotografija: x.com/printscreen

Naime, ono što je autoru ovog teksta privuklo pažnju, jeste da se u jednom od ovih disklejmera nalazi i link ka platformi koja ima mogućnost da ukaže na to da li je neki video delo veštačke inteligencije, ili je napravljen od strane čoveka.

Kada kliknete na taj link, odmah vam se otvaraju rezultati za video izjavu Kejt Midlton – „not deepfake detected“.

Fotografija: scanner.deepware.a/printscreen

Međutim, kada skrolujete do dna ove stranice, videćete opcije „About Us“ i „Contact Us“. Ako pokušate da kliknete na ove opcije, stranica će vas preusmeriti na „404 error“ stranicu.

Video: scanner.deepware.ai/screen recorder

Naslovna fotografija: @KensingtonRoyal/X/printscreen

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još