MWC2024: Providni laptopovi i telefoni kao narukvice su budućnost!

Svetski kongres mobilnih telefona (Mobile World Congress) vratio se ponovo u Barselonu. Ove godine od 26. do 29. februara sale kongresnog centra Fira de Barcelona Gran Via bile su ispunjene zaljubljenicima u savremenu tehnologiju i mobilnu industriju. MWC za sebe kaže da je najveći i najuticajniji događaj za povezivanje sa desetinama hiljada učesnika; počev od proizvođača mobilnih telefona, preko mobilnih operatera, ali i drugih kompanija koje se tiču tehnologije.

Na ovogodišnjem MWC-u predstavljene su brojne inovacije iz sveta mobilnih telefona, ali i generalno iz sveta tehnologije. Telefon koji može da se savija oko zgloba i nosi kao narukvica, laptop koji ima providan ekran, pametne naočare koje mogu da pariraju Apple Vision Pro-u, pametni prsten koji prati zdravstvene parametre, robot pas koji može da uradi kolut unazad, i još mnogo toga!

Zoomer je pripremio svoju listu TOP 5 najboljih inovativnih proizvoda sa ovogodišnjeg MWC-a.


Telefon koji može da se savije oko ruke

Motorola nas iz godine u godinu oduševljava svojim novim mobilnim telefonima. Ove godine, Motorola je predstavila koncept savitljivog telefona koji može da se obavije oko zgloba i nosi kao narukvica.

Fotografija: Motorola

Ovaj savitljivi telefon poseduje displej veličine 6.9 inča kada je u „rasklopljenom“ stanju. Kada se savije oko zgloba, dobija se ekran veličine oko 4 inča, koji postaje idealan za brzinske video pozive, prelistavanje mejlova i društvenih mreža; ali i ergonomski je lakši za korišćenje.

Fotografija: Motorola

Laptop sa providnim ekranom kao iz sci-fi filmova

Kompanija Lenovo važi za proizvođača sjajnih laptopova biznis kategorije, sa dugim životnim vekom i odličnim performansama. Na MWC-u 2024., Lenovo je prikupio pažnju svakog posetioca svojim konceptom transparentnog, odnosno providnog ekrana laptopa.

Fotografija: theverge.com

Ovaj laptop poseduje MicroLED ekran od 17.3 inča koji je čak 55% transparentan, što vam daje mogućnost da kroz sam ekran vidite šta se nalazi iza njega, ali i ljudi koji se nalaze iza vas mogu da vide šta se nalazi na vašem ekranu. Kako navode iz kompanije Lenovo, radi se na rešavanju ovog problema, zato je ovo što su predstavili na MWC-u samo koncept.


Bedž umesto mobilnog telefona? Moguće je.

Nije začuđujuće da je veštačka inteligencija bila u fokusu ovogodišnjeg Svetskog kongresa mobilnih telefona u Barseloni. Bilo ju je svuda; u pametnim telefonima, prenosnim računarima, robotima, automobilima, … Human AI Pin je jednostavni mali kockasti uređaj, koji može da se zakači za majicu ili košulju i da iz te pozicije menja funkcije mobilnog telefona.

Fotografija: theverge.com

Pomoću AI Pin-a možete da šaljete poruke tako što se ispred vas putem holograma pojaviti virtuelna tastatura na kojoj možete kucati. Možete odgovarati na pozive, fotografisati stvari koje se nalaze ispred vas, prevoditi tekstove, i još mnogo toga!


⚡ Pametne naočare, a ne koštaju kao Apple Vision Pro.

Oppo Air Glass 3 su nove pametne naočare kompanije Oppo. Prema saznanjima, koštaće do 1.000 dolara, što je 3.5 puta manje od Apple Vision Pro-a koji košta 3.500 dolara. Kao i većina pametnih naočara, Air Glass 3 će se kontrolisati putem dodira rama naočara, glasom ili čak pokretima ruku.

Fotografija: Oppo

Kako stvari sada izgledaju, Air Glass 3 pametne naočare će veoma podsećati na naočare koje su nastale kao saradnja kompanija Meta i Ray Ban. Svakako, biće zasigurno oplemenjene veštačkom inteligencijom, čija će se primena ogledati u davanju informacija o predmetima koje vidite ispred sebe.

Fotografija: RayBan

⚡ Od glave do pedale – Xiaomi.

Xiaomi je ove godine na MWC-u predstavio nekoliko novih high-end mobilnih telefona sa neverovatnim performansama i još neverovatnijim kamerama, novi tablet koji može da parira iPad-u u svim kategorijama, nove modele pametnih satova, … Međutim, ono što je privuklo najveću pažnju posetilaca jeste Xiaomi električni automobil – Xiaomi SU 7.

Fotografija: Andrew Lanxon/CNET

Osim što prelepo izgleda, ovaj električni automobil može da postigne brzinu od 0 km/h do 100 km/h za samo 2.68 sekundi! Takvim performansama kada je u pitanju brzina vozila može da se pohvali samo Elon Musk i njegova kompanija Tesla. Osim brzine, SU 7 može se pohvaliti i sjajnom autonomijom baterije – sa jednim punjenjem možete preći čak do 1.120 kilometara. Uz kratko punjenje od samo 15 minuta, dobićete mogućnost da pređete i do 500 kilometara.

Kako najavljuju iz kompanije Xiaomi, SU 7 posedovaće novi operativni sistem – Hyper OS koji će korisnicima omogućiti pametnu integraciju sa ostalim Xiaomi uređajima, poput telefona ili laptopa.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još