Čuveni iosk K67 na putu da postane Lego set

Da li se sećate čuvenih crvenih kioska K67? Možda ih znate samo iz priče starijih, a možda ste kupovali pljeskavice u jednom od ovih njih, kao što je to radio Nikola Opačić, arhitekta kog je ovaj spomenik jugoslovenskog dizajna inspirisao da ga ovekoveči u Lego kockicama, i potencijalno pretvori u zvaničan Lego set.

foto / Nikola Opačić

Čuveni kiosk je nastao 1966. godine, dizajnirao ga je slovenački arhitekta i indsutrijski dizajner Saša Janez Mehtig. Počeo je da se proizvodi 1967, zato se zove K67. Proizveden je u 7,500 primeraka širom bivše Jugoslavije. Bio je u svim gradovima, na moru, na Zimskim olmpijskim igrama u Sarajevu, na graničnim prelazima… „Ono što je bitno je da je bio i širom istočne Evrope, i sada kada sam porkenuo ovo javilo se dosta ljudi iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske”, rekao je Nikola o uticaju kioska u Evropi. „U Berlinu je sada takođe dosta popularan, pogotovo u novijim kvartovima gde su mladi ljudi. Oni kupuju stare kioske, restauriraju ih, otvaraju tatu šopove, prodavnice, mini barove, svašta nešto. U Berlinu čak postoji i firma koja pravi nove kioske, posetio ih je i Saša, originalni dizajner. Sada sam video da je jedan kiosk otišao u Hong Kong, jedan je u Londonu, znači svetska je stvar. Prototip kioska je izložen u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMA), kao jedan od eskponata industrijskog dizajna iz vremena Jugoslavije. Tako da, jeste naša stvar, jeste jugoslovenska stvar, ali je takođe i svetska stvar.”

foto / ArchDaily

„Ja sam znao da Lego ideas postoji, imam neke setove koji su nastali kao što će, nadam se, ovaj nastati. Kao što su Yellow Submarine od Bitlsa, Fender Stratocaster gitara. Znao sam da to postoji i kako funkcioniše otprilike platforma, i onda sam jedno vreme razmišljao šta bih mogao da napravim, i onda sam malo razmišljao da li da bude neka zgrada, nešto popularno”, istakao je Nikola o procesu stvaranja Lego verzije kioska. „Želeo sam da bude nešto iz Jugoslavije, ali takođe nešto sa čim sam ja vezan, a jedan od tih kioska je stajao ispred moje osnovne škole. I onda kad sam se setio kioska nekako znao sam da je to prava stvar. Malo se kuvalo, ali kad sam skapirao šta je, onda je bilo jednostavno.

Ne znam od koliko se kockica tačno sastoji, ali znam da je manje od 3,000 jer je to jedan od uslova da se prijavi za Lego ideas.”

Ova inicijativa dovela je i do stvaranja izložbe u Kuli u Cetinjskoj čija je tema upravo ovaj kiosk. Nikola je okupio 17 drugih umetnika koji su, svako na svoj način, prikazali kako oni vide kiosk i šta za njih predstavlja ovo jugoslovensko kulturno nasleđe.

„Ova izložba je nastala kao ideja da promovišem svoju inicijativu da Lego napravi zvaničan set ovog našeg voljenog kioska. To je posle preraslo u to da pozovem 17 umetnika koje pratim i čiji rad jako volim i poštujem. Mnogo mi je drago da su se svi uključili i da su svi podržali moju inicijativu i ideju i želeo sam da vidim kako oni vide kiosk. Nisam hteo da izložim neke stare fotografije, neku arhivsku dokumentaciju, nego sam želeo da vidim ja, ali naravno i svi vi koji ste ovde, šta danas kiosk znači i kako ga umetnici vide. Ono što je najbitnije, glasajte, vrlo je jednostavno. Treba da sakupimo 10,000 glasova, sad smo oko 3,000, ima još vremena, ali stvarno verujem da je moguće. I ako skupimo to, mislim da su velike šanse da imamo jedan naš zvanični Lego set.”

foto / Kastratović Nađa

Dakle, faza u kojoj se ova Lego ideja trenutno nalazi jeste prikupljanje glasova da bi mogla da bude razmotrena od strane zvaničnog Lego tima. Nikolin dizajn možete podržati na ovom linku.

Za kraj, budući da je i sam Lego entuzijasta, pitali smo Nikolu koji je njegov najvredniji Lego set koji poseduje. „Uf, pa to je sad teško jer volim sve. Ali, možda jedan od najdražih je Lego Gugenhajm muzej iz Njujorka. On je jako zanimljiv zato što je u maloj razmeri, sitni su delići, ali zapravo se napravi ceo mzuej i dosta je dobro prikazan arhitektonski. Tako da, ako neko ne može da ode u Njujork da vidi muzej, možda može da priušti da kupi taj set i da dobije slično iskustvo.”

Naslovna fotografija / Nikola Opačić

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još