LEKSIKON s4:e12 / Ana Radovanović

Mali prugasti album za slike, ispunjen stikerima je kod današnje sagovornice išao uz leksikon. Pitanje o celebrity simpatiji i onoj iz škole, bilo je obavezno, što je Anu podsetilo na dečaka Ivana, ali i prelepe uspomene iz detinjstva, u maloj Ivanjici. 

Nestašluci,udomljavanje i lečenje mačića, uz pokoju ogrebotinu, kampovanje u dvorištu, pecanje i kupanje u reci, pravljenje bunkera i izmišljanje igara, vraćaju lepe uspomene na pojam deteta. 

„Bila sam baš štreber. Umela sam da idem na po sedam, osam takmičenja po godini, uz to se baveći raznim sportovima. Osnovnu i srednju školu sam završila u Ivanjici nakon čega sam upisala fakultet za grafički dizajn„, objašnjava ukratko, te se osvrće na iskustvo razmene učenika: „U trećoj godini srednje škole totalno rendom mi je palo na pamet da bih mogla da probam da se okušam u nečemu novom. Sasvim slučajno sam na nekoj mim stranici naišla na komentar neke devojke koja je išla na razmenu u Ameriku. Pročačkala sam malo po internetu kako bi našla neki program preko kog mogla otići i našla jedini koji je bio fundiran od strane Stejt departmenta, Fleks. Nakon što sam prošla ispitivanja, za koja je, fan fekt, prolaznost mnogo manja nego na Harvardu, dobila sam svoju host porodicu, tako da sam u avgustu 2019. otišla. Vratila sam se kada je počela korona’’, priča. 

Od pomalo traumatičnih iskustava, poput attempted school shootinga, koje je bilo prvo osećanje egzistencijalnog straha, uragana, suši, poplava i tornada, do potpunog navikavanja na drugačiji školski sistem i društvo, iskustvo je mnogo više doprinelo. Sticanje radne etike, učenje novih veština i otvaranje vidika, kako tokom trajanja programa, tako i nakon toga učešćem u projekima u seminarima. Uz to je dala i primer mlađem bratu da isto iskusi, a vest o tome da je primljen, dodatno je ispunila ovaj naš razgovor, osmesima. 

Ana je sada student na Metropolitan univerzitetu, stručno vezana za grafički dizajn, iako je jedna od opcija bio FON, na kom bi se okušala u IT menadžmentu. 

„Nakon što je plan da upišem Primenjene umetnosti pao u vodu, pokušala sam da se spemim za FON, međutim na jednom od predavanja tokom priprema sam zaspala, što je pokazalo da me menadžment neće interesovati na duge staze. Profesionalnom orijentacijom sam se usmerila ka grafičkom dizajnu, a u daljoj budućnosti definitivno želim da se oprobam u organizaciji događaja kao i komunikaciji, ali i kao digitalni nomad. Svesna sam da ću u nekom momentu morati da se skrasim’’.

Kada bi zamahnuli čarobnim štapićem, Anu bi teleportovali u Njujork. Inspirisana časopisom koji je mama vodila u školi, vizualizovala je svoj san da se nađe na čelu Voga, u svom stanu sa malom kancelarijom, iz koga ga uređuje. Poput Ane Vinutur.

Ideja iz detinjstva, da bude direktor, ogleda se pomalo u onom stanju popunog zena, koje najviše oseća kada se nađe na žurci, dok preuzima podijum.

Sa lepršavim, a jakim karakterom, verujemo da će Ana posedovati ključ od tog stana u Njujorku, uz sva dosadašnja iskustva, pogotovo tvrdoglavošću. Tek joj je dvadeset prva. 

Inspirišemo i vas svake nedelje, da sanjate, da se prisetite dečijih nevinih snova i popunite vašu stranicu u ovoj našoj knjizi različitih priča. Da uhvatite, naizgled, neuhvatljivo. 

Jeste li spremni? 

Mi jesmo. 

Već je petak?


Fotografije za Leksikon: Ina Stanković / Zoomer

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još