Mutacije virusa COVID-19: bespotrebna panika ili opravdan strah?

U medijima se već neko vreme pominju različite vrste mutacija koronavirusa. Brzo širenje verzija koronavirusa, gurnulo je svet u stanje pripravnosti i straha: „Da li su vakcine dobre?“ „Da li one stvarno mogu da nas zaštite od bilo kojeg tipa Covid-19?“

Ukupno sedam soja virusa je otkriveno, uključujući i vrstu iz Velike Britanije koja je pronađena kod najmanje 23 osobe, nekoliko dana nakon što je u SAD-u otkriven prvi slučaj vrste iz Južne Afrike. Treba napomenuti i soj koji je otkriven u Brazilu čije razvijanje danas prati ceo svet.

Zanimljiva, ali i poražavajuće-strašna činjenica je da je prošle nedelje procenat smrtnosti od novog soja virusa u Velikoj Britaniji skoro pa dupliran.

Varijanta koja je prvi put pronađena u Južnoj Africi je privukla pažnju naučnika, zbog mutacije proteina šiljaka virusa, koji mogu učiniti antitela manje efikasnim. Prema naučnim studijama koja još uvek nisu recenzirana, BioNTech-ova vakcina je malo manje efikasna protiv tog pomenutog južnoafričkog soja.

„Do sada se čini da vakcine štite od poznatih varijanta virusa“, rekao je Bruce Lee, profesor zdravstvene politike na Univerzitetu u Njujorku. On je dodao da iako je vakcina možda manje efikasna u nekim sojevima i dalje postoje koristi od vakcine, kao što je sprečavanje teških slučajeva virusa, smanjuje opterećenja bolnica i zdravstvenih radnika.

„To je kao da, čak iako je vakcina protiv gripa 30% efikasna i dalje je preporučujemo“ komentariše profesor Lee i dodaje da uvek za sve postoji jedna doza rizika.

Isto tako na ovu zanimljivu i aktuelnu temu, list Guardian je danas okačio video na Instagramu u kojem je na jedan lep i edukativan način ilustrovan proces mutacije virusa, kao i objašnjenje na koji način vakcina brani telo od virusa.

Sara Boselej, urednica rubrike zdravlja u Gardianu je objasnila kako virus preživljava: da bi virus preživeo on menja svoj genetski kod, tako se desilo i sa virusom Covid-19. Na taj način je i počeo više da cirkuliše u zajednici, nego varijacija COVID-a iz Vuhana.

Ona upozorava da postoji verovatnoća da su neke od ovih novih vrsta COVID virusa smrtonosnije i da se virus u Kentu duplo brže širi, ali dodaje da će nas vakcine sigurno braniti i štititi, možda će one morati vremenom da se poboljšavaju i unapređuju, ali će raditi posao za koji su namenjene.

Da li je ovo bespotrebna panika ili opravdan strah, videćemo i čitaćemo u nedeljama koje nam dolaze. A do tada, Zoomeri i Zoomerke preporučujemo da odgledate ovaj video, znate šta vam je činiti, brzo na play!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još