MILAN(KA)

Pre, pa ned’ da te lažem, al’ ima jače od pola veka – ma kaki pola veka, to samo više mož’ da bude – u jedno selo na desetinu kilometara od Kruševca živela osoba koja se rodila ki žensko. Nadenuše ju ime Milanka. Al’ Milanka nije sebe videla ki Milanku u duše. I jedan dan je rešila da više ned’ da trpi da je svi zovu Milanka i da je tretiraju ki žeskaća. I Milanka sebe otkri selu – ki Milana. Namesto Milanke poče da živi Milan, poče da se ljuti kad mu se obraćaš u ženskom rodu, poče da se smatra za muškog, dovede i ženu. Oženi se, ‘leba mi! Dobro, nije u crkvu, al dovede neku ženu tu, u kuću. A selo gledalo i činilo ono što uvek čini kad je neki drukči i neobičan – smejalo se. Smejalo se Milanu, služio im za zajebanciju i priče ispred prodavnice. Milanu se smejali, al’ Milan osta’ da živi sa njima i privatiše ga – ako nikako drukče, ono ki seosku ludu.

A veli narod da nekad još davnije, najviše po Crne Gore, imali još neki Milani. Samo što ti Milani nisu bili plod svoje duše, nego tuđe. Kad očevi nisu imali sinove, oni šta će, uvate jednu ćerku, kažu ju da je od danas muško, dadnu ju muško ime i predstave narodu tako, ki sina. I narod to privati. Ta ćerka krene da se oslovljava u muškom rodu, da nosi mušku odeću i da se ženi. Ona što se tiče društva postane muško. I niki mu se ne smeje, nit’ ga zajebava. Te ćerke silom naterane da postanu sinovi, devojčići kojima je nametnuta uloga muškaraca i naslednika, nazivali su virdžine.

E, mene zanima jedna stvar. Milan bio osoba za smejanje, al’ virdžine jok. Štopa to? Kuj to tako uredio da je jedno ludorija, a drugo domaćinska stvar? Čudno to kako narod razmišlja i izmišlja šta je red, a šta bruka. Izgleda da je dobro kad ti drugi odluči da promeniš sliku o sebe, a da je živ sram i greh kad sam daš drukču sliku od onoga kako te videli…

E, dabome – ima i danas neki Milani. Samo današnjim Milanima pomaže i medecina da tu sliku o sebe prebace iz duše na telo. Al’ paj sad – danas narod veli da to došlo sa Zapada. Kaki crni Zapad! Milan nije po Zapadu bio, ne verujem da je dalje od Brusa otiš’o! Al’ tako pričaju, ži’ mi ti’! Kažu sa zapada to došlo, to puštili neke perverzije Zapadnjaci da iskvare nas Srbe. V’iš šta ti je narod… Za jednu stvar tri mišljenja daje, al’ veli da svako ispravno. Pa ti posle znaj šta ti valja.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još