Međunarodni dan volontera: programi kojima vredi posvetiti svoje vreme

Volonteri nisu plaćeni, ali ne zato što su bezvredni, već zato što su neprocenjivi! 

Rečenica koju ćete najčešće čuti danas, na Međunarodni dan volontera.

Oprez, jer volonterizam je neplaćeni rad, samim tim proizvodi višak vrednosti za nekoga drugog ko od njega profitira. Zato je VAŽNO gde ćete volontirati, da li ćete u okviru volontiranja i praksi raditi posao za koji je neko drugi već plaćen i najvažnije –  da li volontirate za nešto što je u društvenom interesu i da li program u kome volontirate stvara osećaj odgovornosti za zajednicu, humanost, solidarnost i podršku onima kojima je pomoć potrebna.

Ne želite da volontirate negde gde će vam posao biti da nekom kuvate kafu, zar ne?

Zato vam danas predstavljam tri programa koja rade ne samo za dobrobit zajednice, već za dobrobit onih članova zajednice koji imaju najmanje šansi. Tri programa koja bez volontera ne bi mogla da opstanu, a bez njih bi egzistencija velikog broja naših sugrađana_ki bila dovodena u pitanje.

Ovo nisu naravno svi programi, time ćemo se detaljno pozabaviti u serijalu koji stiže na Zoomer uskoro, već samo uži izbor 🙂

SOLIDARNA KUHINJA

Solidarna kuhinja je nezavisni kolektiv koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija. Nastala je iz potrebe da se na sveprisutne probleme siromaštva i gladi, koji naročito dolaze do izražaja u kriznim situacijama, odgovori solidarnošću i uzajamnom pomoći – navodi se na sajtu Solidarne kuhinje.

Kolektivu možete doprineti kao kuvari koji će napraviti hranu u svojim domovima, vozači koji će je voziti na punktove, ili volonteri koji će je deliti – a tu su i poslovi nabavke, pripreme, pomoći u kuhinji i slično. Solidarna kuhinja deli

„Solidarna kuhinja funkcioniše tako što volonteri kuvaju hranu kod kuće, koja se potom doprema do najugroženijih članova našeg društva. Ukoliko želite da donirate novac za namirnice možete to učiniti uplatom na račun 200-2782330101033-51 (primalac Solidarna kuhinja CPM). Sredstva možete uplatiti i putem paypala na linku https://www.paypal.me/solidarnakuhinja “ – važna je objava koju morate znati.

Na mesečnom nivou podele po nekoliko hiljada obroka, a njihov slogan je SOLIDARNOST, A NE MILOSTINJA.

Više o Solidarnoj kuhinji možete slušati u našoj, već jako staroj, ali i dalje relevantnoj, emisiji Backstage u kojoj je gostovala aktivistkinja ovog kolektiva Jelena Radivojević – dok nam ne dođu u goste ponovo 🙂

Fotografije: Facebook solidarna kuhinja


CENTAR ZA INTEGRACIJU MLADIH / SVRATIŠTE

Ako niste čuli za CIM – čuli ste za Svratište – uslugu socijalne zaštite koja deci koja su uključena u život i/ili rad na ulici omogućava elementarne uslove – da se presvuku, okupaju, dobiju čiste stvari, tri obroka dnevno i boravak u toplom prostoru… uz veliki broj radionica, podrške u učenju, pružanja socijalne i pravne podrške i slično. Sa korisnicima rade kako u svom prostoru, tako i na terenu, tako i u svim institucijama gde im je pomoć potrebna.

Bez želje da zvučim kao Top Shop – ALI NI TO NIJE SVE. Pored Svratišta, imaju program obrazovanja gde predškolcima iz neformalnih naselja u Beogradu pružaju podršku prilikom upisa u pripremno-predškolski program, vode ih u školu, pomažu oko učenja, lekarskih pregleda i prate kroz prve godine obrazovanja. A kada deca prerastu i školu i Svratište – pomažu im da se osamostale i izađu iz začaranog kruga siromaštva kroz program podrške u zapošljavanju i socijalno preduzeće Kafe bar 16… ima tu još programa, ali zadržimo se na dva najvažnija.

O Programu obrazovanja smo detaljno pisali prošle godine, a nedavno je koordinator volontera ovog programa Vladimir Tasić bio gost Leksikona. Jedna ptičica nam kaže da uskoro CIM ponovo dolazi na Zoomer, pa sačekajte par dana da vidite o čemu se radi i saznate sve detaljno o njihovim programima iz prve ruke.

Fotografije: Program obrazovanja


LICE ULICE

Lice ulice je naš omiljeni magazin, sa izuzetno kvalitetnim i profesionalnim novinarskim pristupom, ali i mnogo više od toga.

LICEULICE je zapravo fond koji od 2010. godine realizuje programe direktne podrške marginalizovanim grupama, s ciljem njihove veće socijalne i ekonomske uključenosti. Najvidljiviji je svakako magazin i njegova distribucija kroz mrežu prodavaca (onih koji najteže dolaze do posla), koji zarađuju pedeset odsto od svakog prodatog primerka.

Volonteri LiceUlice pišu za magazin, idu na teren sa prodavcima, pružaju im različit vid podrške – a posebno je vidljivo uključenje poznatih ličnosti, u ulozi prodavaca, koji u poslednje vreme sprovode kampanju održivosti ovog projekta.

Foto: Katarina Drajić


Ako ste se danas, kada svi pričaju o tome, ili bilo kog drugog dana, zapitali gde možete da volontirate i na pravi način ispunite slobodno vreme – da pružite mnogo onima koji imaju malo, a od njih dobijete za uzvrat nešto mnogo veće i značajnije – ovo su naše tri preporuke.

Javite nam da li ste negde krenuli da volontirate 🙂

A naravno, uvek možete iskoristiti i svoj talenat za pisanje u volonterskom timu Zoomera 🙂

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još