Leksikon s2:ep20 / Jovana Nikolić

Poželeti da saznaš životnu priču ponekad podseća na nemoguću misiju. Leksikon je te nemoguće misije pretvarao u moguće. Barem iz dosadašnjeg iskustva. 

Da li su dosadašnje priče, bile one „životne”, ne mogu da tvrdim, posebno jer sam život čine iznova naučene lekcije. 

Međutim, oni što tvrdim i na čemu zahvaljujem svim likovima ovog autorskog dela zvanog Leksikon, jesu bezbrižni osmesi, nova iskustva, spoj sličnosti, a pre svega čar komunikacije licem u lice.

Kako su balet, slikarstvo, šminka, plivanje i borilačke veštine doveli Jovanu, do fizčke hemije?

„Odrasla sam u Kruševcu, sa roditeljima i starijim bratom. U Beogradu sam već pet, šest godina. Došla sam kada sam počela studije”, objašnjava na početku, te nastavlja: „Priča o budućoj profesiji i nije toliko interesantna, s obzirom na to da sam krenula stopama starijeg brata. Ljudi me obično povezuju sa nekim kreativnijim umetničim zanatima. Želja je nekako i bila na tu stranu, te sam razmišljala o arhitekturi ili nekog grani primenjene umetnosti. Ipak došla sam do fizičke hemije”, priseća se uz opservaciju da je obično povezuju sa nekim više kreativnim zanatima.

Dok užuva u slatkom napitku, upisujući odgovore na pitanja, shvata da nije ni čudno što je opšti utisak taj. 

Razmišljajući o odgovorima, povezuje sebe sa umetničkim zanosom, te se vraća u vreme detinjstva kada je vreme koristila za slikanje i crtanje. Talenat je pretočila u zanat, pa je počela da šminka, kroz smeh se sećajući traganja za „žrtvama” na kojima će izražavati umetnost.

Obično su to bile mama i tetka, ponekad sestre i komšinice, ali i drugarice”, vraća film, a interesovanje za umetnošću povezuje sa novim za sviranjem bas gitare ili bubnjeva. 

Jovana pleni ženstvenošću, autentičnim smislom za modu, što verovatno ne bi bilo svojstveno sportovima u kojima se oprobala.

„Okušala sam se malo u baletu, ali jedan od prvih sportova bilo je plivanje. Roditelji su me upisali zbog držanja na isto, a sama sam ga, iako sam ga zavolela, osećala više kao moranje. To je bilo u osnovnoj školi, nakon čega sam se upisala u borilački klub. Sportovi su bili raznorazni. Oprobala sam se u više njih, a pažnju su mi prvukli oni sa palicama i oružjem. Poput streljaštva recimo. Ne pronalazim se u timskim sportovima pogotovo onim sa loptom”, zaključuje.

Kafu je ispila skoro do kraja, dok ja zaostajem, fokusirajući se na priče koje deli sa mnom.

Jednu od anegdoti iz detinjstva, koju verujem da nećete čuti, jeste ta da je u samoodbrani ujela psa za njušku. 

Planovi ka budućnosti sem fakulteta, ostaju trenutno pri onom kreativnom delu. 

Što se tiče faksa, definitivno planiram da ga završim najkasnje dogodine. Škola šminkanja je sledeća na listi edukacije”, konstantuje, ne vodeći se slepo samo ispunjenjem ove dve stvari. 

Čini se da je konobaričin timeout, sjajan, budući da je naplata računa došla kada smo razgovor privele kraju. Septembarski planovi su na Jovaninoj listi.  

Jubilarna 20. priča ove sezone, je osvanula, te možda usledi pauza, a Leksikon dočeka nove priče negde daleko.

Do nove nas deli samo nedelju dana. Čiji red sledi?

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još