Hoće li Džulijan Asanž biti izručen SAD? Takva sudbina čini se sve bliža

Nakon skoro sedam godina provedenih u ekvadorskoj ambasadi i više od tri godine u zatvoru A kategorije u Londonu, deluje da će Džulijan Asanž biti izručen Sjedinjenim Državama. To je 17. juna odobrila ministarka unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Priti Patel. Iako je australijski novinar i aktivista dovoljno propatio, boraveći više od deset godina bez susreta sa spoljašnjim svetom, a nekoliko u, navodno, neljudskim uslovima u zatvoru, sada ga najverovatnije čeka konačan sudski proces u SAD.

Ministarka Priti Patel odobrila je izručenje Asanža dva meseca nakon što je to odobrio glavni sudija Vestminstera Pol Goldspring. Ta odluka dolazi posle presude Visokog suda UK u korist SAD, nakon čega je Asanžu odbijena dozvola za žalbu. Tada je sudija Timoti Holrojd presudio da „kada američka administracija obeća fer i human tretman, ne treba sumnjati u njenu reč”, dok su advokati Asanža objašnjavali da je to ista vlada koja je planirala njegovo ubistvo. Ukoliko zaista bude izručen SAD, sledi mu suđenje po 18 tačaka, za koje je zaprećena maksimalna kazna od 175 godina zatvora. Optužen je, prema Zakonu o špijunaži, za krivična dela koja se odnose na objavljivanje diplomatskih depeša i drugih osetljivih informacija.

Fotografija: YouTube printscreen

Džulijan Asanž (50) postao je poznat kao osnivač organizacije Vikiliks (WikiLeaks) koja objavljuje tajne informacije i poverljive dokumente dobijene anonimnih izvora i uzbunjivača. Najpoznatiji slučajevi bili su video zapis vazdušnih napada u Bagdadu, ratni dnevnici iz Avganistana, ratni dnevnici iz Iraka i „Kejblgejt”, što je bilo objavljivanje poverljivih depeša koje su Stejt departmentu poslala 274 konzulata, ambasade i diplomatske misije širom sveta. Taj sadržaj Vikiliks je dobio od Čelsi Mening, tada 22-godišnje obaveštajne analitičarke američke vojske. Ona je zbog toga osuđena na 35 godina zatvora, ali je nakon sedam odsluženih godina pomilovana od strane odlazećeg predsednika Baraka Obame.

U novembru 2010. Švedska je izdala međunarodnu poternicu za Asanžom zbog optužbi za seksualni prestup. Asanž je rekao da su optužbe bile izgovor za njegovo izručenje iz Švedske Sjedinjenim Državama zbog njegove uloge u objavljivanju tajnih američkih dokumenata. Nakon što je izgubio bitku protiv izručenja u Švedsku, prekršio je kauciju i sklonio se u ambasadu Ekvadora u Londonu u junu 2012, a ta država mu je odobrila azil u avgustu iste godine na osnovu političkog progona. U ambasadi je kancelariju preuredio u apartman, opremljen krevetom, telefonom, kompjuterom, tušem, trakom za trčanje i mini-kuhinjom i to je bio njegov dom do 11. aprila 2019. Odatle je nastavio da objavljuje poverljiva dokumenta, što ga je kasnije koštalo azila i državljanstva Ekvadora.

Zatvor Belmarš, fotografija: Kleon3 / Wikimedia Commons

Ekvadorska vlada je 11. aprila 2019. pozvala londonsku policiju u ambasadu i Asanž je bio uhapšen na osnovu naloga za izručenje SAD. Od tada, boravi u Belmaršu, zatvoru maksimalne bezbednosti. Nakon ispitivanja Asanža u maju 2019, zaključeno je da je pored fizičkih bolesti, Asanž pokazao sve simptome tipične za produženo izlaganje psihičkoj torturi, uključujući ekstremni stres, hroničnu anksioznost i intenzivnu psihološku traumu. U januaru 2021, britanska okružna sutkinja Vanesa Barajzer presudila je protiv zahteva Sjedinjenih Država za izručenje Asanža i izjavila da bi to bilo opresivno s obzirom na zabrinutost zbog Asanžovog mentalnog zdravlja i rizika od samoubistva. Ipak, uprkos brojnim pozivima da se o tome povede računa, Asanžovo stanje postajalo je sve gore zbog uslova u kojima je boravio.

Sada, polako počinje da se događa ono što su svi poštovaoci Asanžovog rada najmanje priželjkivali. Posle godina pritisaka, stvorena je prilika da Sjedinjene Države kazne otkrivanje vlastitih nedela na Bliskom istoku. Mnogi koji su u tom otkrivanju videli herojski čin, danas će glasnije nego ikad pre dići glas protiv režima koji žele da ućutkaju Asanža i njegov tim. Iz Vikiliksa kažu da će osporiti naredbu za izručenje, a Asanžovi advokati imaju 14 dana da ulože žalbu. „Nismo na kraju puta ovde“, rekla je Asanžova supruga Stela Asanž i dodala da će se boriti.

Naslovna fotografija: YouTube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još