Kozmetologija 101: Briga o koži bez sitnih slova

Kako je Paša odlučio da prisvoji moje recepte i da samouvereno priča o mojoj hrani kao svojoj, odlučila sam da vam otkrijem tajne jedne sfere mog života u kojoj se on nije snašao:

Čitanje sitnih slova na poleđini ambalaža proizvoda koje konzumira.

Ovo je prvi tekst u serijalu koji će vam detaljno objasniti zašto jedna krema ne treba da košta više od 3 hiljade dinara i kako da nađete jeftinije alternative proizvoda za koje su vas ubedili da bi trebalo da koštaju pola prosečne srpske plate.

Što bi moja majka rekla „Prvo kreni od sebe!“, a pošto sam ja jedno mnogo dobro dete poslušaću njen savet. Da bismo razumeli kako određeni sastojci utiču na našu kožu moramo prvo da znamo kako ona izgleda.

Ljudska koža se sastoji od tri glavna sloja:

  • Epidermisa (Površinski sloj kože);
  • Dermisa ili krzna (Sloj kože u kom su smešteni korenovi dlaka, većina receptora i žlezda. Sadrži kolagen i elastin koji daju čvrstinu i elastičnost koži);
  • Hipodermisa (Sloj kože koji povezuje slojeve iznad sa mišićnim i skeletnim sistemom. Sadrži masne ćelije koje imaju ulogu u skladištenju i termoizolaciji).

Koža štiti nas od spoljašnjih faktora, ali ko štiti kožu? Da bi se površinski sloj sačuvao od loših bakterija i isušivanja, iz žlezda koje su pridružene korenovima naših dlaka se luči loj tj. sebum. Pored njega sama površina epidermisa je obložena slojem mrtvih keratinizovanih ćelija (stratum corneum) koje zajedno sa sebumom i dobrim bakterijama na koži čine kožnu barijeru. O bakterijama ćemo nekom drugom prilikom.

Optimalan pH kože je 5,5, dakle koža je kisela sredina. Remećenjem ovog pH remetimo prirodne procese kože što može dovesti do isušivanja i do pojave ekcema i bubuljica. Jako bitna stvar koju bih htela da naglasim je da nije svaki ekcem ili svaka eksplozija akni posledica poremećaja pH, postoje i drugi faktori koji nisu rešivi jednostavnom promenom režima nege, zbog čega uvek treba otići kod dermatologa za ozbiljnije probleme.

Sada kad znamo od čega je izgrađena fasada, moramo znati od čega su izgrađeni temelji. Dermis kože u sebi sadrži kolagen, jedno od glavnih jedinjenja u našim vezivnim tkivima kao što su zglobovi, tetive i ligamenti. Već je opšte poznato da sa propadanjem kolagena u koži dolazi do pojave bora. Ovaj proces nije strašan i sasvim je prirodan! Količina bora na licu nisu nikakvo merilo lepote! Sa druge strane razumem želju da se ovaj proces uspori. Da bismo to uradili, prvo moramo da sprečimo propadanje kolagena, a da to postignemo moramo prvo da vidimo kako taj proces izgleda.

Vlakna kolagena su armatura naše kože. Vremenom, kako starimo vlakna se ne obnavljaju podjednako efektno što dovodi do gubitka zategnutosti kože. Ovaj proces se ne može sprečiti niti se može preokrenuti, može se samo usporiti (O ovome ćemo pričati u nekom drugom tekstu, spoiler: to se ne radi „anti-age“ kremama). Žene su nekako uspele i ovde da izvuku deblji kraj, pa zbog rasporeda kolagena i same debljine kože naizgled stare brže od muškaraca. Kod žena su vlakna postavljena paralelno u odnosu jedna na drugo, dok su kod muškaraca postavljena unakrsno, dajući bolju potporu koži. Takođe pored rasporeda vlakana, dosta muškaraca gaji bradu koja dodatno čuva vlagu i održava kožu zategnutom.

U hipodermisu kože važi isti ovaj raspored vezivnih vlakana, što dovodi do novog (možda je sad već neumesno reći) debljeg kraja koje su žene izvukle. Celulit, navodno neprijatelj broj 1 bilo kog dobrog bikinija nastaje usled paralelnih vlakana koja teraju masne ćelije da se drugačije razmeštaju ispod kože.

U procesu gojenja, masne ćelije muškaraca se tokom širenja ravnomerno raspoređuju dok se kod žena raspoređuju tako da na površini kože stvaraju kvržice. Ova vlakna su takođe razlog zašto maderoterapija ne funkcioniše; Kada bi svako valjcima mogao tek tako da premešta ćelije sa jednog mesta na drugo ne bismo postojali kao višećelijski organizam.

Ovde našu uvodnu priču privodimo kraju. Još uvek se nisam dotakla bitnijih pitanja, očekujte da zvanično počnemo sa radom tek od sledećeg teksta koji izlazi u nedelju. Da vas ne bih ostavila u neizvesnosti, daću vam mali nagoveštaj:

Od kolevke pa do groba najbubuljičavije je đačko doba.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još