Koliko si sam kada „NISI SAM“?

Listajući objave na Instagramu, pre nekoliko dana „naleteo“ sam na video spot koji potpisuje Kancelarija za mlade grada Valjeva, sa parolom „NISI SAM“. U videu možete videti šesnaestogodišnju Mionu, žrtvu digitalnog nasilja, koja se šminka dok snima lajv za TikTok, dok joj u isto vreme pristižu i uvredljivi komentari od njenih vršnjaka: „debela si“, „šminka užas“, „ajde plači malo haha“ samo su neki od komentara koje možete videti.

I zdravo svima, nadam se da ste dobro. Juče mi je kao što ste mogli da vidite bio rođendan. Par vas mi je čestitalo tako da sam vam baš zahvalna na tome. Zvala sam celo odeljenje, ali nažalost došlo mi je samo par njih. Verovatno su ostali imali obaveze, treninge i to; ali nema veze ja to razumem; tako da vidimo se u sledećem lajvu. Ćao!“ – kaže Miona u videu.

Nakon Mione, u videu se pojavljuje i izvesna Ivana Petarić, inače poslanica Srpske Napredne stranke u Valjevu, koja kaže: „I ja sam žrtva nasilja. Osudiće me ako ćutim. Osudiće me ako progovorim. Budi pobednik svog života. Obrati se roditeljima, prijateljima i prijavi nasilje Centru za socijalni rad i najbližoj policijskoj upravi. I zapamti, nisi sam!“.

Instagram /@iv_petaric

Zašto pišem o ovome?

Odmah da kažem da ni jednog trenutka nemam nameru da omalovažim niti na bilo koji način diskreditujem pokušaj doprinosa u prevenciji digitalnog nasilja, kao i nasilja uopšteno, od strane Kancelarije za mlade grada Valjeva.

Želim da analiziram stanje u kojem se Srbija danas nalazi po pitanju nasilja generalno, kako prema ženama – tako i prema maloletnicima i svima ostalima.

Želim da iskažem ironiju koju osetim svaki put kada čujem to „NISI SAM“.

Želim da iskažem licemerje institucija.

Želim da znamo istinu.

28 žrtava od početka 2023.

Od početka 2023. godine u Srbiji počinjeno je 22 femicida, a ako se na to doda i broj nastradalih devojčica iz osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kao i nastradalih devojaka iz dva sela u okolini Mladenovca, dolazimo do broja od 31 nasilno ubijene ženske osobe.

Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 330 žena. Podaci pokazuju da se svaka treća ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć“, navela je Biljana Stepanov u ime Centra za podršku ženama. (izvor: n1info.rs)

Pre nekoliko dana svirepo je ubijena Noa Milivojev (18). Kako mediji navode, do neprepoznatljivosti ju je iskasapio njen dečko koji je nakon pronalaska tela uhapšen.

Stepanov je za N1 dodala i da je do sada identifikovano da institucije kada je reč o zaštiti od nasilja, ne reaguju blagovremeno, ne prepoznaju nasilje, nemaju dobru procenu rizika, odnosno ne postoji kapacitet ni znanje u sistemu zaštite žena.

Ako se vratite tri pasusa iznad, pročitaćete da je prema statistici svaka treća žrtva tražila pomoć od nadležnih institucija, ali je nikada nije dobila na adekvatan način.

Dakle, bile su same.

Ko nam čuva decu u vrtićima?

Dvadesetšestogodišnji I.O., pedagoški asistent Predškolske ustanove „Poletarac“ u Odžacima, uhapšen je pre nekoliko nedelja pod sumnjom da je polno uznemiravao decu iz vrtića. Osumljičenom je određen pritvor do 30 dana nakon saslušanja u tužilaštvu.

Prema nezvaničnim saznanjima, I.O. je fotografisao nagu decu, a nakon toga im govorio da je to „njihova tajna“ i da nikome ne govore; navodi portal nova.rs. Četvorogodišnje dete je roditeljima ispričalo da mu je vaspitač slikao polni organ, što su roditelji prijavili policiji; a nakon čega je policija dete uputilo kod psihologa da bi proverili da li dete iznosi istinite tvrdnje. „Kasnijim veštačenjem mobilnog telefona I.O. pronađeno je više eksplicitnih snimaka i fotografija nage dece, za koje se smatra da su nastale u „Poletarcu.“ – navode mediji.

Inače, I.O. je kadar Srpske Napredne stranke u Odžacima. Poznavajući kako se danas dolazi do posla u Srbiji, nameće se pitanje da li je I.O. prošao proveru svojih kompetencija da radi u predškolskoj ustanovi sa decom?

Kako god, na kraju su deca odlučila sama da se spasu od ovog seksualnog predatora.

Dakle, bili su sami.

Slučaj „Jutka“ – poznatiji kao „volkam te“

Marija Lukić iz Brusa bila je višegodišnja žrtva kako digitalnog tako i seksualnog uznemiravanja od strane svog nadređenog, Milutina Jeličića Jutke. Jutka, nadimak po kojem je Jeličić prepoznatljiv u Brusu, bio je predsednik opštine Brus kao i odbornik Srpske Napredne stranke.

Za dve godine koliko je Marija radila kod Jeličića, dobila je preko 15.000 uznemiravajućih poruka od njega. Sve poruke je sačuvala i predala policiji na dalje veštačenje. Takođe, posvedočila je da je dobijala poruke poput „Volkam te“, „Kad ćemo da se volkamo?“ kao i „Želkam te“.

Kako je Lukićeva rekla gostujući u emisiji „Život priča“, Jeličić ju je poljubio u usta protiv njene volje, dodirivao, stavljao ruke na njene grudi, tražio od nje da imaju seksualni odnos kako bi napredovala na poslu, i još brojne druge radnje uznemiravanja.

Nakon što je Marija skupila snage da prijavi Jutku nadležnim institucijama, usledio je momentalni otkaz na poslu na kojem je do tada radila, kao i niz pretnji na društvenim mrežama; jer je deo prepiske sa Jutkom objavila na Facebook-u.

Sudski proces je trajao skoro dve godine, i okončao se u novembru 2020. godine, presudom sudskog veća na zatvorsku kaznu u trajanju od tri meseca. Jeličić se na izdržavanje kazne javio tek u januaru 2021. godine. Tokom trajanja postupka, po pitanju optužbi na račun Jeličića, više puta je svoj komentar davao i tadašnji predsenik Srpske Napredne stranke, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći da je napad na Jutku napad na Srbiju.

Da nije došlo do ogromnog pritiska javnosti da se slučaj Marije Lukić reši, možda Jeličić nikada ne bi bio ni osuđen za nedozvoljene polne radnje.

Marija je, što se institucija tiče, bila sama.

Koliko si sam kada nisi sam?

Ovih nekoliko konkretnih slučajeva iznetih u ovom tekstu su samo jedan maleni delić onoga što se zapravo skoro svakodnevno dešava u našoj zemlji, i možda najbolja ilustracija toga kako institucije funkcionišu kada je reagovanje na nasilje i prevencija istog u pitanju.

Svi gore navedeni akteri su u nekom trenutku svoje borbe bili sami iako su tražili pomoć od nadležnih institucija. Baš zato što su bili sami, licemerno je kao slogan upotrebiti frazu „NISI SAM“ kada vidimo da jesi sam/a.

Dragi svi, jedino što želim da vam poručim za kraj ovog teksta jeste da se čuvate.

Jedine institucije koje će vam pomoći su vaši najbliži.

Poverite im se ako imate problem.

Zajedno možete mnogo.

Fotografija: Pixabay/Isabella Quintana

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još