Kako nekome lako uzeti pare iz novčanika?

Ne, u ovom tekstu neću davati kleptomanske savete, barem ne danas. ☺ Danas pričamo o situaciji koju sam doživeo u jednom velikom stranom trgovinskom lancu, koji itekako dobro prihoduje od građana Srbije. Kako bi ostali politički korektni, neću navoditi ime ovog trgovinskog lanca, ali ću ostaviti jedan viralni video koji će reći dovoljno. ☺

Šta se desilo?

Otišao sam do ovog supermarketa po samo nekoliko stvari: hleb, jogurt i nešto od voća. Naravno da na kraju nisam kupio samo ove tri stvari, već trideset i tri, ali neću sada o tome. Naime, kako sam prilazio delu na kojem se nalazi izloženo voće, privukao me je miris (valjda) svežih malina. Prilazim bliže, uzimam jedno pakovanje, stavljam ga u korpu i idem na kasu, plaćam i izlazim iz supermarketa. Dolazim kući, raspakujem stvari, i kao svaki prosečni penzioner gledam račun i koliko sam za šta novca dao. I sve bi bilo okej, da kao poslednja stavka na računu nisu bile upravo te mirisne (valjda) sveže maline; po ceni od skromnih 199,99 RSD za 125 grama.

U čemu je problem?

Pa problem je u tome da sam 125 grama malina platio 200 dinara. Zašto je to problem? Problem je zato što je otkupna cena po kilogramu malina u Srbiji trenutno između 138 i 150 dinara. Dakle, kilogram malina u Srbiji je trenutno u najboljem slučaju 150 dinara. Isti taj kilogram u ovom supermarketu je 1600 dinara.

Razlika u ceni – preko 10 puta!

Zašto pišem o ovome?

Zato što dok sam čekao u redu na kasi, video sam još tri osobe koje su uzele najmanje po jedno pakovanje istih ovih malina i platile 10 puta veću cenu.

Zato što želim da ukažem na problem.

Zato što kao student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, osećam profesionalnu ali i moralnu obavezu da pomognem poljoprivrednicima koji su ionako u velikom gubitku ove godine.

Zato što ne želim da tebi, meni ili bilo kome uzimaju pare iz novčanika na ovako lak način.

Zato što nije fer.

Šta možeš da uradiš?

Par sati nakon moje kupovine, na Instagramu se pojavila i objava profila @ekostraza sa slikanom cenom upravo onih malina iz supermarketa u kojem sam ja bio.

Instagram / Screenshot @ekostraza

Ovo nije promocija ovog Instagram profila, već pokušaj da svi zajedno pomognemo poljoprivrednicima ove godine. Za one koji ne znaju, cena maline je drastično pala ove godine, sa prošlogodišnjih 600 dinara na ovogodišnjih 150 dinara; što je čak 4 puta niža cena. S druge strane, imamo inflaciju koja vlada već duže od godinu dana; i apsolutno sve na tržištu je poskupelo. Ove godine, zahvaljujući ovako niskoj otkupnoj ceni, dobar deo proizvođača je odustao od ovogodišnje berbe jer im se jednostavno ne isplati. Oni koji su ipak odlučili da oberu ovogodišnji rod, biće u debelom minusu; jer su početna ulaganja u zasad daleko veća od ovogodišnjeg profita.

Kako možeš da pomogneš?

  • Za početak, možeš da kreneš da kupuješ lokalno. Od malih proizvođača iz tvog kraja. Garantujem ti da ćeš tako dobiti daleko kvalitetniji proizvod od onog iz supermarketa, zdraviji, ali i daleko jeftiniji.
  • Možeš da se prošetaš do neke od pijaca u tvom gradu. Tamo ćeš zasigurno upoznati divne ljude koji prodaju svoje domaće proizvode, i definitivno ćeš im ulepšati dan svojim dolaskom.
  • Ako te mrzi da izlaziš iz stana i da ideš do pijace, postoji rešenje i za to. Prelistaj Instagram, sigurno ćeš na njemu pronaći profile malih proizvođača hrane iz Srbije, koji će ti rado svoje proizvode dostaviti na kućnu adresu, najčešće čak i besplatno.

Ne dozvoli sebi da ti veliki trgovinski lanci uzimaju novac iz novčanika tek tako.

Pomozi poljoprivrednicima, da nema njih ne bi bilo ni nas.

Razmisli.

Fotografija: Pixabay / Vincent Simard

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još