Kako možete pomoći beskućnicima koje grad ignoriše tokom pandemije

Da li ste znali da beskućnici imaju mnogo veće šanse da obole od HIV-a i ostalih infektivnih bolesti, nego bilo koje druge društvene grupe? Da je njihovom marginalizacijom u zajednici ozbiljno pogoršana njihova mentalna slika? Da su krajem 2019. godine uvršteni u spisak najrizičnijih za širenje Kovida-19?

Iz svega ovoga, nažalost, možemo samo zaključiti da su beskućnici najtangiranija grupa kada je u pitanju zdravlje. A zbog Korone, pored svih teških okolnosti sa kojima se redovno susreću, sada svi prethodni problemi postaju im mnogo veća prepreka. Loši higijenski uslovi i nedostatak krova nad glavom u svetlu rizika od zaraze sada su mnogo opasniji.

Kontinuirano pružanje usluga beskućnicima tokom širenja virusa je presudno. Ali Prihvatilište za odrasla i stara lica od 15. marta do 16. novembra ove godine nije prihvatilo upute centra za socijalni rad u Beogradu kojima se beskućnici upućuju na smeštaj u ovu ustanovu – izveštava Inicijativa A11. Prema raspoloživim podacima Prihvatilište je u tom periodu primilo više od 40 uputa za privremeni smeštaj od kojih ni jedan nije realizovan. Nakon intervencije organizacije za zaštitu ljudskih prava, primljeno je nekoliko korisnika. Ali to definitivno nije permanentno rešenje.

Svi očekujemo i apelujemo na grad Beograd da što pre pronadje sistemsko rešenje kako bi se promenila situacija stvorena nedostatkom kapaciteta za smeštaj naših sugradjana koji nemaju svoj dom. A dok čekamo da državne institucije naprave neki veći korak Inicijativa A11 poziva svakog ko je u mogućnosti odnese pomoć u vidu odeće, hrane ili novčane donacije na adresu ADRA Srbija – Radoslava Grujića 4 – svakog radnog dana od 7. do 18. Decembra izmedju 10 i 16 časova. Novac je moguće donirati i uplatom na račun – 6030310000270-03.

„Važno je da se deca osećaju bezbedno kod nas jer smo im mi druga kuća“ – kažu na facebook stranici Svratišta za decu, Beograd. A nama u Zoomeru je važno da ne zaboravite da su i naši najmladji (i oni do 16 godina) neretko bez domova. Kako je zahladilo i pada kiša u Beogradu, mnogo više dece dolazi u Svratište, tako da ta brojka prelazi i preko stotinu na dan. Te takodje ukoliko imate neku toplu garderobu koju ove zime nećete nositi – opeglajte je i odnesite u Krfsku na Zvezdari ili u Bulevar Arsenija Čarnojevića 145, lokal u prizemlju zgrade kod Geneksa.

Takodje epidemiološka situacija i loši vremenski uslovi oteževaju i prodaju magazina Liceulice. Pa nam iz njihove redakcije poručuju da im je potrebna podrška više nego ikad, kako bi mogli da nastave da budu oslonac svojim prodavcima. Predstavljaju nam nekoliko opcija kako možemo priteći u pomoć:

-pretplatiti se na digitalno/papirno izdanje magazina

-kupiti neki od proizvoda iz LUL prodavnice

-donirati

-podeliti priču prodavca sa prijateljima

www.liceulice.org/podrzite-nas

Tokom pandemije funkcionisanje državnih institucija je od naročitog značaja, ali ono što taj značaj prevazilazi jeste medjuljudska solidarnost, koja nam je potrebna više nego ikada. Ljubavlju,solidarnošću i podržavanjem ljudskih prava ugroženih možemo zajedno napraviti promene, ne čekajući nikoga sa vrha da se potrudi.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još