Izložba „Progovara(j)mo” sutra u Endžio HAB-u

U prostoru Endžio HAB-a će od 02. do 08. oktobra biti održana izložba „Progovara(j)mo”.

Zvanično otvaranje izložbe zakazano je za drugi oktobar od 18h, a nakon toga, tokom trajanja izložbe otvorena je poseta od 11h do 19h svakog dana.

Sam cilj izložbe jeste da se kroz priče, eksponate i video materijal, prikažu problemi žena koje su trpele seksualno nasilje, te dece rođene u ratu posredstvom istog na prostorima Bosne i Hercegovine. 

Slikovito opisana u 12 delova, predstavlja prikaz onoga što su proživljavale žene nad kojima su činjena zlodela, budući da su neke od učenica kreiranja ove izlozbe same žrtve. 

Pre Beograda izložba je bila prikazana u Galeriji Novi Hram u Sarajevu i u Muzeju ratne umetnosti u Mostaru, između ostalih i u saradnji sa udruženjem „Zaboravljena deca rata” čiji je deo jedna od osnivačica Ajna Jusić koja je govorila jednom prilikom i za Zoomer, a u okviru projekta „Jačanje glasova žena pogodjenih pogođenih ratnim seksualnim i rodno zasnovanim nasiljem na Zapadnom Balkanu”.

Ovom prilikom posetioci će imati prilike da vide radove u čiji je proces nastajanja uključena metoda mapiranja tela, te lične predmete dece rođene zbog rata, kao i svedočenja upravo te njih. 

Naslovna fotografija: Videoprilog Rosande Zovko (Dnevnik 1) / federalna.ba

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još