Izbori u Evropi – šta dolazi iz Mađarske i Francuske?

Na području Evrope sezona izbora. Iako smo se najviše bavili, i još uvek se bavimo, izborima u Srbiji, u jeku su izbori u još dve zemlje koji itekako mogu imati uticaja na društveno-političku situaciju i kod nas.

Naši susedi sa severa održali su izbore istog dana kad i mi. Ne samo da je datum sličan kao kod nas, već je i situacija slična – pobedu na izborima proglasio je isto veče sam lider vladajuće stranke, Viktor Orban, čija je retorika takođe bila desna i sa naglaskom na protivljenje vojnog mešanja u rat u Ukrajini. Prema Srbiji se politika verovatno neće menjati jer dva su lidera vrlo slični, pa i prijateljski nastrojeni.

Foto: European Western Balkans / printscreen

Ovo će Orbanu biti četvrti uzastopni mandat, a prema podacima Gardijana njegova stranka Fides će ponovo kontrolisati većinu u parlamentu Mađarske, sa 135 od mogućih 199 mesta. 

Mađarska je nakon revolucije 1989. godine izvršila tranziciju u demokratski višepartijski sistem i prešla na uređenje kapitalističkog slobodnog tržišta. Iako je Mađarska članica Evropske Unije od 2004. godine, Orban je pobedio sa kampanjom koja je bila konzervativna, nacionalistička, anti-imigraciona, ali i koja je bila protiv vojnog mešanja u Ukrajini.

Pored parlamentarnih izbora, u nedelju se u Mađarskoj održao i referendum na temu LGBT+ u obrazovanju.

Pitanja koja su se našla na ovom referendumu bila su:

  1. Podržavate li održavanje informativnih događaja o seksualnoj orijentaciji maloletnim licima u javnim obrazovnim ustanovama bez saglasnosti roditelja?
  2. Podržavate li promociju tretmana promene roda za maloletnike?
  3. Podržavate li neograničeno izlaganje maloletnika medijskom sadržaju koji je seksualno eksplicitan i može uticati na njihov razvoj?
  4. Podržavate li prikazivanje medijskog sadržaja za promenu roda maloletnicima?

Dok je ogromna većina važećih glasova bila „NE ” za sva referendumska pitanja, udeo važećih glasova je bio ispod neophodnih 50% da bi se rezultat smatrao validnim kažu iz Blumberga.

Foto: Wikipedia / printscreen

Izbori su u jeku i u Francuskoj. Francuzi će ove godine birati na predsedničkim, ali i parlamentarnim izborima. Predsednički izbori će se održati 10. aprila sa mogućnošću drugog kruga 24. aprila, dok će parlamentarni biti održani 12. i 19. juna.

Foto: Wikipedia / printscreen

Godine 2017. u drugom krugu francuskih predsedničkih izbora našli su se kandidati centra i ekstremne desnice. Emanuel Makron predstavljao je, kao relativno novo lice, centar sa svojom strankom En Marche! , a Marin le Pen bila je predstavnica ekstremne desnice, sa strankom koju je bukvalno nasledila od oca, Front national.

Foto: Wikipedia / printscreen

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj 2017. godine bio je održan pod vanrednim stanjem koje je proglašeno nakon napada u Parizu 2015. od strane islamskih terorista.U drugi krug su tada ušli Makron i Le Pen, što je ujedno bio prvi put da je posle 15 godina kandidat, u ovom slučaju kandidatkinja, Nacionalnog fronta ušla u drugi krug – prema podacima AFP-a.

Le Mond je objavio da su procene rezultata drugog kruga pokazale to da je Makron izabran odlučujućom razlikom i da je Le Pen priznala poraz, a njegovu pobedu je zvanično proglasio Ustavni savet.

Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put je, na tribini „Francuski izbori 2022 ” koju je organizovao Centar za demokratska istraživanja, objasnio kako se u Francuskoj pojavila vrsta istočnoevropskog fenomena u kojem se postavljaju pitanja koja više odgovaraju desnici, ali je i uporedio trenutnu situaciju u toj zemlji sa situacijom u Češkoj u kojoj već postoji razočarenje građana u levicu.

Da li će ove godine pobediti kandidat centra, desnice ili levice – ostaje nam da vidimo, jer ove godine imaju 12 predsedničkih kandidata, od kojih se već povuklo dvoje. To koji će kandidat ili kandidatkinja pobediti, može značiti i promenu u politici ka Srbiji.

Naslovna fotografija: Matt Hardy / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još