Izbori pod lupom: slavljenje ratnih zločinaca

Uprkos tome što zakon predviđa da osobe osuđene na zatvorske kazne gube poslanički mandat, naše izborne liste preplavljuju osobe osuđene za ratne zločine.

Vojislav Šešelj nalazi se prvi na listi Srpske radikalne stranke, šest osuđenih ratnih zločinaca podržalo je liste i kandidate vladajuće koalicije SNS-SPS, a četiri kandidata na parlamentarnim izborima su lice povezana sa ratnim događajima i ratnim zločinima – nalazi su izveštaja „Odnos prema ratnim zločinima u izbornoj kampanji 2022. godine“ prezentovani na jučerašnjoj konferenciji u prostoru „Miljenko Dereta”, u okviru niza razgovora pod nazivom „Izbori pod lupom” koje organizuje koalicija organizacija civilnog društva „Tri slobode”.

Na konferenciji su govorili Anđela Savić i Marko Milosavljevic iz Inicijative mladih za ljudska prava, Miloš Đajić iz Akademije ženskog liderstva, Ivana Stevanović iz fondacije Slavko Ćuruvija i Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa. Moderatorka je bila Tara Petrović iz Građanskih inicijativa.

Inicijativa mladih za ljudska prava se ove godine fokusirala na odnos izbornih lista i predsedničkih kandidata prema ratnim zločinima.

„Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o otvorenim izborima, imamo član koji kaže da pravosnažnom sudskom odlukom osoba koja je osuđena na kaznu zatvora dužu od šest meseci gubi svoj poslanički mandat”, izjavila je Anđela Savić Iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Ono što karakteriše odnos izbornih lista i predsedničkih kandidata prema ratnim zločinima ali i žrtvama ratnih zločina je pitanje odnosa slavljenja ratnih zločinaca.

„Imali smo primer da opozicioni kandidati, kao što je Zdravko Ponoš, kada govorimo o predsedničkim izborima, okarakterisao Ratka Mladića kao tragičnu ličnost koja je imala određene briljantne akcije tokom rata u Bosni i Hercegovini. Imali smo jednu predstavnicu liste Moramo, Biljanu Đorđević koja je osudila grafititranje grada Beograda. To je ono sto je takođe obeležilo ovu izbornu kampanju” rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladi za ljudska prava.

Prema istraživanju DEMOSTAT-a iz 2020. godine, 54% ispitanih građana Srbije smatra da su pripadnici srpskog naroda najveće žrtve u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a 12% smatra da je u Srebrnici počinjen genocid.

Akademija ženskog liderstva  u ovom poredizbornom periodu vrši monitoring nasilja prema ženama političarkama, ženama u kampanjama i ženama u izbornoj administraciji. Ona prati zastupljenost seksističkih, ali i diskriminatornih stavova prema ženama u medijskom prostoru.

Miloš Đajić iz Akademije je naveo da su odlučili da uhvate fenomen nasilja prema ženama u izbornoj kampanji jer su svesni da toga ima. „Mi želimo da poručimo ovom kampanjom da su neravnopravni uslovi za žene i muškarce – kandidate i kandidatkinje u ovoj kampanji”, istakao je Đajić.

Ivana Stevanović iz fondacije Slavko Ćuruvija kaže da su mediji u ovoj predizbornoj kampanji pod svakojakim pritiscima, ali su tri dominanta.

„To su finansijki – kroz netransparentnu i nefer distribuciju javnih sredstava ka određenim medijima, zatim pritisci koji se odnose na različite dilove vlasnika medija sa vlastima, kao i pretnje, napadi i zastrašivanje novinara”, istakle je Stevanović i dodala da su prethodne dve godine bile rekordne kada je u pitanju zabeleživanje pritisaka, napada i pretnji koje su beležili UNS i NUNS, ali i da za sada nema osnova da će biti drugačije ove godine.

Ceo izveštaj možete pročitati na sajtu Inicijative mladih za ljudska prava.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još