IZBORI 30 DANA KASNIJE: I, šta ćemo sad?

Pre tačno mesec dana, 17. decembra 2023. godine u Republici Srbiji održani su parlamentarni i pokrajinski izbori za narodne poslanike. Ako pitate vladajuću stranku, radi se o prazniku demokratije i nikad poštenijim izborima. Ako ipak pitate opoziciju, radi se o najvećoj izbornoj krađi do sada, „bugarskim vozovima“, autobusima iz Republike Srpske, plaćenim glasovima, i tako dalje…

12. januara 2024. godine Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova izveštaj o rezultatima parlamentarnih izbora. Ovim činom stavljena je tačka na izbore održane 17. decembra 2023. godine.

Šta se sve dešavalo u Beogradu između 17. decembra i 17. januara, pitanje je na koje se danas osvrćemo retrospektivom postizbornih događaja. Pre toga, poput bivšeg ministra u Vladi Republike Srbije – Aleksandra Vulina, molimo vas da sklonite barem decu.

Ona ovo ne treba da vide.


17. decembar 2023. godine

Tačno u 7:00 časova, otvorena su sva biračka mesta u Srbiji. Nedugo zatim, u Beogradu su počela da pristižu brojna vozila (pretežno autobusi) sa registracijama Republike Srpske, sa krajnjom destinacijom – Štark Arena. O ovom događaju svedoče brojni snimci sa društvenih mreža, kao i prilozi televizija NOVA i N1.

Usledio je i napad na posmatrače CRTE. Tokom ovog napada, razbijeno je njihovo vozilo u Odžacima. Određeno je četrdesetosmočasovno zadržavanje osumljičenom J.M. iz Beograda.

Do zatvaranja biračkih mesta, nije bilo većih događaja. Oko 21:00 časova, u izbornom štabu Srpske napredne stranke, Ana Brnabić objavila je prve rezultate izbora.

Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ će sasvim sigurno sama imati više od 125 mandata u Skupštini Srbije“, navela je funkcionerka SNS-a Ana Brnabić.

Fotografija: n1info.rs/printscreen RTS1

Nakon SNS-a, obratili su se i predstavnici koalicije „Nacionalno okupljanje“ – Milica Đurđević Stamenkovski (Srpska stranka Zavetnici) i Boško Obradović (Srpski pokret Dveri), koji su građanima saopštili da njihova koalicija nije prešla izborni cenzus.

Ubrzo su usledila i obraćanja stranaka „Dr Branislav Nestorović – mi – glas iz naroda“ i „Socijalistička partija Srbije“. Branislav Nestorović objavljuje nesaradnju sa pozicijom i opozicijom, dok Ivica Dačić najavljuje promene u SPS-u.

Moje lično mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS.“ – izjavio je Dačić na konferenciji za medije.

Fotografija: danas.rs/printscreen N1

Oko 23:30 časova, poslednja se obratila i najveća opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“. Tom prilikom, predstavnik koalicije Miroslav Aleksić izneo je tvrdnju da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu, zatražio je poništavanje izbora u Beogradu i pozvao građane na protest ispred RIK-a.


18. decembar 2023. godine

Predstavnici misije ODIHR na konferenciji za medije izjavljuju da je postojala ugroženost fer odigravanja izbora usled sveprisutnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji Srpske napredne stranke. „To ozbiljno podriva fer uslove u izbornom takmičenju jer bi predsednik trebalo da bude neutralna figura koja izražava nacionalno jedinstvo.“ – izjavili su posmatrači misije ODIHR-a.

Gradska izborna komisija (GIK) objavila je preliminarne rezultate izbora u Beogradu i raspodelu mandata.

Fotografija: n1info.rs/N1

U 18:00 časova počeo je protest građana i članova opozicije ispred Republičke izborne komisije (RIK). Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ ušli su u zgradu RIK-a na sednicu. Marinika Tepić i Miroslav Aleksić najavili su štrajk glađu do ispunjenja zahteva – poništenja izbora u Beogradu.

Okupljeni mladi ispred RIK-a skandiraju „Vučiću lopove – pokrao si izbore“, gađaju ulaz u RIK jajima i drugim prehrambenim proizvodima, kao i toalet papirom. Na svakih sat vremena neko od predstavnika SPN-a izlazi ispred RIK-a i obaveštava okupljene građane o napretku sednice.

Fotografija: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako mediji nisu navodili neka veća dešavanja te večeri, reporter portala zoomer.rs video je grupu od oko desetak muškaraca obučenih totalno u crno kako obaraju na zemlju 3 osobe i odvode ih iza zgrade RIK-a gde se nalazio kordon žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Odobren je ulazak troje studenata predstavnika pokreta „Studenti protiv nasilja“ u prostorije RIK-a. Međutim, iako je odobreno, nije im dozvoljeno da uđu u zgradu RIK-a. Razlog nije poznat.


19. decembar 2023. godine

U 18:00 časova nastavljeni su protesti ispred zgrade Republičke izborne komisije. Marinika Tepić nastavlja štrajk glađu, dok Miroslav Aleksić štrajk glađu preinačava u strožiji post.

Mladi pozivaju na konkretne akcije opozicije. Protestno veče proteklo bez komplikacija.


20. decembar 2023. godine

Branimir Nestorović najavljuje podršku SNS-u i SPS-u za neke predloge. Koalicija „Srbija protiv nasilja“ preinačila zahteve – traži se poništavanje izbora na svim nivoima.

Na društvenim mrežama pojavljuje se snimak sa protesta, kako nepoznata osoba u Viber prepisci poseduje fotografije iz biometrijskih dokumenata pojedinih studenata koji protestuju ispred RIK-a.

Oko 19:00 časova stigla je dojava o podmetnutoj bombi u prostorijama GIK-a, ali su prigovori opozicije ipak predati i zavedeni.

Studenti najavljuju blokade.


21. – 23. decembar 2023. godine

Nastavljaju se protesti ispred RIK-a. U štrajk glađu, pored Marinike Tepić, stupa još članova i članica koalicije „Srbija protiv nasilja“. Protesti teku bez većih dešavanja.


24. decembar 2023. godine

Najmasovniji protest od 17. decembra. Po nekim procenama, bilo je preko 7.000 ljudi. Ovo protestno veče obeležilo je nekoliko događaja:

  • Mariniki Tepić 30 minuta nije dozvoljen ulazak u RIK, kako bi primila terapiju
  • Razbijena vrata Gradske skupštine od strane demostranata
  • Žandarmerija brutalno sprovodila silu kako bi rasturila demonstracije, privedeno preko 30 ljudi po navodima portala n1info.rs
  • Privedeni studenti
  • U akciji razbijanja demonstracija, povređena 2 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova
Fotografija: Tanjug/AP Darko Vojinović
Izvor: Instagram/@peripatetiksrb

25. – 28. decembar 2023. godine

Protesti su nastavili da se regularno odvijaju ispred Republičke izborne komisije (RIK) sa početcima od 18:00 časova, bez većih dešavanja.

Mladi su održali protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, i pozivali građane da na brojeve telefona i mejl adrese nadležnih institucija upute pitanje „Kada će se otvoriti birački spisak?. Na nekoliko sati je blokiran saobraćaj.

Fotografija: n1info.rs/printscreen Facebook

U međuvremenu CRTA je otkrila navodno „čišćenje“ biračkih spiskova nakon održanih izbora. Naime, kako prenosi portal nova.rs, postoje brojni primeri, među kojima se ističe primer žene koja je uoči izbora bila prijavljena u Smederevu, a zatim u Grockoj, da bi nakon izbora održanih 17. decembra potpuno nestala iz biračkog spiska. Nadležne institucije se nisu oglasile povodom ovih navoda.

Inicijativa „ProGlas“ na održanoj konferenciji za medije najavila je protestni skup 30. decembra ispred terazijske česme i zatražila poništavanje izbora na svim nivoima.

Najavljena dvadesetčetvoročasovna blokada od strane učesnika protesta za 29. decembar.


29. decembar 2023. godine

U 12:00 časova započela je dvadesetčetvoročasovna blokada ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Tokom trajanja blokade, nije bilo zapaženih incidenata. Okupljeni građani su sa sobom poneli šatore i vreće za spavanje koje su postavili na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Birčaninove ulice.

Učesnici su pozvali na momentalno puštanje iz pritvora studenata koji su privedeni na protestu 24. decembra.

Fotografija: n1info.rs

30. decembar 2023. godine

Održan je protest inicijative „ProGlas“ ispred terazijske česme. O ovom masovnom protestu izveštavali su i strani mediji, koji su ocenili izbore 17. decembra kao nedemokratske. Na protestu, okupljenim građanima su se obratili: glumica Svetlana Ceca Bojković, košarkaš Vladimir Štimac, profesor Filip Ejdus, političarka Marinika Tepić, …

Tom prilikom, glumica i potpisnica inicijative „ProGlas“ – Svetlana Ceca Bojković iznela je tvrdnju da je jednoj ženi iz nekog sela ponuđeno da napreduje na listi čekanja za operaciju ukoliko glasa za Srpsku naprednu stranku.

Pitaju je da li želi da podrži Aleksandra Vučića. Ona kaže da želi ne znajući šta se od nje očekuje. Ona veruje Vučiću. Odlazi, kako joj je rečeno, dobija novu adresu prebivališta u obližnjem selu, dobija i 2000 dinara uz obećanje da će dobiti još toliko posle glasanja. Po povratku kući zabrinuto pita sina – a gde ću sada da se lečim, u kom domu zdravlja“ – navela je Bojkovićeva kako prenosi N1.

Marinika Tepić je ovog dana prekinula trinaestodnevni štrajk glađu. Nije poznato da li su ostali članovi ili članice koalicije „Srbija protiv nasilja“ koji su pristupili štrajku glađu, prekinuli isti.


od 31. decembra 2023. godine do 15. januara 2024. godine

Prekinute protestne šetnje u Beogradu, nastavak najavljen nakon Božića. Gradska izborna komisija (GIK) usvojila rezultate izbora u Beogradu.

U međuvremenu je Istinomer objavio biračke spiskove za grad Beograd. Poslanici Stranke slobode i pravde na društvenim mrežama objavljuju video klipove, u kojima posećuju „nelogična i sumnjiva“ biračka mesta.

Najavljen protest opozicije za 16. januar, na godišnjicu (nerazrešenog) ubistva Olivera Ivanovića. Republička izborna komisija predstavila ukupan izveštaj o rezultatima izbora.


16. januar 2024. godine

Održan protest opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja ispred Republičke izborne komisije (RIK), okupljenim građanima se obratila predstavnica ove koalicije Marinika Tepić uz poruku da „cela planeta sada zna da smo uhvatili lopove u krađi“.

Okupljeni građani potom su nastavili šetnju ka Crkvi Svetog Marka, kako bi odali počast ubijenom Oliveru Ivanoviću. Podsećamo vas, Oliver Ivanović je ubijen pre 6 godina ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj njegovog ubistva do sada nije rasvetljen.

Nakon završene protestne šetnje, studenti su otišli u u Rektorat kako bi prisustvovali sednici za izbor studenta prorektora. Međutim, sednica je odložena nakon 20 minuta, pod izgovorom da je bio nedostatak kvoruma. Kako prenosi portal N1, nedostatak kvoruma niko nije ni utvrđivao.

Među kandidovanim studentima_kinjama nalazila se i Ana Grčić, koja je dospela u žižu javnosti nakon saznanja CINS-a da je bila na mestu podpredsednice CEROB-a – organizacije u kojoj se vršila isplata honorara za rad u call centru Srpske napredne stranke.

Nakon ove sednice, kako navodi portal nova.rs, studentkinja Ana Ćurić, koja je snimljena kako isplaćuje dnevnice u prostorijama CEROB-a, podnela je ostavku na mesto delegata u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu.


17. januar 2024. godine

Tačno mesec dana nakon održanih izbora za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i za odbornike u lokalnim skupštinama – privremeno su nestali rezultati sa sajta Republičke izborne komisije (RIK). Međutim, rezultati su vraćeni na sajt nakon nekoliko časova.

Fotografija: rik.parlament.gov.rs/printscreen

Kao što se navodi u samom početku ovog teksta, usvajanjem izveštaja o rezultatima izbora održanih 17. decembra 2023. godine od strane Republičke izborne komisije (RIK) stavljena je tačka na održane izbore.

Nakon svih događaja iznetih u ovom tekstu, postavlja se samo jedno pitanje.

I, šta ćemo sad?

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još