Rekapitulacija Zlatnog globusa: Barbi, izvini

Emitovanje dodele Zlatnog globusa vratilo se na ekrane nakon otkazivanja 2022, do čega je dovelo otkriće da u organizaciji Zlatnog globusa apsolutno nije postojao rasni diverzitet. Tačnije, od 2002. godine se nije radilo na tome da se u organizaciju zaposli bilo ko ko pripada rasnim manjinama. Povodom toga nije urađeno ništa sve dok kompanija NBC, koja emituje dodelu nagrada na svom kanalu, nije stavila organizaciju pred svršen čin, otkazujući prenos 2022. Verujemo da u suprotnom ne bi ni došlo do preduzimanja ikakve akcije, budući da Holivud prati duga istorija rodne i rasne diskriminacije.

Situacija se po zvaničnom pitanju promenila, komitet sada čini 52% žena i etnički diverzitet je sada 51.8%. Kažemo zvaničnom, zato što nemamo uvid u ophođenje prema novim članovima, već samo u statistiku. Ono što se, pak, nije promenilo, je to da i dalje puštaju sredovečne muškarce na scenu da pričaju loše fore. I to ne samo u smislu toga da nisu smešne, već su ideološki i moralno neprihvatljive i uvredljive. Nakon što je 2023. godina bila ubedljivo prepoznatljiva po uspesima žena u medijima, glumac Džo Koj, koji je bio domaćin ovogodišnje ceremonije, našao je sebi za shodno da otvori veče šalama na račun Grete Gervig, Margo Robi, a posle i Tejlor Svift, sasvim slučajno najistaknutijih ženskih figura pop kulture tokom prošle godine.

Ukoliko već niste naišli na isečke iz njegovog nesmešnog monologa, možete ga pogledati ovde, a ovo su najbitniji trenuci:

Openhajmer i barbi se takmiče za KINEMATOGRAFSKO boks ofis dostignuće. openhajmer je baziran na knjizi od 721 strane o projektu menhetn, sa pulicerovom nagradom, a barbi na plastičnoj lutki sa velikim grudima.

KLJUČNI TRenutak u barbi filmu je kada ona od savršene lepote dođe do loših grudi, celulita i ravnih stopala. ili, kako to zovu kasting direktori, TIPSKI GLUMAC.

Drugu foru je propratio muk u sobi, na šta je glumac pokušao da se izbavi rekavši da on nije napisao sve svoje šale.

I da, Koj jeste imao šale i na račun druge polovine „Barbihajmera”, ali ključna razlika je u sadržaju njegovih šala. Kada je u pitanju „Openhajmer”, našalio se na račun dužine filma, dok u gore pomenutim šalama o „Barbi” preovladava čista mizoginija i izazivanje reakcije.

Ovakvim šalama Džo Koj uspeo je da dokaže poentu Zoomerovog omiljenog filma 2023, iako mu to verovatno nije bila namera. Svojim komentarima zastupio je stereotip „muške inteligencije i ženske površnosti”, što je upravo ono što Greta Gervig iznosi kao problem u svom filmu, a to je svođenje žene i ženskog problema na njihovu lepotu i izgled tela.

U nastavku večeri, domaćin ove poznate-po-ravnorpavnosti ceremonije nije izostavio ni Tejlor Svift. Naime, „Jedina razlika između Zlatnog globusa i NFL-a je to što na Zlatnom globusu postoji manje snimaka Tejlor Svift”. Zaista je potreban dugo negovan talenat za to da nakon cele godine buma u pop kulturi svedeš nekoga na pojavljivanje u snimcima utakmica njihovog partnera. Ili, što bi se po naški reklo, „Tejlor, žena fudbalera”.

Prividna politička korektnost organizacije Zlatnog globusa iz godine u godinu nanosi bolju šminku. Iako je Džo Koj taj koji je izneo ove šale, velika odgovornost takođe pripada i osobama odgovornim za odobravanje tekstova koji će se izvoditi tokom večeri. Dakle, prisustvujemo višeslojnom odobravanju serviranja mizogene ideologije svetskoj publici.

„Dobio sam ovaj posao pre 10 dana” i „Nisam pisao sam sve šale” nisu i nikada neće biti izgovori za rodno diskriminatoran humor. Iako znamo da po svoj prilici Džo neće trpeti velike posledice svog ponašanja, smatramo da je bitno izdvajati ovakve slučajeve u cilju dizanja svesti da ne može da se šali o bilo čemu, jer upravo humor je naizgled bezazleni kanal utvrđivanja društvenih normi. U svakoj šali – pola istine.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još