GRČKA: Studenti u borbi protiv privatnih univerziteta

Grčka se u prethodne dve nedelje susreće sa oštrim otporom studenata na planirane reforme u oblasti obrazovanja. Naime, konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa planira da podnese parlamentu predlog zakona koji bi dozvolio rad privatnih univerziteta – prenosi portal euronews.com.

Protesti su označeni kao mirni, mada se u Atini desio sukob između demonstranata i policije, nakon čega je usledio odgovor policije – u vidu suzavca.

Fotografija: Michael Varaklas/AP Photo

U saopštenju koje je izdala vlada Kirijakosa Micotakisa, navodi se da će prema predlogu ovog zakona privatni univerziteti funkcionisati kao ogranci stranih univerziteta u Grčkoj, što će privući strane studente da dođu u Grčku kako bi studirali na prestižnim stranim fakultetima; što bi itekako doprinelo grčkoj ekonomiji.

Takođe, Kirijakos Micotakis navodi kako približno 40.000 studenata iz Grčke svake godine napusti ovu zemlju kako bi studirali u inostranstvu; što donošenjem ovog zakona ne bi bio slučaj – prenosi portal euronews.com.


👉🏻 Gde nastaje problem?

Grčka trenutno svojim studentima raspolaže sa 24 državna univerziteta. Na svim državnim univerzitetima, studiranje je besplatno već nekoliko decenija. Pored državnih, postoji nekolicina privatnih domaćih univerziteta, na kojima se studiranje plaća.

U prošlosti, ova zemlja je sprovela niz obrazovnih reformi, uprkos žestokom protivljenju zaposlenih, kao i studenata.

Udruženja studenata širom zemlje veruju da će uvođenje stranih privatnih univerziteta devalvirati diplome grčkih državnih univerziteta, i na taj način isključiti iz procesa obrazovanja sve one koji nemaju mogućnost da školovanje na privatnim univerzitetima.

Ova promena će rastrgnuti državne univerzitete onakve kakvim smo ih poznavali. Uništiće naše svakodnevne živote, u kontekstu našeg pronalaska posla nakon što diplomiramo.“ – izjavila je studentkinja Hristina Iliopulu, prenosi portal AlJazeera.

Proteste studenata podržala je i OLME – grčka federacija profesora u državnim srednjim školama, uz komentar da podržavaju javni karakter državnih univerziteta.


👉🏻 Istorija se nastavlja

Ovo nisu prvi studentski protesti u Grčkoj. Podsećamo vas, u februaru 2021. godine studenti su takođe protestovali povodom predloga zakona koji je imao za cilj uvođenje specijalne „univerzitetske“ policijske. Plan je bio da ova specijalna jedinica boravi na studentskim kampusima, da čuva red i mir, i da ima mogućnost da privede svakoga za koga posumnja da je troublemaker – prenosi portal euronews.com.

Fotografija: euronews.com

Najmasivniji i najstrašniji studentski protesti u Grčkoj desili su se 1973. godine, kad su se studenti pobunili protiv diktature koju je vojska sprovodila u ovoj zemlji. Na tim pobunama, demonstracije su „razbijane“ vojnim tenkovima, a poginulo je 26 studenata.

Fotografija: euronews.com

Naslovna fotografija: Michael Varaklas/AP Photo

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još