Fenomen fudbalskog nasilja

Prošlog vikenda bio je još jedan u nizu večitih derbija u Beogradu. Navijači Crvene Zvezde i Partizana sukobili su se pre samog početka utakmice na uglu Pasterove i Resavske.

Nakon utakmice, kombi u kojem su se nalazili mladi navijači Partizana iz jednog sela u okolini Kragujevca vraćao se sa derbija. Njihov kombi je spalila u okolini Mladenovca grupa od oko 15 muškaraca sa kapuljačama, prenosi Glas Šumadije. Srećom, osobe koje su bile u kombiju prošle su sa lakšim povredama.

Nasilje i razaranje uoči fudbalskih mečeva, ali i nakon njih može biti veliko i pogubno. The Independent kaže da su fudbalski huliganizam ili fudbalski nemiri oblik građanske neposlušnosti koji uključuje nasilno ponašanje koje vrše gledaoci na fudbalskim utakmicama.

To je sukob između „bandi” formiranih da zastraše i napadnu pristalice drugih timova. Neki klubovi imaju dugogodišnje rivalstvo sa drugim klubovima i huliganizam povezan sa utakmicama između njih može biti ozbiljniji.

Do sukoba može doći pre, tokom ili posle samih utakmica. Učesnici biraju lokacije dalje od stadiona kako bi izbegli hapšenje, ali isto tako sukob može da izbije i spontano unutar samog stadiona ili u okolnim ulicama.

Pexels / pixabay

Fenomen nasilja u vezi sa fudbalom možemo naći u Engleskoj 14. veka, kada je Edvard II zabranio fudbal jer je verovao da nered oko utakmica može dovesti do društvenih nemira.

Ovo ponašanje navijača ima zajedničke faktore sa maloletničkom delinkvencijom, ali i razne razloge postojanja. Smatra se da ono odražava izraze jakih emocionalnih veza sa fudbalskim timom za koji neko navija.

Studija iz 2008. godine otkrila je da su medijski izveštaji i postupanje policije sa događajima povezanim sa huliganima bili glavni uzroci huliganizma.

Politički razlozi mogu takođe igrati ulogu u huliganizmu, npr. neprijateljske nacije na Svetskom prvenstvu.

Navijači se bave ponašanjem kojim rizikuju da budu uhapšeni pre utakmice, da im se uskrati ulazak na stadion, da budu izbačeni sa stadiona ili da im bude zabranjeno prisustvo na budućim utakmicama.

Naravno, zemlje se trude da nađu načina da se izbore sa razaranjem koje mogu napraviti navijači, ali se postavlja pitanje koje ideje postoje i da li su funkcionalne.

Neke od mera su zabrana alkohola, ali ona nema uvek željeni efekat, politika pomeranja utakmica da budu u ranijim časovima, prazni stadioni.

U ovakvim situacijama mogu nastradati nevini ljudi, imovina, tako da su sankcije neophodne kako do toga ne bi došlo.

Mada, pitanje je koliko bi same sankcije pomogle u zemljama u kojoj je sam državni vrh povezan sa navijačkim huliganima.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još