Dobra vest nedelje: besplatna HPV vakcina u Novom Sadu

izvor: Nova.rs

Dom zdravlja „Novi Sad“ danas počinje vakcinaciju devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije, a koliko je to važan korak objašnjavaju dr Aleksandra Knežević, profesorka virusologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, i Marija Ratković, kolumnistkinja i aktivistkinja, koja se i sama borila s rakom grlića materice.

Kako je najavljeno, plan je da se prioritetno vakciniše 750 devojčica sa 1.500 doza i da se tako zaštite od raka grlića materice u budućnosti. Vakcinacija protiv HPV infekcije je besplatna, a sprovodiće se uz dobrovoljni, pisani pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani).

Devojčice su pozvane da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda, a vakcinacija devojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se davanjem dve doze HPV4 vakcine u Domu zdravlja “Novi Sad”, a devojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, preneo je portal 021.rs.

A šta je tačno ta HPV4 vakcina?

HPV je humani papiloma virus, najčešći mikrobiološki uzrok raka grlića materice i polnih bradavica (kondiloma), koji se uglavnom prenosi seksualnim putem. Vakcina HPV4 sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18.

“Dakle, ona štiti i od genitalnih bradavica, ali prvenstveno je prevencija za rak grlića materice”, kaže prof. dr Aleksandra Knežević za portal Nova.rs. “Daje se u uzrastu od devete do 15. godine, tad je najefikasnija, i obezbeđuje prevenciju u oko 90 odsto slučajeva”.

Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).

“Za devojčice i žene to praktično znači da postoji način da u okviru zdravstvene zaštite bez dodatnih troškova i do 88% (kako kaže novo švedsko istraživanje o efikasnosti imunizacije) smanje rizik od raka grlića materice i svih drugih oboljenja izazvanih HP virusima. Uz vakcinu, siguran seks – korišćenje kondoma i redovne preglede, ovi rizici se mogu smanjiti u potpunosti, a mi kao zemlja sistematskom primenom programa prevencije možemo iskoreniti sve vrste raka i oboljenja izazvanih HP virusima. Vakcina protiv raka je revolucija i mislim da ne treba propustiti priliku da se zaštitimo tamo gde postoji šansa”, ističe Marija Ratković, kolumnistkinja koja se lečila od raka grlića materice, i koja je i autorka filma “Jedna i po žena svaki dan”.

“Posebno sam emotivna kad dođe do ove priče jer sam želela da se vakcinišem čim se vakcina pojavila, ali tada nije bilo lekara koji znaju dovoljno, a moje drugarice koje su se samoinicijativno zaštitile tada u ranim fazama i uprkos ravnodušnosti struke, danas su zdrave žene. Mi sada u svetu imamo bezbroj istraživanja koja potvrđuju efikasnost i bezbednost ove vrste zaštite i moja najsrdačnija preporuka bi bila – zaštitite od raka sebe i one koje volite ako vam se pruža prilika. Veoma je bitno da revolucionarna naučna dostignuća poput vakcina budu svima dostupna – to je ono za šta se ja borim”, kaže Ratković.

Naravno, u startu će biti skeptičnih, naoružanih pitanjima. Zašto se ovo tek sad dešava? Zašto samo u Novom Sadu? Kako to da je besplatno? – samo su neka od njih.

“To je preporučena vakcina, dakle nije obavezna. U svim razvijenim zemljama vakcinacija protiv HPV infekcije deo je nacionalnog programa imunizacije i primenjuje se godinama, zajedno sa programom prevencije protiv raka grlića materice. Uz primenu vakcine, pored organizovanog programa skrininga, dolazi do drastičnog smanjenja infekcija prouzrokovanih odgovarajućim tipovima virusa. Zašto se to kod nas nije ranije praktikovalo, ne znam. Kod nas ni program prevencije raka grlića materice još nije zaživeo. Osim toga, ta vakcina je jako skupa”, kaže Knežević.

Mediji su preneli potvrdu iz novosadskog Doma zdravlja da su vakcine dobijene u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

“Svaki korak koji načinimo ka primarnoj prevenciji korak je ka zdravlju i nikada ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno da se sistemski rešavaju problemi. Lokalne inicijative u Šapcu i Novom Sadu su pokazale da postoji način da se prevaziđu problemi koji postoje na državnom nivou. I svaki grad je rešio problem na svoj način – Šabac donošenjem Odluke o finansiranju programa aktivne imunizacije protiv HPV uzrokovanih oboljenja na teritoriji Šapca i to sve dok bude programa na državnom nivou, a Novi Sad kroz projekat Centra za reproduktivno zdravlje finansijama od Kancelarije za populacionu politiku”, ističe Marija Radojković.

Rak grlića je drugi najčešći karcinom kod žena posle karcinoma dojke. Insitut Batut je ove godine povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice saopštio da se Srbija nalazi na petom mestu u Evropi po obolevanju od raka grlića materice, a takođe na petom mestu u Evropi po umiranju od ove vrste raka. Dr sci med. Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća ŽC “Milica” istakla je nedavno da, kada je reč o karcinomu grlića materice, u Srbiji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još