Ceca Bojković o novom filmu „Pored tebe“: Ovaj film je zaista jedan dokument vremena u kojem živimo, obuhvaćeno je bukvalno sve

U sredu, 6. septembra u mts Dvorani (Dom Sindikata) sa početkom od 20:00 časova održaće se premijera filma „Pored tebe“ reditelja Stevana Filipovića. Film je na svetskoj premijeri na filmskom festivalu u Puli pridobio veliku pažnju publike, kao i velike ovacije.

Trejleri koji kruže internetom već dosta govore o radnji filma, ali i o glumcima koji igraju u filmu. U jednoj sceni možete videti i fantastičnu Svetlanu Cecu Bojković, uz koju smo siguran sam svi odrastali gledajući je u njenim brojnim ulogama u domaćim serijama.

Za zoomer.rs portal, uspeo sam da stupim u kontakt sa Cecom i da sa njom na kratko porazgovaram o filmu, saradnji sa Stevanom kao i njenim očekivanjima od premijere u Beogradu.

„Saradnja sa Stevanom je počela sa njegovim prvim filmom „Šejtanov ratnik“, tu sam ja imala jednu epizodu, veoma meni dragu i veoma efektnu. I to ne samo ja, tu je bilo dosta glumaca moje generacije; bili su Dragan Nikolić, Marko Todorović, Branislav Lečić, Irfan Mensur i nekoga bih sigurno zaboravila. Ali uz ove mlade glumce kojima je to takođe (kao i Stevanu) bio prvi film, i mi smo krenuli u to. Tako da je to bio jedan neobičan film, mladalački; ali dobar, sa dobrom idejom. I to je bio početak Stevana Filipovića„, podelila je legendarna glumica na početku razgovora.

Svetlana Ceca Bojković na snimanju filma „Šejtanov ratnik“ | Izvor: imdb.com

Uz to, Ceca dodaje kako Stevana poznaje praktično od „malih nogu“ i kako je njen pokojni suprug Ljubomir Draškić Muci posavetovao Stevana da umesto filmske režije ipak upiše montažu.

A inače, ja znam njegovu porodicu i njega pamtim još od njegovog rođenja. On je oduvek želeo tako nešto da snima, i pravio je neki tinejdžerski amaterski film, i na kraju kada je on izrazio želju da ide da studira filmsku režiju. Onda su njegov otac, majka i tetka koja je moja drugarica još iz muzičke škole, pozvali moga pokojnog muža Ljubomira Mucija Draškića i mene da mu Muci kaže šta treba da radi pre nego što je polagao prijemni. I onda je on nešto govorio kako je on sam radio montažu u tom svom amaterskom filmu, i onda mu je Muci rekao „Znaš šta sine, ti bolje upiši montažu jer to ti je zanat u rukama i od toga uvek možeš da živiš. Upoznaćeš na taj način i tehnologiju filma, a da režiraš posle i možeš ako ti uspe.“. I njega je poslušao Stevan, i tako i biva. Tako da on sada piše i scenarije za svoje filmove, i režira i montira, naravno uz pomoć nekih saradnika; ali on je glavni tvorac svojih filmova. Eto, to je bila prva saradnja„, dodaje.

Nakon uspešnog filma „Šejtanov ratnik“ i puno godina, došlo je do ponovne saradnje između Cece Bojković i Stevana Filipovića u novom filmu „Pored tebe“. Za ovu saradnju Ceca ističe da ju je rado prihvatila upravo jer veruje u Stevanove talente.

Posle su prošle godine, on je radio to „Šišanje“, tu su uglavnom igrali mladi, i posle sada kada je radio ovo („Pored tebe“) on je mene ponovo pozvao, i to je zapravo jedna epizoda ali je vrlo značajna i vrlo efektna. Ja sam naravno taj poziv prihvatila; ali pošto je tu uvek nedostatak para svi mi, ajde mladi što su nekako željni pa i moraju, ali i mi stariji učestvujemo u tome bez verujte mi takoreći ikakve novčane nagrade. Upravo zato što verujemo u talente Stevana Filipovića, u njegove ideje, tako da je to bilo i ovoga puta. Za njega može da se kaže da je on jedan zaista kompletan autor„, priča Svetlana Bojković.

U jednom od zvaničnih trejlera filma „Pored tebe“ vidimo Cecu Bojković kako stoji na ulaznim vratima i izgovara repliku „Ajde skinite masku!“, obraćajući se crvenokosoj devojci (Mina Nikolić) koja se nalazi ispred vrata i nosi zaštitnu masku preko lica. Za svoju ulogu u filmu Ceca kaže da je kompleksna, ali jako značajna za celu celinu.

To je početak scene otprilike (misleći na repliku „Ajde skinite masku!“). Ja sam imala samo jedan dan snimanja, i mi smo se vrlo brzo dogovorili, pošto ja verujem njemu (Stevanu) šta želi, ja sam to samo sprovela. I na kraju kad se to uklopi u celu filmsku celinu, to je vrlo značajan momenat u celoj priči njegovog filma. Što se moje uloge tiče, uloga je odlična, zato što ona u kratkom vremenu (s’obzirom da je epizoda) dozvoljava jednu glumačku raskoš. Zato što ima puno slojeva, i puno promena raspoloženja od početka do kraja scene. Značajna je zbog toga što predstavlja jednu gospođu koja kada ona skine masku onda se vidi ko je ona; jer ta fina gospođa takođe sluša i gleda rijaliti programe, to se shvati na kraju„, kaže Bojković.

Filmovi Stevana Filipovića vrlo su politični, društveni i otvaraju brojne teme o kojima se dugo diskutuje. Po mišljenju Svetlane Bojković, ni ovo neće biti izuzetak.

Ovaj film je zaista jedan dokument vremena, oko toga smo se svi mi složili. Nikada još nisam videla, za sada, pravi dokument vremena u kojem mi živimo i društvene realnosti u kojoj živimo. Znači tu je obuhvaćeno sve, bukvalno sve. Od politike, kriminala, tabloida, rijaliti programa… Isto tako, i uticaj na mentalni sklop društva. Naravno glavna junakinja koja potiče iz tog miljea, ona doživljava katarzu i na kraju se preorijentiše. Jer ona je novinar koji radi za tabloide najprljavije moguće poslove„, priča Bojković, a potom prelazi odmah na mladu glumicu Minu Nikolić čijim je talentima oduševljena.

Mina Nikolić je napravila odličnu ulogu, to je stvarno velika uloga koju je ona napravila. Mlada glumica, to joj je glavna uloga. Njoj stvarno sve pohvale. Ona je inače ćerka moga dragog kolege Gige Moravca, Marka Nikolića. Tako da iver ne pada daleko od klade. Ona igra tu glavnu ulogu te novinarke koja ulazeći sticajem okolnosti u suštinu i pozadinu događaja tabloida pa i rijaliti programa ako hoćete, dolazi se do kriminala i tako dalje. Na kraju se ona preorijentiše i hoće da ide u istraživačko novinarstvo, gde se pojavljuje i Brankica Stanković iz Insajder produkcije; i ona igra u filmu, igra sebe. Tako da, film je zaista jako bogat i raznovrstan“, priča Bojković sa oduševljenjem.

Brankica Stanković (Insajder.net) na snimanju filma „Pored tebe“

Imajući u vidu da je premijera filma za samo dva dana, morao sam da pitam Cecu da li se raduje premijeri i kakva su njena očekivanja od premijere.

Vrlo, vrlo se radujem, i vrlo sam radoznala. U Puli je fenomenalno prošao film, i kritike su bile izvanredne, onako analitične i ozbiljne kritike. Tako da videćemo kako će ovde proći. Mislim da se vlastima neće dopasti film“, zaključuje Ceca za kraj našeg razgovora.

Fotografije u tekstu: Promo

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još