Britni Spirs – put ka oslobođenju

,,Samo želim svoj život nazad. Prošlo je 13 godina. Sada je dosta“.

Posle 13 godina, pop-ikona Britni Spirs napokon je bila rešena da progovori o nasilju koje je doživljavala od strane svoje porodice, prvenstveno svog oca, a potom i terapeuta. U dvedesetčetvorominutnom obraćanju sutkinji Brendi Peni, rekla je da želi nazad svoju slobodu – da želi da se uda i da rodi dete. Da želi da tuži svoju porodicu zbog načina na koji su je tretirali svih ovih godina – kao svoje vlasništvo i mašinu za pravljenje novca, a sve to pod izgovorom da ona nije u stanju da se brine sama o sebi.

FreeBritney Kako je sve počelo?

Konstantno proganjanje od strane paparaca, razvod, a potom i gubitak starateljstva doveli su do nervog sloma i brijanja glave u javnosti 2007. godine, dan nakon što je svojevoljno napustila centar za odvikavanje. To je bio tek početak života kakav Britni živi već duže od decenije. Njen otac i menadžerka Džodi Mongomeri preuzimaju ulogu njenih staratelja. Britni tada biva hospitalizovana, naređen je konstantan psihijatriski nadzor, a njenim starateljima po zakonu sledovala je naknada od preko milion dolara godišnje. U SAD starateljstvo nad punoletnom osobom podrazumeva i svu moguću kontrolu njenih finansija. No, to nije jedina stvar koja je stavljena pod kontrolu. Britni gubi pravo i na, kako se čini, slobodnu volju. Nemogućnost da se sama kreće bilo gde izvan kuće, da vozi auto, snima pesme i neautorizovano daje intervjue, pa onda i ono najstrašnije – da ne sme da ima više dece. To je bilo rešeno postavljenjem trajne metode kontracepcije. Fanovi su pisali peticije i osnovali pokret jer su shvatili da nešto nije u redu. Iz digitalne revolucije pokret je prerastao u pravu armiju koja je pravila proteste i na sve načine ukazivala na probleme i nekvalitet pevačicinog života.

FreeBritney datira iz 2009. godine, prema izveštaju New York Times-a, sa sajta napravljenog od strane obožavalaca koji se nisu slagali sa uslovima koje podrazumeva starateljstvo. Nakon što se pevačica prijavila u centar za mentalno zdravlje 2019. godine, zbog, kako je sama rekla, emocionalne uznemirenost zbog bolesti svog oca, kampanja je dobila novi značaj. Britni godinama nije komentarisala #FreeBritney pokret, čak je i u videima koje je snimala za Instagram objašnjavala da je sve u redu. Neke pristalice su verovale da je koristila društvene mreže za slanje tajnih poruka. Kada bi joj fanovi sugerisali u komentarima da u sledećem videu nosi žutu boju kao znak da joj je potrebna pomoć, ona bi to i uradila. Pokret je rastao i dao joj neophodnu snagu i uverenje da može konačno da istupi u javnost i progovori o svim zlodelima koja su joj se dešavala. To je dovelo do toga da zatraži javno suđenje, kako bi sve bilo transparentno i kako bi fanovi i sudstvo mogli da čuju celu priču, bez spinovanja i prekrivanja važnih informacija i detalja.

Britnino svedočenje pred sudom

Nešto ranije ove godine njen advokat zatražio je saslušanje na kojem bi se mogla obratiti sudu, ali i narodu. Na dugo očekivanom saslušanju u sudnici u Los Anđelesu, Britni je zatražila od sudije da se jednom za svagda okonča nasilničko starateljstvo kako bi konačno mogla da povrati svoju slobodu, pravo na donešenja odluka u vezi karijere, finansija, ali i po pitanju braka i dece. Ono što je sve najviše šokiralo bilo je to što je Spirs obelodanila da je primorana na trajnu metodu kontracepcije kako više ne bi zatrudnela. Protiv svoje volje bila je i pod dejstvom litijuma, a nasilno je bila primorana i na odlazak u klinike za odvikavanje, iako više nije konzumirala ni alkohol ni opijate. Rekla je i da je njen otac bio toliko opsednut njom da joj je kontrolisao svaki korak, pa čak i to sa kim se druži. Njen otac Džejms Spirs je sve navode negirao, pozivajući se na to da je sve uvek radio isključivo za njenu dobrobit.

Nekolicina članova #FreeBritney pokreta bodrila je Britni ispred sudnice sa transparentima koji poručuju da starateljstvo mora da se okonča i da pop-zvezda konačno bude slobodna. Fanovi takođe tvrde da je sve što je u sudnici izrečeno bilo mnogo gore nego što je iko očekivao. Pored fanova podršku su joj dale brojne kolege, među kojima je i njen bivši dečko Džastin Timberlejk, Maraja Keri i Rouz Mekgovan, aktivistkinja #MeToo pokreta.

Privid da je sve u redu

Nakon odluke o starateljstvu činilo se kao da se Britnin život vratio u normalu, a sve zahvaljujući brizi i požrtvovanju staratelja. Ako uzmemo u obzir da je za ovih 13 godina objavljivala albume, imala turneje, lansirala modnu liniju i parfeme, čini se da joj je pružana sva moguća podrška kako privatno, tako i u karijeri. No, to nažalost nije bilo tako. Pevačica je bila primorana na sve ovo, a nije imala pravo glasa ni kada je njeno stvaralaštvo u pitanju. Glavnu ulogu u svemu igrao je novac, a Britni je bila marioneta sopstvene porodice. Fanovi se slažu u jednom – žele da Britni bude slobodna, srećna i nasmejana po cenu da se više ne bavi javnim poslom. Ona je heroina koja više od deceniju podnosi najveću žrtvu i nastavlja da živi i stvara u ropstvu i strahu. U obraćanju nakon suđenja Britni je priznala da je osećala sramotu da obelodani sve što joj se dešavalo. Izvinila se što se u poslednje dve godine pretvarala da je sve u redu, da je ona u redu, ali da nije imala snage da istupi i još jednom je napisala da je posramljena. Pretvaranje joj je zapravo donelo mnogo dobrog, pa je i sama poverovala da se dobro oseća snimajući za Instagram svaki dan.

Ostaje još da sačekamo presudu i da se nadamo najboljem mogućem ishodu. Uskraćivanje slobode i prava na reprodukciju je nešto što nikako ne sme ostati nekažnjeno. Britni je bila eksploatisana na najgore moguće načine kroz mizogine članke i konstantna proganjanja paparaca. Tih istih medija koji sada iz dana u dan izveštavaju o njenoj borbi. Njeno svedočenje nije samo borba za sopstveni život i opstanak, već početak otkrivanja svih užasa koji se dešavaju u Holivodu, a koji se prikrivaju savršenim osmesima sa crvenog tepiha. Britnina borba daje nadu i nadahnuće svima onima koji su platili cenu slave žrtvujući ono najvrednije – slobodu i privatni život.

Photo: Britney Spears – Criminal, youtube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još