Bagarić: Podržaću organizovanje Parade Ponosa u Novom Sadu

Mladi političar Dejan Bagarić gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnik“ na Zoomer-u podržao je borbu LGBT populacije i obećao da će on, sa pozicije gradonačelnika Novog Sada, podržati organizovanje Parade Ponosa u najvećem vojvođanskom gradu.

„I podržati i po potrebi sufinansirati i obezbeđivati“, izjavio je Bagarić na postavljeno novinarsko pitanje, nakon izlaganja o bujanju ekstremizma u Novom Sadu i konkretnim akcijama koje bi uprava Novog Sada trebalo da preduzme kako bi se to sprečilo, kao i o drugim važnim pitanjima za grad Novi Sad.

Emisija „Da sam ja gradonačelnik“ je fiktivna, ali su pitanja redakcije, kao i odgovori gostiju, više nego stvarni. Koncept emisije je takav da nudi jednu alternativnu stvarnost u kojoj bi srpski gradovi imali rukovodstvo koje predvode mladi ljudi, sa novim idejama i iz nove perspektive.

Podsećanja radi, na današnji dan održana je prva Parada ponosa u Beogradu, pre tačno 20 godina, koja je zbog neadekvatnog obezbeđivanja događaja od strane policije ugušena u krvi i završila se prebijanjem pripadnika LGBT populacije od strane navijačkih i desničarskih grupa. Prva uspešna Parada Ponosa u Beogradu je održana gotovo deset godina kasnije, 2010. godine, uz veliko policijsko obezbeđenje i uništavanje grada od strane pomenutih grupa. Nekoliko narednih Parada Ponosa bilo je zabranjeno iz bezbednosnih razloga, da bi se poslednjih nekoliko godina ovaj događaj održavao bez incidenata. U Novom Sadu, prva Parada Ponosa održana je 2019. godine pod sloganom „Izađimo zajedno“, a u organizaciji grupe „Izađi“ u saradnji sa „Beograd Prajdom“ i uz podršku Grada Novog Sada i „Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019“ (OPENS). Kako piše Slobodna Evropa, tada se okupljenima obratila Ljiljana Koković, zamenica gradonačelnika Novog Sada, a na Paradi su bili prisutni i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i članovi Misije Evropske unije u Srbiji, uz mnogobrojne aktiviste. Ako izuzmemo uvredljive nalepnice koje su se pojavile u samom centru grada, kao i grupu od desetak ljudi koja je nosila transparente protiv LGBT populacije – incidenata nije bilo. Međutim, za razliku od prajdova u Beogradu, u Novom Sadu nije bilo šetnje kroz grad, a događaj je nakon obraćanja učesnika nastavljen muzičkim programom.


Celu emisiju možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još