Kusjak – zaboravljeno more Negotina

U ovim tropskim danima, kada svako od nas traži pogodnu priliku da se rashladi, Negotinci najbolju priliku za to više nemaju. „More Negotina“, kako se nekad nazivala plaža Kusjak na Dunavu, u blizini hidroelektrane „Đerdap 2“, bilo je poznato u ovom kraju kao najveće kupalište koje je privlačilo turiste iz cele istočne Srbije. Danas, plaža je zapuštena i pusta.

„Nekad je plaža na Kusjaku bila prepuna kupača. Ulazak u vodu i plićak su bili očišćeni od trava i algi. Na obali su bili tuševi i česma sa pijaćom vodom, postojali su tereni za odbojku na pesku i mali fudbal, a održavali su se i turniri. Postojao je kafić sa hladnim pićem i hranom“, opisuje za Zoomer jedan od stalnih posetilaca ove plaže.

Negotinci su veći deo detinjstva proveli na ovoj plaži, a zasigurno je veliki propust opštine što obala Dunava nije očišćena. Sređeno kupalište, organizovani sportovi poput odbojke na pesku ili jedrenja, privukli bi veći broj turista koji bi se duže zadržali u gradu. Danas se Negotin zadovoljava samo manifestacijom „Dani Dunava“, a potencijal najveće evropske reke ostaje neiskorišćen.

Za Negotince, ipak, Kusjak je i dalje drago mesto.

„Kusjak kao plaža Negotina je ukras grada. Kao i svako mesto ima dosta vrlina i mana. Mane su sitnice koje su nekad i bitne. Na Kusjaku bih promenila smeće pored vode i bacanje plastike u vodu. Sve ostalo ne mogu da zamerim jer je plaža prelepa i trebalo bi da je čuvamo dok možemo“ kaže za Zoomer Iva Istatkov.

Najveći značaj za Negotince i meštane istočne Srbije Kusjak svakako ima u toku leta, ali ova plaža omogućava zabavu tokom cele godine. Mlađi Negotinci su odlazili na izlete tokom cele godine, ili proslavljali prvi maj baš na ovoj plaži, a održavali su se i festivali i moto skupovi i koncerti.

„Sećam se kad sam bio srednjoškolac da smo voleli da dolazimo tamo, posebno kada su najstariji među nama dobili vozačke dozvole. Vikendi ili praznici bili su rezervisani za Kusjak. Voda nikad nije bila previše čista, ali je plaža bila uredna i pristupačna. Sada je bukvalno čista žabokrečina“, priča za Zoomer Nemanja Marinović.

Ni pecaroši, koji su cele godine posećivali plažu, više ne odlaze tako često. Kao i ostali Negotinci, neuređenost plaže i pristupa vodi je glavni razlog tome.

„Nekad je bilo lepo sređeno sad i nije nešto. Ne idem više na Kusjak da pecam, a i ovako ne idem često. Ne znam, kad sam bio dete plaža je izgledala mnogo lepše nego sada“, kaže za Zoomer pecaroš Danijel Tranić.

Izlaz na vodu omogućio je nekim gradovima istočne Srbije, poput Kladova i Zaječara, da za kratko vreme postanu glavna turistička mesta ovog kraja. Za razliku od njih, Negotin postaje grad propuštenih prilika, a sve što se dešava u gradu uglavnom je vezano samo za istoriju Negotina. Dovoljno je da se opštinske vlasti sete Kusjaka i već imaju veliki potencijal da Negotin od „grada u prolazu“ postane grad zabave.

Cover photo: eastside.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još