Bagarić kao gradonačelnik Novog Sada: Tragaćemo za rešenjem problema nedostatka parkinga

U trećoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“, konferenciju za novinare i novinarke sazvao je Dejan Bagarić, novi gradonačelnik Novog Sada. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i drušvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodsvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Dejan Bagarić na našoj konferenciji za novinare

Bagarić je konferenciju započeo predstavljanjem problema čije rešavanje možemo očekivati u naredna dva meseca. Kao primarne probleme građana naveo je nedostatak parkinga, nedostatak kanti za smeće, nedostatak biciklističkih staza i neodržanje postojećih i problem ekstremističkih grafita na fasadama.

Kako kaže Bagarić, problem nedostatka parkinga, nastao usled divlje urbanizacije kada se nije brinulo o tome da se za novoizgrađene stanove obezbedi i dovoljan broj parking mesta, najveći je izazov za rešavanje.

„Za rešavanje problema parkinga nije lako naći model. Model koji možemo sada da nađemo je model koji podrazumeva uništenje postojećih zelenih površina – što nije naša politika. Za ovaj problem ćemo pokušati da pronađemo adekvatno rešenje“, obećao je gradonačelnik.

Pored toga, najavio je otvaranje dve kancelarije koje će biti na raspolaganju za direktan kontakt sa građanima.

„Gradska uprava će u narednom periodu otvoriti još dve kancelarije, koje će služiti samo i isključivo za žalbe, molbe i pritužbe građana, kako bi gradska uprava sa mnom na čelu bila ono što i treba da bude – servis građana u njihovoj službi“, izjavio je Bagarić i izjavio uverenje da će svi najavljeni projekti biti potpuno transparentni, posebno kada je u pitanju finansijski aspekt.

„Sa tačnim ciframa ćete biti upoznati jer će svako potencijalno rešenje biti otvoreno za javnu raspravu, a izvođači svih tih radova će biti birani na javnim konkursima, tako da će građani biti upoznati sa svakim pojedinačnim troškom svakog pojedinačnog projekta“ rekao je Bagarić.

Za rešavanje problema parkinga nije lako naći model. Model koji možemo sada da nađemo je model koji podrazumeva uništenje postojećih zelenih površina, što nije naša politika – Bagarić

Na pitanje o mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije, gradonačelnik je naveo probleme koji nastaju pri korišćenju solarnih panela, jer zakonom nije regulisano ovo polje.

„Ljudi imaju probleme pri ugradnji solarnih panela jer ako uspeju da naprave više struje oni struju vraćaju u sistem, ali to sistem ne prepoznaje. Potrebno je promeniti zakon kojim je regulisano snabdevanje energijom“, istakao je Bagarić, i pritom naveo da to najviše zavisi od republičkog zakonodavstva. Sistemski je potrebno rešavati i problem odlaganja i prerade otpada.

„Nove kante za smeće bi morale da sadrže podelu na komunalni, ambalažni, metalni i druge vrste otpada. Postrojenja za reciklažu su skupa. U prvih mesec dana nismo stigli da se bavimo time na koji način ćemo to rešiti“, rekao je Bagarić.

Na novinarsko pitanje o značaju učešća mladih u političkom životu, gradonačelnik, i sam pripadnik mladih, je odgovorio da bi snaga mladih bi bila vidljivija kada bi mladi bili zainteresovaniji da rešavaju društvene probleme, kad bi bili svesni da niko neće za njih rešavati probleme i kad bi znali da je ovo njihova zemlja koju oni moraju da predaju svojoj deci u boljem stanju nego što su je zatekli. Gradonačelnik je izrazio nadu u destigmatizaciju politike i političkih stranaka, putem davanja pozitivnih primera bavljenja politikom.

U nastavku konferencije, Bagarić je govorio o situaciji unutar stranke čiji je član i nedavnom raspuštanju njene omladine.

„Ono što je rukovodstvo stranke nameravalo da uradi jeste upravo da se pobuni protiv loših praksi u Demokratskoj stranci. Da smo se pobunili protiv rukovodstva, i time dokazali da smo mi omladina koja ima svoj stav – različit od rukovodstva, mi bismo nastavili sa lošim praksama. S druge strane, mogli smo da stanemo uz rukovodstvo, što sam ja i učinio, a što je bio nepopularan potez unutar Demokratske omladine. Ali sam znao da Demokratska stranka sa tim rukovodstvom ide ka reformi“, objasnio je Bagarić.

Istakavši da sankcionisanje fašista nije u nadležnosti gradske uprave već MUP-a, gradonačelnik je naveo da se mogućnosti za delovanje grada protiv bujanja fašizma svode na vođenje kampanja i realizaciju projekata koji će animirati mlade i izvlačiti ih iz toga. Izjavio je i da bi Grad podržao moguće održavanje Parade ponosa u Novom Sadu, i obezbedio njeno sufinansiranje i obezbeđivanje.


Šta je još Dejan Bagarić izjavio kao gradonačelnik Novog Sada pogledajte u emisiji

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još