Ako ti je tema studentskih domova važna – izađi na izbore!

U toku političke kampanje i predstojećih izbora, ZOOMER je uputio pitanja kandidovanim strankama i pokretima na parlamentarnim izborima. Odgovore su nam poslali pokret „Da se struka pita“ i stranka „Novog DSS-a“. Za ostale kandidate na listi koji nam nisu poslali odgovore, istražili smo kako su u dosadašnjem periodu komentarisali teme koje su od značaja za mlade. U ovom tekstu, bavićemo se problemom loših uslova života u studentskim domovima.

Kako komentarišete nezdovoljstvo studenata povodom znatnih razlika u uslovima života u studentskim domovima i na koji način će se vaša stranka/pokret zalagati za rešavanje problema studentskih domova?

PODRŽAVA NEZADOVOLJSTVO STUDENATA POVODOM USLOVA ŽIVOTA U STUDENTSKIM DOMOVIMA:

Odgovori na ova pitanja leže u proširenju kapaciteta postojećih studentskih domova, ali jedino trajno sistemsko rešenje predstavlja šira decentralizacija. To bi podrazumevalo debeogradizaciju Srbije i velika ulaganja u postojeće univerzitetske centre i otvaranje novih. Razume se, posebna pažnja bila bi poklonjena podizanju standarda tih centara, kako bi bili konkurentniji Univerzitetu u Beogradu. U postojećim okolnostima studenti najčešće ne vide alternativu beogradskom univerzitetu, kako u obrazovnom smislu, tako i u pogledu tržišta rada. To za sobom povlači i konstantan rast cena svih troškova koji prate studiranje u prestonici, kao i manjak brige za uslove u pojedinim studentskim domovima, obzirom da se zna unapred da će svi kapaciteti biti popunjeni. Istinska decentralizacija je jedina efikasna alternativa postojećem stanju.“ – izjavio je Stefan Seratlić, predsednik omladine Nove Demokratske stranke Srbije za naš portal.

Izvor: novidss.rs | Stefan Seratlić

Predsednik pokreta Srbija na Zapadu – Da se struka pita, Vladimir Kovačević naglašava kako će se primenom ekonomskih mera koje njegov pokret predlaže stvoriti finansijska sredstva za bolju brigu studenata.

Uslovi života u studentskim domovima moraju da budu standardizovani i bliži asketskim nego nekim drugim. Studenti moraju da imaju uslove življenja kao i svi drug studenti razvijenih zemalja.“ – dodao je Vladimir Kovačević.

Izvor: danas.rs/Narodna stranka | Vladimir Kovačević

Omladina političkog pokreta Pokret slobodnih građana je na svom Instagram nalogu (@mladi.psg) kroz Instagram Reels dala svoj stav o nedostatku mesta u studentskim domovima, kao i o kvalitetu života u njima.

Izvor: Instagram/@mladi.psg

NE PODRŽAVA NEZADOVOLJSTVO STUDENATA POVODOM USLOVA ŽIVOTA U STUDENTSKIM DOMOVIMA:

U našem istraživanju nismo pronašli ni jednu političku partiju koja otvoreno ne podržava nezadovoljstvo studenata povodom uslova života u studentskim domovima.

NEMA INFORMACIJA:

Za sve ostale političke stranke i pokrete nismo pronašli ni jednu zvaničnu izjavu na ovu temu.


Kao što i sami vidite, tema koja je poprilično široka „stala“ je na manje od jedne kucane A4 strane teksta. Koliko je političkim strankama i pokretima ova tema bila važna, vidi se iz priloženog. Ukoliko je tebi ova tema važna, 17. decembra razmisli kome ćeš dati svoj glas.


Četvrtog decembra 2023. godine svim partijama i pokretima koje predstavljaju 18 lista kandidovanih na ovogodišnjim parlamentarnim izborima redakcija našeg portala je poslala pitanja koja smo percipirali kao pitanja od važnosti za mlade. 

To su sledeće partije i pokreti: Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska stranka Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Srpski pokret Dveri, Narodni pokret Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Zeleno-levi front, Zajedno – Moramo, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Novo lice Srbije, Stranka Srbija centar SRCE, Stranka pravde i pomirenja Sandžak, Narodna stranka, Dosta je bilo, Socijal-demokratska stranka, Mi glas iz naroda, Da se struka pita i Ruska stranka.

Do zaključenja ovog teksta, odgovore su poslali Vladimir Kovačević, nosilac liste „Srbija na Zapadu – Da se struka pita“ i Stefan Seratlić, predsednik omladine Novog DSS-a. 

O stavovima ostalih stranaka i pokreta na ova pitanja redakcija Zoomer.rs donela je zaključke na osnovu ranijih saopštenja stranaka i pokreta, kao i javnih izjava predstavnika i predstavnica ovih stranaka i pokreta. Ukoliko nam se do predizborne tišine neka od kontaktiranih stranaka ili pokreta javi sa odgovorima na postavljena pitanja – o tome ćemo odmah obavestiti javnost.

Redakcija Zoomer.rs

Naslovna fotografija: Google Maps/screenshot

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još