Ako ti je važno pitanje menstrualnog siromaštva – izađi na izbore

U toku političke kampanje i predstojećih izbora, Zoomer je uputio pitanja kandidovanim strankama i pokretima na parlamentarnim izborima. Odgovore su nam poslali pokret Da se struka pita i stranka Novog DSS-a. Za ostale kandidate na listi koji nam nisu poslali odgovore, istražili smo kako su u dosadašnjem periodu komentarisali teme koje su od značaja za mlade. U ovom tekstu, bavićemo se pitanjem poreza na menstrualne potrepštine.

Kako komentarišete najveći porez na menstrualne potrepštine u Srbiji u odnosu na druge zemlje i šta je stav vaše stranke/pokreta na ovu temu, da li ćete podržati inicijativu za smanjenje ovog poreza koji je sada 20%?

PODRŽAVA INICIJATIVU DA SE SMANJI POREZ NA MENSTRUALNE PROIZVODE

Stefan Seratlić je ispred Nove demokratske stranke Srbije rekao: „Smatramo da menstrualne potrepštine spadaju u grupu neophodnih proizvoda, te ih kao takve treba i tretirati, što znači da bi takav porez trebalo prepoloviti.

Podržaćemo svakako. Majka i dete u Srbiji, njihove potrebe, moraju biti svakako favorizovane primenom niže poreske stope”, zvaničan je stav Vladimira Kovačevića ispred pokreta Da se struka pita.

Na osnovu analize saopštenja i javnih nastupa predstavnika i predstavnica ostalih političkih partija i pokreta ne može se jasno zaključiti koji bi stav zauzeli po pitanju ovako formulisanog pitanja o porezu na menstrualne proizvode. Ova tema u predizbornoj kampanji nije bila na radaru političkih stranaka i pokreta.


Četvrtog decembra 2023. godine svim partijama i pokretima koje predstavljaju 18 lista kandidovanih na ovogodišnjim parlamentarnim izborima redakcija našeg portala je poslala pitanja koja smo percipirali kao pitanja od važnosti za mlade.
To su sledeće partije i pokreti: Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska stranka Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Srpski pokret Dveri, Narodni pokret Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Zeleno-levi front, Zajedno – Moramo, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Novo lice Srbije, Stranka Srbija centar SRCE, Stranka pravde i pomirenja Sandžak, Narodna stranka, Dosta je bilo, Socijal-demokratska stranka, Mi glas iz naroda, Da se struka pita i Ruska stranka.
Do zaključenja ovog teksta, odgovore su poslali Vladimir Kovačević, nosilac liste „Srbija na Zapadu – Da se struka pita“ i Stefan Seratlić, predsednik omladine Novog DSS-a. 
O stavovima ostalih stranaka i pokreta na ova pitanja redakcija Zoomer.rs donela je zaključke na osnovu ranijih saopštenja stranaka i pokreta, kao i javnih izjava predstavnika i predstavnica ovih stranaka i pokreta. Ukoliko nam se do predizborne tišine neka od kontaktiranih stranaka ili pokreta javi sa odgovorima na postavljena pitanja – o tome ćemo odmah obavestiti javnost.
Redakcija Zoomer.rs

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još