16 dana aktivizma: godišnjica Montrealskog masakra

Prošlo je 32 godine od 6. decembra 1989. godine. Tog dana je u Visokoj politehničkoj školi „École Polytechnique” u Montrealu, Mark Lepen ubio četrnaest devojaka i ranio trinaest ljudi, nakon čega je izvršio samoubistvo, zbog, kako je naveo u oproštanom pismu „mržnje prema ženama”.

Nakon što nije primljen na ovaj kanadski Univerzitet, on je za to okrivio studentkinje. Sastavio je listu od 19 žena koje je posebno mrzeo i naoružan puškom i nožem krenuo je u ovu školu. Reči koje je vikao pre pucnjave glasile su: „Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje. ”

Nakon tih reči, on je naoružan krenuo kroz hodnike škole i pucao na studentkinje na koje je naišao.

Devojke koje su izgubile život tog 6. decembra su Anne-Marie Edward, Anne-Marie Lemay, Annie St. Arneault, Annie Turcotte, Barbara Daigneault, Barbara Maria Klueznick, Genevieve Bergeron, Helen Colgan, Maud Haviernick, Maryse Laganiere, Maryse Leclair, Michele Richard, Natalie Croteau i Sonia Pelletier.

Kanadska Vlada i federalne vlade obavezale su se da će se boriti protiv nasilja nad ženama, dok su dve godine nakon masakra ovaj dan proglasili „Nacionalnim danom sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama”.

Montrealski masakr podstakao je veliki broj protesta širom sveta, kao i žensku borbu za prava i bolji položaj u društvu koja traje do danas.

Prema izveštaju Autonomnog ženskog centra u Srbiji su tokom 2020. godine ubijene 44 žene, dok su u prvoj polovini 2021. život izgubile njih 17.

Odnos srpskog društva i države prema ovom problemu jasno se može videti kroz slučajeve nasilja nad ženama koji su dospeli u javnost u prethodne dve godine, a koje su doprinele konačnom prekidu tišine o ovoj temi; slučaj seksualnog nasilja Milutina Jeličića nad Marijom Lukić i drugim ženama – Jeličić je u zatvoru proveo 3 meseca; slučaj glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, kao i drugih devojaka koje su optužile bivšeg učitelja glume Miku Aleksića za silovanje – sudski postupak još uvek u toku, dok se u medijima pojavljuju sadržaji koji dovode u pitanje ove optužbe, slučaja seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici „Petnica” – istraga policije je u toku, kao i slučaj glumice Danijele Štajnfeld, koja je na meti brojnih napada zbog optužbe za silovanje koje je iznela na račun glumca Branislava Lečića.

Intervju je nastao u okviru regionalne Inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (YMI), u projektu „Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu“ koji finansira Austrian Development Coorporation, a koji implementira Care International Balkans u saradnji sa Centrom E8.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još