#ZoomerTalk: Noć je vedra nad Izraelom

U prvom razgovoru iz #ZoomerTalk serijala, novinarka Tamara Urošević razgovarala je sa studentom doktorskih studija farmakologije na Ben-Gunion Univerzitetu u Izraelu, Nenadom Miloševićem iz Srbije koji već 4 godine živi u Izraelu, o fenomenu ove male, ali izuzetno uspešne zemlje kada je u pitanju vakcinacija protiv korona virusa, samim tim i povratak u „normalan život“.

U Srbiji je masovna vakcinacija počela 19. januara 2021. godine. Građani i građanke imaju mogućnost odabira između pet vrsta vakcina, ali iz nekog razloga u našoj zemlji postoji više vakcina nego ljudi koji žele da ih prime. Do sada je prvu dozu vakcine primilo više od 2.6 miliona ljudi, od kojih je 1,2 miliona njih revakcinisano. Različiti antivakserski pokreti imaju vidljiv uticaj na stanovništvo, te vakcinacija stagnira, a brojevi novoobolelih i umrlih se ne smanjuju. Tako pandemija uprkos uspešnoj nabavci vakcina, ne jenjava.

U Izraelu vakcinacija je počela 19. decembra 2020. Prema rečima gosta ZoomerTalk-a, Vlada ove zemlje je shvatila da je najvažnija stvar u 2020. godine nabavka vakcine. Zbog toga je među prvima pokrenula pregovore sa Fajzer proizvođačem vakcina, zahvaljujući kojima je preko 55 odsto stanovništva Izraela danas revakcinisano.

Nakon uspešnih pregovora i dobijanja Fajzer vakcine, država je „iz sve snage stala uz vakcinaciju“, ali je i stvorila atmosferu retkosti, u kojoj se ističe da Izrael ima bezbednu i klinički oprobanu vakcinu, za razliku od drugih zemalja. Sa tim u vezi, glavna poruka građanima i građankama od početka glasila je:

„Vraćamo se u život!“

Milošević podseća da je Izrael u januaru ove godine bio među zemljama sa najvećim brojem novozaraženih, te da se efekti vakcinacije jasno vide danas, kada je taj broj mnogo manji i dnevno broji nekoliko stotina.

Sa druge strane, atmosfera koja je stvorena u društvu podstiče ljude koji se nisu vakcinisali da to što pre učine, jedni se ugledaju na druge, te atmosfera kolektivne odgovornosti daje najbolje moguće efekte po sve građane i građanke.

„Noć je vedra i sve je otvoreno. Preko 60% su primili prvu dozu, 55% je revakcinisano. Svi parametri govore da je pandemija pod kontrolom“

Uz dokaz o vakcinaciji u Izraelu je danas moguće obavljati sve uobičaene aktivnosti – restrikcija više nema.

Na pitanje kako država gradi poverenje u vakcine i bori se protiv antivaksera i antivakserki, Nenad ističe primer odgovornih pojedinaca i pojedinki arapske nacionalne pripadnosti koji su zaposlenih na naučnom institutu Weizmann i koji su taj svoj položaj iskoristili da pozovu druge da se vakcinišu, što je dalo pozitivan rezultat.

On takođe ističe da u Izraelu nisu primećeni neželjeni simptomi vakcinacije i da je to još jedan od razloga zbog kojih ova zemlja ima izuzetno dobre rezultate u vakcinaciji svog stanovništva.

Pogledajte najnoviji #ZoomerTalk OVDE.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još