#StopGovoruMržnje: Hejt, SLOVEni

Magazin “Buka” objavio je juče na jutjubu video “Hejt, SLOVEni, još ste živi?” u okviru kampanje protiv govora mržnje. Slogan očigledno upućuje na jugoslovensku himnu, a za ovu priliku čuveni pozdrav je promenjen kako bi se poslala poruka o sveprisutnosti govora mržnje.

“Nit vodilje kampanje je pozdrav „Hej, Sloveni“, koji smo prekrstili u „HEJT, SLOVEni“, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i „dobar dan“. Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posljedice može imati”,

rekao je glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

U spotu koji je režirao filmski režiser Predrag Ličina pojavljuju se Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan u ulogama Azre, Josipe i Duleta koji se u supermarketu, onako usputno, časte uvredama u svakoj rečenici. Iako ima smešnu notu, video pokazuje koliko je govor mržnje postao usputna stvar, baš kao razgovor glavnih aktera, i koliko je govor mržnje postao deo naše svakodnevnice na koji više i ne obraćamo pažnju.

“Svedoci smo sve učestalijeg govora mržnje, koji postepeno osvaja online i offline prostor i preti da postane opšteprihvaćeni način komunikacije u našem društvu“, upozorava Trifunović.

Video je deo kampanje protiv govora mržnje koju ovaj magazin sprovodi proteklih meseci. U kampanju su se do sada uključile broje poznate ličnosti, kao što su Zoran Kesić, Ida Prester, Marko Vidojković i drugi.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još