ZOOMEROVE TOP LISTE: Serija godine

OK, ovo je već bilo malo teže i Paša i Nemanja se opet nisu složili, a ni ostatak redakcije nije bio od pomoći. Na kraju je svako lupao veto i svako dodavao svoje. Na kraju smo se ipak podelili između Netflixa i domaćih serija, ali na tronu, ipak, patriotizam.

5. La Casa de Papel

Jer bez nje ništa ne može da prođe već godinama i verovatno je serija koja je najuticajnija u proteklih nekoliko godina, sa fan bazom koja neprestano raste. Naravno, kapitalistički sindrom je zahvatio i nju i onda smo zarad para dobili nastavke koji nam i nisu bili potrebni. Nećemo da se lažemo, originalna španska sezona koju je Netflix kupio i koja je planula ničim izazvano, za bar klasu je bolja od nastavaka koje su snimili. I zato se radujemo što je završavaju jer sve što ide u nedogled na kraju izgubi na kvalitetu. LCDP staje kad treba, dok još nije sve upropašćeno. Zato mesto broj pet jer je obeležila ne samo ovu godinu, već i više od toga.


4. Squid Game

 Apsolutno ništa nije diglo toliku prašinu i podelilo planetu kao ova serija. Neki su je shvatili kao negativan uticaj, mi bismo rekli da je jedna vrlo dobra paradigma današnjeg kapitalističkog sveta i sveprožimajućeg rijaliti sindroma. Ako uđemo dublje od „jao šta nam rade i šta naša deca gledaju“ i zapravo analiziramo prikazano društvo i njegove (klasne) odnose, dobićemo jednu čistu sociologiju u video formatu. A ako se brinete šta vaša deca gledaju, onda možda treba da im posvetite malo više pažnje od „evo ti daljinski, imam posla“ jer ovo pod jedan nije serija za decu, a pod dva za vaspitanje dece odgovorni su roditelji, a ne Netflix.


3. Sex education

Za one roditelje gore koji vole da im decu vaspitava Netflix – evo odličnog rešenja. Sve ono što zapravo zanima današnjeg tinejdžera, a društvo, obrazovni sistem i roditelji neće da mu kažu – reći će mu ova serija. Da nismo svedoci toga da društvo ne samo što propušta da se bavi seksualnim obrazovanjem mladih, već se sistemski trudi da SPREČI da se time iko bavi – rekli bismo da serija treba da uđe u školski kurikulum. Ovako, nećemo maštati. A nije ni potrebno. Svakako je više tinajdžera odgledalo seriju, nego što je pročitalo lektiru. Usudićemo se čak da kažemo i da ima više koristi od serije, nego od polovine odabrane lektire.


2. Kljun

Patriotski na vrhu liste domaće serije jer je domaći serijski program poslednjih godina zaista vrlo napredovao i, ma koliko neke serije u realizaciji nisu ispunile očekivanja, makar je širi i šareniji od onog što smo imali do sada. Pre svega žanrovski. „Kljun“ nije najpopularnija serija u svom žanru, nažalost daleko od toga, ali je zato prva serija sa ovih prostora koja je nominovana u Kanu, a onda i osvojila nagradu publike. Čik neka to ponove ovi što se hvale sa reach-om.


1. Crna svadba

KATABAZAAAAAAAAAAAAA. Treba li šta dodati?!

Da li je to najbolja domaća serija? Ooo ne, daleko od toga. Štaviše, Nemanja će tvrditi da nije čak ni dobra i da je samo još jedna u nizu serija koja senzacionalistički i potpuno pogrešno prikazuje njegovu voljenu istočnu Srbiju i taj mistični koncept „vlaške magije“. A u poslednje vreme ih je mnogo, može se čak reći da su postale i potpuno novi žanr. S tim u vezi, uspeh „Crne svadbe“ verovatno leži u tome što je „Pevačica“ koja je imala zicer temu sa kombinacijom teme vlaške magije i ubistva pevačice Jelene Marjanović – toliko fejlovala. Zato je „Crna svadba“, koja počinje odmah nakon nje, deluje kao najveći domet kinematografije ikada. Pre svega, antropološki je bolje utemeljena i fokusirana na događaje i kulturološke prakse koji zaista postoje i vidi se da ih je neko istražio. Neke od njih će samo provući, kao kulturološku praksu iz naslova serije koji je odabran senzacionalistički, iako ta sama praksa i nema nekog uticaja na radnju serije. Neke će, mnogo izmenjeno, staviti u srž radnje – kao što je serijsko ubistvo u Jabukovcu. Ali su bar na nečemu utemeljeni.

I sad, nakon ove ogromne kritike – pitaćete se što smo je uopšte stavili na prvo mesto. Pa dobro, a šta drugo? Koja serija je podigla toliku prašinu da su ljudi guglali značenja reči „katabaza“ ili „fakturi“, a naša Sofija zvala scenaristu da nam ih objasni. Koja serija je sa televizije prešla ne samo u frizerske salone i razgovore na slavama, već i u interenet kulturu, u mlađu generaciju koja i ne gleda toliko televiziju, a koja je masovno proizvodila „katabaza“ mimove. Definitivno jeste najuticajnija serija 2021. godine.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još