Završen IX Dead Lake festival

Proteklog vikenda održan je Dead Lake horror and wine film festival na Palićkom jezeru, a Zoomer je bio na listu mesta da isprati otvaranje ovog događaja. Ovaj jedinstven događaj, pored sjajnog programa za ljubitelje horor filma, skreće pažnju i na veliki ekološki program ovog kraja Srbije.

Festival je nastao 2015. godine tako što je Miša Magorović imao ideju da napravi festival u bioskopu Abrazija koji je tada bio zapušten. Došli smo na ideju da se napravi horor festival koji bi se zvao Dead Lake zbog situacije sa jezerom koji je zagađen, a onda je moja ideja bila da kao side ideja festivala bude i vino. Tako je spojeno da bude festival horora i vina.“, izjavio je za Zoomer jedan od organizatora Milan Todorović.

Festival se za kratko vreme izbrendirao među poštovaocima ove umetnosti, a već su ga posetila i brojna svetska imena.

Imali smo puno gostiju kao što je na primer Ruggero Deodato čuveni italijanski reditelj horor filmova bio glavni gost jedne godine. Zatim Julian Richards koji redovno dolazi, tako da je bilo puno poznatih ljudi iz inostranstva iz sveta horora i domaćih naravno. Dejan Zečević je bio dobitnik glavne nagrade prošle godine, pre toga Đorđe Kadijević.“, ističe Todorović.

I ove godine na festivalu je bila jedna domaća premijera – film „Kuća lenjivca“.

Film je snimljen u potpunosti u Srbiji. Čuveni sajt Guardian je nazvao film na korak od remek dela.“ – dodaje organizator ponosno.

Festival je otvoren projekcijom filma „The Well“ čiji je reditelj Federico Zampaglione, koji je poznati muzičar i član italijasnkog benda Tiromancino, a jedan od filmova koji se posebno izdvojio je „Eight eyes“ koji je imao domaću premijeru u Beogradu na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike. Radnja ovog filma pratio misterioznog lokalca koji sruši odmor para kroz bivšu Jugoslaviju, uvlačeći ih dublje u svoju mrežu psihičkih rituala. Film je omaž eksploatacijskom horor žanru koji je karakterističan za sedamdesete godine XX veka. 

Ceo film je snimljen na 16mm što daje to autentično vizuelno iskustvo. Trebalo bi više filmova ovog žanra da se snjima tako ali na žalost u Srbiji nema laboratorija da se razvije film.“ – rekao je Janko Đurić, jedan od producenata filma.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još