Zašto su filmovi zasnovani na video igrama sve bolji i popularniji?

Filmovi zasnovani na materijalu iz video igara odavno se smatraju promašajima, s adaptacijama koje u najboljem slučaju ispadnu osrednje, a u najgorem katastrofalne. Ipak, nešto se promenilo u poslednjih nekoliko godina. Filmovi poput Detective Pikachu i Sonic The Hedgehog neki su primeri izuzetaka od pravila, a studiji otimaju adaptacijske ponude neverovatnom brzinom. Portal The Ringer se pozabavio ovim fenomenom, konsultujući se sa nekoliko industrijskih stručnjaka kako bi objasnili zašto je interes industrije za igre tako brzo porastao.

Više projekata su izdvojeni kao prekretnice u reputaciji adaptacija video igara. U njih spada i već spomenuti Sonic The Hedgehog, film iz 2020. godine koji je prebrodio težak početak da bi postao jedan od komercijalno najuspešnijih filmova zasnovanih na video igrama.

Dmitri Johnson i njegova kompanija, dj2 Entertainment, bili su uključeni u produkciju filma od 2012., sa dosta prekida. Rekao je da su na početku „svi mislili da je to šala“, ali da su se stavovi promenili nakon izuzetno uspešnog objavljivanja filma. „Ubrzo nakon toga, definitivno je bilo više poziva iz različitih studija koji su nas pitali: ‘Hej, šta pravite sledeće?“

„Mislim da je, posmatrajući sa poslovne strane, baš tad sve složilo na mesto“, rekao je Mike Goldberg, partner u agenciji za talente koja zastupa Johnsona. Dodao je da je Sonic „dokaz da filmovi zaista mogu dobro da vuku inspiraciju iz video igara. To nije zacrtana katastrofa, već́ je važno kako to partnerstvo izgleda i kako se sprovede u delo.“

Simon Pulman, advokat koji je često uključen u licenciranje franšiza za film, istakao je Netflix-ove uspešne adaptacije kao razlog za interesovanje industrije. Ukazao je na seriju Witcher, koju predvodi Henri Cavill, kao „nešto što je zaista pokrenulo sve “ što se tiče adaptacija video igara.

Zašto su neki od novih filmova uspeli tamo gde nisu prethodne adaptacije? Sva trojica intervjuisanih profesionalaca ukazali su na pojačani duh saradnje sa studijima i kreativcima koji kreiraju igru.

„U prošlosti, kada bi studio uzimao inspiraciju iz igara, bio to Super Mario Bros., ili bilo koja rana adaptacija, mislim da je bila uobičajena praksa uzimati igru zdravo za gotovo i zanemarivati partnerstvo“, rekao je Johnson.

„Postoji nova generacija rukovodilaca koji igraju igre i razumeju se u igre“, rekao je Pulman. „I zato, oni razumeju njihovu vrednost – zajednice i igrači, i zato poštuju izvorni materijal. Mislim da nisam postigao dogovor o igri u poslednje tri godine gde izdavač igre nije bio donekle umešan, i to je bila velika promena“.

Puno je primera ovog duha saradnje u predstojećim produkcijama, poput TV serije The Last of Us, koja je Neil Druckmann-a iz Naughty Dog-a dovela kao pisca i saradnika.

Naravno, to ne znači da će svi moderni filmovi o video igrama biti otporni na bombe – prošlogodišnji film Monster Hunter nije uspeo da zadovolji publiku ili kritičare; Warcraft film od pre nekoliko godina bio je još jedan promašaj zasnovan na uspešnoj video igri. U svakom slučaju, možemo samo da se nadamo da će još adaptacija najomiljenijih franšiza video igara biti uspešne kao Sonic ili Netflix-ov Witcher.

Članak preuzet sa sajta gamestop.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još