Rusija pravi COVID vakcinu za životinje

Nakon masovne proizvodnje svoje vakcine Sputnjik V i najave nove vrste leka protiv korona virusa, ruski naučnici i naučnice napravili su još jedan veliki korak u lečenju svetske populacije. Vakcina Carnivac-Cov, prenosi ruska novinska agencija TASS, prva je kovid vakcina koja će se davati životinjama.

Klinička ispitivanja vakcine počela su u oktobru. Među testiranima našli su se psi, mačke, lisice i kune. Prema izveštaju, svaka ispitana životinja razvila je velik broj antitela, za koja je trenutno procenjeno da će se u organizmu zadržati „ne manje od šest meseci“. Početak masovne proizvodnje predviđen je za april, ali i dalje nije poznato kada će se vakcina naći na tržištu.

Ranije ove nedelje, objavljeno je istraživanje Svetske zdravstvene agencije u kom se otvara mogućnost da je korona virus prenet na ljude sa životinja.

Baš zato, veliki broj evropskih država već je zainteresovan za nabavku ove vakcine. Podsećamo, u novembru prošle godine došlo je do masovnog širenja korona virusa putem kuna u Danskoj, što je primoralo vlasti da ubiju preko 17 miliona jedinki širom države.

Takođe, iz Sankt Petersburga objavljeno je da će vojnički psi biti vakcinisani pre nego što budu poslati na svečanosti širom zemlje u maju, povodom obeležavanja Drugog svetskog rata.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još