Zašto sirevi imaju rupice?

Sigurno ste nekada primetili da pojedini sirevi u sebi imaju rupice. Bilo da je reč o švajcarskim sirevima, pirotskom kačkavalju, ili domaćem belom siru što baba pravi na selu… Iako su nam kao deci u crtanim filmovima servirali priču kako rupice u siru nastaju zbog miševa, stvarnost je malo drugačija.


Najnovija istraživanja švajcarskih naučnika govore nam o jednom od porekla rupica na sirevima. Kako navode, laboratorijskim ispitivanjima utvrdili su da rupice na sirevima nastaju zbog sitnih čestica sena. Da, dobro ste pročitali.

Poljoprivredni institut švajcarske vlade Agroskop navodi da „mikroskopski male čestice sena padaju u kante za sakupljanje mleka“ i izazivaju stvaranje većih rupa tokom zrenja sira, prenosi portal City Magazine.

Fotografija: bbc.com/AP

Agroscope ovim istraživanjem objašnjava zašto su se rupe u švajcarskim sirevima smanjile u prethodnih 15 godina. Kako navode, sam proces muže krava je dosta čistiji i automatizovaniji, pa je sve manja šansa za kontaminacijom mleka česticama sena.

Međutim, postoje i druga tumačenja ove „pojave“ na sirevima. Dr Mark Džonson, istaknuti naučnik u Centru za istraživanje mlečnih proizvoda na Univerzitetu Viskonsin kaže da su za rupice na sirevima zaslužne bakterije.

Proizvođači sira dodaju posebnu bakteriju zvanu Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentuje mlečnu kiselinu i proizvodi ugljen dioksid. Ugljen dioksid se skuplja na određenim mestima u siru i stvara velike mehuriće.“ – navodi dr Mark Džonson, prenosi rd.com

Fotografija: getreskilled.com

Kada su u pitanju domaći sirevi, tj. „beli kriška sirevi“, u tom slučaju se ne radi o namerno dodatim bakterijama koje nisu štetne po zdravlje, već baš suprotno.

„Kod domaćih sireva, za razliku od švajcarskih, ne radi se o namerno dodatim bakterijama. Ako u domaćim belim sirevima primetite rupice, znajte da se radi o lošoj higijeni u proizvodnji.“ – navodi Dejan Gligorijević, direktor mlekare „Kajsija“ iz Radanovaca.


Sledeći put kada budete kupovali sireve, obratite pažnju na rupice na siru. Ako je u pitanju neki od švajcarskih sireva, bezbedni ste. Ako su u pitanju domaći beli sirevi, pa i ne baš

Koje sireve najčešće kupujete? Pišite nam u komentarima, slušamo vas.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još