Žaklina TATALOVIĆ: Vučić je mag manipulacija, to će ga na kraju skupo koštati

Heroina srpskog novinarstva – jedan je od čestih epiteta kojim javnost opisuje Žaklinu Tatalović, novinarku portala i kablovske televizije N1. Žaklina je pored objektivnog i profesionalnog obavljanja novinarske dužnosti, javnosti poznata i po verbalnim okršajima sa predsednikom Republike Srbije – Aleksandrom Vučićem. Za ZOOMER sa Žaklinom sam razgovarao o ugroženosti novinarske profesije u Srbiji, medijskom mraku, pretnjama i mobingu koji je doživela, …


🟡 Svoju novinarsku karijeru započeli ste na BK televiziji pre 24 godine. Kako je izgledao rad na BK televiziji? Da li ste tada mogli da zamislite sa čime ćete se sve susresti u nastavku Vaše karijere? 

Bila sam baš mlada. Radila sam prvo u jutarnjem programu pa u zabavi, zatim sam prešla u informativni program sa dolaskom Aleksandra Tijanića na čelo BK. On me je mnogo naučio i zapravo otkrio taj moj dar za pisanjem koji sam malo zapostavila. Nisam mogla da zamislim šta će mi se sve dešavati. Otkriću vam da sam čak htela da pređem i na Pink po pozivu Željka Mitrovića, ali se tome protivila tadašnja urednica informativnog programa Tanja Jordivić, hvala joj na tome, mislim da ima značajnu ulogu u mojoj karijeri .

🟡 Dok ste radili na TV PRVA, dobijali ste brojne pretnje. O kakvim pretnjama je reč?

Prva televizija je bila moje čedo. Gradila sam je posle Foxa kao da zidam sopstvenu kuću. Sa Prvom televizijom sam obišla sve svetske institucije, a onda je došla promena na premijerskom mestu. Morali smo da postavljamo pitanja koja dobijemo, u suprotnom nam je prećeno otkazima. Ja sam to uporno odbijala i pitala ono sto mislim da je korisno za građane. Zbog toga sam malo-pomalo postala neprijatelj režimu.  

🟡 Nakon dužeg vremenskog perioda provedenog na PRVA televiziji, odlučujete da napustite tu televiziju. Zašto? Zašto ste odbili da potpišete sporazumni raskid ugovora? Da li ste se suočili sa neprijatnostima nakon Vašeg odlaska, i ako jeste sa kakvim?

Pre svega zato što to više nije bilo novinarstvo već propaganda u korist jedne stranke, ali zato što nisam dobijala ništa da radim dolazila sam na posao i samo sedela, odlazila sam kući i plakala. Bila sam svesna šta se dešava, pošto sam pratila tadašnjeg premijera znala sam i kad će ko dobiti otkaz i šta se od nas trazi. Bilo mi je važno da se o svemu tome zna. Jedini način da pričam o tome bio je da ne potpišem da ću ćutati, samim tim ne dobijate ni otpremninu. 

🟡 Pre 3 godine desilo se i skandalozno vređanje Vas od strane Ace Lukasa, i tim povodom je oduđen na novčanu kaznu. Da li je Aca Lukas ispoštovao sudsku odluku i platio kaznu i sudske troškove? Kako komentarišete ćutanje Ace Šapića u toj emisiji, kao i ćutanje nadležnih institucija?

Ne, nije platio ni dinar i niko nema nameru da mu ono što je sud odredio i naplati, svi se prave ludi. Na sudu je rekao da mesecno zarađuje 10 hiljada evra. Za Lukasa ne važe zakoni i sudske presude. Niti bilo ko reaguje. Dakle vlast štiti svoje poslušnike čak i od tih kazni za uvredu. Što se tiče ćutanja Aleksandra Šapića ja zaista nemam komentar mada se ubrzo posle toga pridružio toj ekipi tako da je sve jasno. Ćutanje nekad mnogo više govori o čoveku. Jednom je šak i pokušao da mi objasni zašto je gledao u pod, ali iskreno ništa nisam razumela. Poverenica je reagovala i za Lukasa i za Vučićevića, tražila je izvinjenje, da su se izvinili ne bismo bili na sudu. Sada obojica imaju zaštitu vlasti i ne plaćaju presude.

🟡 Kakvo je Vaše mišljenje o Aleksandru Vučiću? Nebrojano puta predsednik Srbije ušao je u verbalni okršaj sa Vama na konferencijama za medije. Kako komentarišete njegov odnos prema slobodnim medijima i novinarima koji rade svoj posao? Zašto mu smetate? 

Ne smetam mu ja, smeta mu istina. Aleksandar Vučić je mag manipulacije malverzacija koji drži i nož i pogaču. Medije je zatvorio, građani su dezinformisani, anestezirani samo za njega znaju. On ne silazi sa TV ekrana. On upravlja sa 4 nacionalne frkvencije i 5-6 kablovskih televizija i plaća našim parama ljude da ne bi radili svoj posao. To će ga na kraju skupo koštati. Ne voli nikog ko je slobodan i nikog ko razmišlja svojom glavom, ne voli pitanja koja ne zna unapred i teško se sa njima snalazi.

🟡 Nakon Vaše rečenice „Uh, mnogo ste opasni.“ sa jedne konferencije za medije koju je održao Aleksandar Vučić, usledili su napadi na Vas od strane režimskih javnih ličnosti (Jelena Karleuša npr.). Kako komentarišete izjavu Jelene Karleuše tim povodom?

Ne bih komentarisala baš svakoga, uz to mislim da je Karleuša posle dva masivna ubistva pokušala sve da relativizuje i to nikako nije išlo u korist Vučiću. 

🟡 Izveštavali ste sa protesta „Srbija protiv nasilja“. Kakva sećanja i emocije nosite sa tih protesta? Da li ste se susreli sa bilo kakvim neprijatnostima na protestima?

Nisam imala nikakve neprijatnosti. Građanima je drago što su novinari N1 uz njih na terenu, osećaju se sigurnije; nekako osećaju da će njihova poruka biti preneta onakva kakva jeste i da ih niko neće nazivati hijenama zbog boli koju osećaju. Najteži mi je bio protest kada je masa izašla prvi put na Gazelu. To je prvi protest na kojem sam čula samo tišinu i morala sam da je prenesem gledaocima.

🟡 Pre nekoliko dana jedno lice na motoru Vas je pratilo. Da li se osećate bezbedno kao novinarka u Srbiji? Koliko je Vaša profesija ugrožena i zbog koga?

Ne osećam se bezbedno, ali ne smem da razmišljam o tome. Ja vodim normalan život, vozim se autobusom stalno, idem kod mame, šetam, volim Beograd, Zemunka sam i vrlo dobro znam da onaj ko želi da mi naudi; taj će to i uraditi. Samo pre tog čina osoba treba da razmisli kako bi se osećala njihova sestra, majka, žena kada bi im neko radio o glavi. Mislim da svako treba da radi svoj posao, a građani su ti koji odlučuju šta gledaju, kome veruju i koga čekaju. 

🟡 Kako komentarišete trenutno političko stanje u Srbiji? 

Otišli smo dođavola. Institucije ne postoje, narod neinformisan, krađe su ogromne i za sada se ne vidi izlaz iz tog zla koje nas je okupiralo.

🟡 Za kraj, kakvu poruku biste poslali svojim kolegama novinarima_kama? 

Da se bave novinarstvom, da čuvaju profesiju, pitaju, istražuju, jer u ovakvom sistemu koji je zakazao postoji za nas mnogo posla.

Naslovna fotografija i fotografije u tekstu: N1

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još