Volontiranje kao pomoć mladima?

Poslednje vreme mnogo čujemo o volontiranju, ali šta je zapravo volontiranje?

Ukratko, volontiranje je dobrovoljni akt individue ili grupe koja dobrovoljno daje svoje slobodno vreme i rad za zajednicu.

Postoje volonteri koji imaju svoje polje ekspertize, poput medicinskih i prosvetnih radnika, takođe postoje i volonteri po potrebi – to su ljudi koje vidimo kada se dese prirodne katastrofe.

Postoje različiti tipovi volonterstva, poput volontiranja zasnovanog na veštinama; u oblasti zaštite životne sredine; volontiranje u zemljama u razvoju; u školama; volontiranje na sportskim događajima.

Kod nas je najčešće volontiranje koje rade srednjoškolci i studenti pri raznim organizacijama, na sportskim događajima, filmskim festivalima, muzičkim događanjima…

Broj volontera varira u zavisnosti kakav je događaj u pitanju. Najviše volontera ima na sportskim događajima. Primera radi, na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, bilo je 25 000 volontera, koji su  bili podeljeni u više od 20 sektora kako bi se omogućilo održavanje ovih igara. Volonteri pre ovakvih događaja dobijaju trening kako bi znali kako i šta treba da rade.

Od sportskih događaja koji zahtevaju veliki broj volontera, prošle godine je kod nas održano Svetsko prvenstvo u boksu, koje je trajalo od 25. oktobra do 6. novembra. Ove godine, u našoj prestonici biće održano Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo.

Ovaj sportski događaj je trebao da bude održan od 11. do 13. marta, međutim došlo je do menjanja termina zbog, kako je navedeno od strane Srpskog atletskog saveza, već promenjenog datuma održavanja Svetskog prvenstva u dvorani u Kini. Novi datum za ovo takmičenje kod nas je od 18. do 20. marta. Tokom ovog perioda biće više od 1000 atletičara i zvaničnika iz više od 150 zemalja sveta. Atletičari će se takmičiti za 96 medalja u 24 finala u toku ovog takmičenja.

Benefiti volontiranja su različiti. Mogu ići od dodatnih ESPB poena za studente, pa čak i do mogućeg zaposlenja. Volontiranja pomažu da se volonteri okruže novim ljudima i da tako nauče da poboljšaju svoj timski rad, smanje stereotipe, nauče o drugim kulturama. Zahvaljujući različitim istrazivanjima došlo se do zaključka da osobe koje volontiraju imaju pozitivnije stavove prema sebi, okolini, društvenim veštinama i građanskom angažmanu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još