Vlasti Hrvatske i Srbije da konačno priznaju status civilnih žrtava rata

Povodom 27. godišnjice stradanja civila na području zapadne Slavonije i Zagreba, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i Inicijativa mladih za ljudska prava  – Srbija pozvale su vlade obe države da konačno priznaju status civilnih žrtava rata.

Inicijative mladih iz obe zemlje zajednički su simbolički posetile selo Medare i grad Zagreb. 
 
„Pamtimo nedužno stradale civile i pozivamo na odgovornost kako bismo gradili iskreno pomirenje. Kako bi proces pomirenja napredovao neophodno je raditi na promeni dominantnog narativa koji u centar stavlja vojne operacije i ratne generale, dok se o žrtvama ne govori ili se zloupotrebljavaju“, istakle su Inicijative u saopštenju.

Šta se desilo pre 27 godina?

Inicijativa podseća da je prošlo 27 godina od operacije „Bljesak„, koju su sprovele hrvatske oružane snage, u selu Medari, blizu Nove Gradiške, u kojoj su prvog dana ubijani civili, među kojima su bili i žene i deca. Među 22 žrtve tog zločina, podseća Inicijativa, bilo je jedanaest žena i dve devojčice od 7 i 8 godina, kao i dečak od 11 godina. Takođe, nakon „Bljeska“ mučeni su i pripadnici vojske Republike Srpske Krajine posle predaje oružja predstavnicima UN-ovih mirovnih snaga.

„Zbog toga je Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska 2012. godine podnela krivičnu prijavu protiv počinilaca ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima. Na državnoj komemoracij operacije „Bljesak” održanoj 1. maja 2022. godine, ni predsednik Republike Hrvatske Milanović, ni premijer Republike Hrvatske Plenković, nisu iskazali poštovanje za sve civilne žrtve“, navodi Inicijativa.

Inicijativa podseća da su snage Republike Srpske Krajine uzvratile granatiranjem Zagreba i okolnih gradova, pri čemu je tokom dva dana u Zagrebu poginulo 7 civila, a njih 214 je ranjeno u napadima na glavni zagrebački trg i područje šireg centra grada. Za granatiranje Zagreba pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđen je Milan Martić 2008. godine na kaznu od 35 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Šta je potrebno uraditi danas?

S obzirom na masovna kršenja ljudskih prava, Inicijativa zahteva od vlada obe države da se najviši zvaničnici Hrvatske i Srbije, javno i u prisustvu žrtava, u skladu sa Rezolucijom broj 60/147 Glavne Skupštine UN-a iz 2005. godine, izvine zbog onoga što su počinili pripadnici oružanih snaga kojima su komandovali  njihovi prethodnici; da se žrtvama isplate materijalne reparacije, sve u skladu s navedenom rezolucijom UN-a od 2005. godine, kao i sa važećim pozitivnim nacionalnim propisima; da se broj optužnica za ratne zločine poveća imajući u vidu da su mnogi od njih ostali nekažnjeni; da se donese zakon o civilnim žrtvama rata u Srbiji koji bi omogućio i olakšao ostvarivanje njihovih prava, zagarantiranih ustavom i međunarodnim aktima važećim u Srbiji te da se Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata u Hrvatskoj primenuje za sve civilne žrtve rata, ne diskriminirajući žrtve ni po kom osnovu; da doprinesu osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM); da se u Hrvatskoj 2. maja proglasi danom sećanja na sve civilne žrtve rata i da se omogući njegovo obeležavanje na odgovarajućem mestu.

„Zahtevamo i da vlasti obe države priznaju da su se zločini desilii kao i da se iskaže jasna volja država i njihovih institucija da odlučno doprinesu neponavljanju zločina“, zaključuje se u saopštenju Inicijative.

Naslovna fotografija: Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još