Seksizam i govor mržnje prema LGBT prisutni u celom regionu

Iako postoje značajne razlike između država na Balkanu, ono što su pokazali rezultati monitoringa medija – ono što je im je zajedničko jeste visoka prisutnost seksizma, iliti govora mržnje prema ženama, kao i govora mržnje prema LGBT zajednici.

Ovaj nalaz istaknut je na konferenciji „Where have diverse voices gone“ održanoj danas u Beogradu. Na osnovu monitoringa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, ove nalaze istakli su medijski stručnjaci i stručnjakinje iz regiona: Kristina Lani (Albanian Media Institute), Leila Bičakčić (Centar za istraživačko novinarstvo BiH), Violeta Oroshi Berishaj (Kosovo 2.0), Željana Kandić (Centar za istraživačko novinarstvo Crna Gora), Bojan Georgievski (Institut za studije komunikacije Skoplje) i Ivana Jovanović (Media Diversity Institute Western Balkans).

Govor mržnje najčešće je prisutan u medijima prilikom prenošenja izjava javnih ličnosti, pre svega političara, koje se prenose bez ikakve ograde. Međutim, ono što je specifično za Srbiju, jeste da često govor mržnje iniciran od strane provladinih tabloida. Česte mete su upravo drugi novinari i novinarke, kao i ličnosti koje se ne slažu sa politikom vladajuće partije.

„Kada je novinar Pero Jovović bio na festivalu u Prištini i to okačio na svoj privatni Fejsbuk profili, provladini tabloidi su to iskoristili za targetiranje njega i njegove medijske kuće, što je kulminiralo pretnjama smrću koje je Jovović dobijao nakon toga. To se takođe dogodilo i novinarima koji su pisali o Ratku Mladiću“, istakla je Ivana Jovanović i zaključila da mediji u Srbiji mogu biti i generatori govora mržnje.

Ono što je slično sa drugim zemljama, jeste da su osnovni izvori, tj. oni koji šire govor mržnje prema komšijama, imaju neprimerene izjave o političarima regiona i ograđuju se od zločina počinjenim u ratu – upravo političari.

Kada je u pitanju seksizam i govor mržnje prema ženama, on je prisutan u svim sferama, a najproblematičnije je uglavnom izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju.

„Prošle godine smo u Srbiji imaju pokret sličan #MeToo pokretu, a u medijima su se pojavljivali tekstovi koji krive žrtve i objavljuju neke teorije zavere na tu temu“, dodala je Jovanović.

Učesnici i učesnice panela ističu i da je to što su najviše targetirane žene i LGBT populacija zato što su to grupe koje menjaju društvene vrednosti i izazivaju dominante konzervativne i patrijarhalne narative.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još